Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές για σεισμό στην Ελλάδα - Πού υπάρχουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης

© Φωτογραφία : Youtube/ScreenshotΣεισμός στην Κρήτη: Αποκαρδιωτικές οι εικόνες από ψηλά
Σεισμός στην Κρήτη: Αποκαρδιωτικές οι εικόνες από ψηλά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.09.2021
Πέντε περιοχές της χώρας εμφανίζουν αυξημένο σεισμικό κίνδυνο, με τον αναπληρωτή διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου να αναφέρεται στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και στην ανάγκη προστασίας των παραδοσιακών οικισμών.
Ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα (27/09) στην Κρήτη, έχει εντείνει την ανησυχία των πολιτών για ενδεχόμενους νέους σεισμούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑΝΕΑ», υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που εμφανίζουν αυξημένο σεισμικό κίνδυνο και απαιτούν την προσοχή της Πολιτείας, σε
Πατραϊκό
Κορινθιακό
Σποράδες
Βόρειο Αιγαίο
Δωδεκάνησα
Στην εφημερίδα, μιλούν ειδικοί για την ανάγκη να ενσωματωθεί η χρήση νέων τεχνολογιών απέναντι σε τέτοια αιφνιδιαστικά φαινόμενα και να ελεγχθούν παραδοσιακοί οικισμοί και ιστορικά μνημεία σε περιοχές με γνωστό σεισμικό παρελθόν.
© Φωτογραφία : tanea.grΠρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.09.2021
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλά στα ΝΕΑ για τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν ήδη εγκατασταθεί πειραματικά στον Ανατολικό Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, στο Ιόνιο.

Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης

«Οι σεισμοί με θύματα στον πληθυσμό το μόνο μήνυμα που στέλνουν είναι να ενσωματώσουμε κάθε νέα τεχνολογία που θα μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης του πληθυσμού στον σεισμό. Τη μέρα μετά, χρειάζεται να πάμε τη σεισμολογία σε μια νέα σελίδα, με νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουμε ήδη εγκαταστήσει πειραματικά στον Ανατολικό Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, στο Ιόνιο».
Τονίζει όμως, πως δεν σημαίνει ότι εκεί υπάρχει κάποιο «αλέρτ».
«Δεν σημαίνει ότι τα εγκαταστήσαμε εκεί επειδή υπάρχει κάποιο αλέρτ. Σίγουρα όμως δεν θα πηγαίναμε σε μέρος που δεν έχει σεισμικότητα. Υπάρχει η λεγόμενη σεισμική επικινδυνότητα που εξαρτάται από τις σεισμικές πηγές της περιοχής. Όλοι γνωρίζουμε για τη σεισμικότητα του Ιονίου, του Κορινθιακού και άλλων περιοχών», αναφέρει ο κ. Καραστάθης.
Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.09.2021
Ελλάδα
Σεισμός στην Κρήτη: «Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε 15 εκατοστά - Τα 5,3R ισοπέδωσαν ό,τι είχε απομείνει»
Σύμφωνα με τον αν. διευθυντή του Γεωδυναμικού, ο χρόνος προειδοποίησης για έναν σεισμό «εξαρτάται από το επίκεντρο».
«Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζονται στην άμεση εκτίμηση των εστιακών παραγόντων του σεισμού. Βάζεις ένα πολύ πυκνό δίκτυο γύρω από περιοχές που περιμένεις σεισμό και, μόλις γίνει, οι κοντινοί σταθμοί υπολογίζουν σε δύο-τρία δευτερόλεπτα το επίκεντρο και το μέγεθος, πριν καλά - καλά φτάσουν τα καταστροφικά κύματα σε κάποια θέση ενδιαφέροντος».
Σε περίπτωση που το επίκεντρο είναι «ακριβώς δίπλα μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, θα μας προλάβει».
«Ο χρόνος προειδοποίησης εξαρτάται από το επίκεντρο. Αν το επίκεντρο είναι αρκετά απομακρυσμένο από εμάς και έχει πολύ κοντινούς σταθμούς, θα το εντοπίσουν αμέσως και θα προλάβουν να το στείλουν, ώσπου να φτάσει το εγκάρσιο καταστροφικό κύμα. Αν είναι ακριβώς δίπλα μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, θα μας προλάβει».

Τι συμβαίνει σε διάφορες χώρες

Όπως εξηγεί ο κ. Καραστάθης, κάθε χώρα χρησιμοποιεί διαφορετικά συστήματα για να προειδοποιεί τον πληθυσμό.
Η Ιαπωνία, ως μία περιοχή εξαιρετικά σεισμογενής, ειδοποιεί τον κόσμο μέσω τηλεόρασης.
Σεισμός στην Κρήτη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Ελλάδα
Σεισμός στην Κρήτη: Τι έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες σε σπίτια και άλλα κτίρια
«Στην Ιαπωνία αυτό χρησιμοποιείται ως ώριμη τεχνολογία. Σταματάει η τηλεόραση την εκάστοτε εκπομπή και βγαίνει σήμα που λέει "σε 30 δευτερόλεπτα, σε 20 δευτερόλεπτα, σε 19 δευτερόλεπτα σεισμός, εντάσεως τάδε", οπότε ο κόσμος μπαίνει κάτω από τα τραπέζια, την… κοπανάει από το σπίτι, προλαβαίνει να κλείσει ηλεκτρικές συσκευές. Στο Μεξικό προτιμούν τις σειρήνες, στην Αμερική τις εφαρμογές στα κινητά. Παγκοσμίως εγκαθίστανται σε εθνικό επίπεδο τέτοια συστήματα, υπάρχουν σε Ιαπωνία, Ταϊβάν, Μεξικό, Καλιφόρνια».

Προσοχή σε παραδοσιακούς οικισμούς

Δεν αρκούν όμως μόνοι οι νέες τεχνολογίες αλλά απαιτείται έλεγχος σε παραδοσιακούς οικισμούς και στα ιστορικά τους μνημεία.
«Έχουμε υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς, στους οποίους όμως αν γίνει κάποιος σεισμός δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν. Η Μάνη, το Πήλιο, η Ήπειρος. Μιλάμε για περιοχές που δεν είναι απαλλαγμένες από σεισμικό κίνδυνο. Έλεγχοι πρέπει να γίνουν και για τα ιστορικά μνημεία. Γιατί αν πέσει κάποιο μνημείο, μετά είναι πολύ αργά. Στους παραδοσιακούς οικισμούς κινδυνεύει κόσμος, στα ιστορικά μνημεία μιλάμε καθαρά για διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο χρόνος δεν μας περιμένει. Και κάποια στιγμή θα βρεθούμε προ εκπλήξεων».
Τέλος, αναφορικά με περιοχές της χώρας με σεισμική επικινδυνότητα, σε αυτές περιλαμβάνεται και το Αιγαίο.
«Το Αιγαίο περιλαμβάνει επικίνδυνες περιοχές όπως αυτές που διέρχεται το ρήγμα της Ανατολίας, μιλάμε για τις Σποράδες, τη Λέσβο, τον Άγιο Ευστράτιο. Υπάρχει το τόξο από κάτω, που μπορεί να χτυπήσει περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, μιλάμε για Ρόδο, Κάρπαθο, Κω», κατέληξε ο κ. Καραστάθης.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала