Μαγείρεμα στον ατμό: Αυτά είναι τα οφέλη

© Φωτογραφία : pixabay.comμαγείρεμα στον ατμό
μαγείρεμα στον ατμό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.09.2021
Το ψήσιμο διαφόρων φαγητών στον ατμό, παρόλο που είναι ένας παλιός τρόπος μαγειρέματος έχει μπει πολύ δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή καθώς συνδυάζει πιάτα με λιγοστές θερμίδες, γεύση και ευκολία στο μαγείρεμα.
Η διαιτολόγος Juliette Kellow αποκαλύπτει εννέα λόγους για τους οποίους πρέπει να λάβετε υπόψη τα οφέλη του μαγειρέματος στον ατμό.

1. Το μαγείρεμα στον ατμό «κλειδώνει» τις βιταμίνες

Ο ατμός είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους μαγειρέματος για να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό διατηρεί τα διατροφικά του οφέλη. Υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β) -που βρίσκονται σε καλές ποσότητες σε πολλά λαχανικά- καταστρέφονται από τη θερμότητα και το νερό.
Μέσω του ατμού τα λαχανικά διατηρούν περισσότερες από τις βιταμίνες τους ειδικά σε σύγκριση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το βράσιμο, καθώς αυτές οι βιταμίνες διέρχονται στο νερό που μαγειρεύουμε και στη συνέχεια καταλήγουν στον νεροχύτη και όχι στο δικό μας σώμα.
Αυτά είναι καλά νέα καθώς η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ μας βοηθούν να νιώθουμε λιγότερο κουρασμένοι και είναι σημαντικά για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε άριστη κατάσταση.

2. Ενισχύει τα αντιοξειδωτικά το μαγείρεμα στον ατμό

Το μαγείρεμα στον ατμό μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ορισμένων αντιοξειδωτικών και να διευκολύνει το σώμα μας να τα απορροφήσει και να τα χρησιμοποιήσει. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο ατμός είναι ιδιαίτερα καλός στη διατήρηση αντιοξειδωτικών όπως φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και γλυκοζινολικά 3 - σε αντίθεση με το βράσιμο καθώς δεν υπάρχει νερό μαγειρέματος για να διαρρεύσει και είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφεί από τη θερμότητα.
Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα καθώς τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας προτού να έχουν την ευκαιρία να βλάψουν τα κύτταρα, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας.
Ένας φούρνος μικροκυμάτων (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.09.2021
Φούρνος μικροκυμάτων: Πώς θα τον χρησιμοποιείτε σωστά επιτυγχάνοντας το καλύτερο μαγείρεμα

3. Είναι ιδανικό για υγιεινή διατροφή

Εκτός από το ότι βοηθά τα τρόφιμα να διατηρούν τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, ο ατμός προσφέρει και άλλα οφέλη που θα μας βοηθήσουν να τρώμε πιο υγιεινά. Καταρχάς, είναι ένας τρόπος μαγειρέματος χωρίς λιπαρά.
Μια κουταλιά της σούπας λάδι περιέχει περίπου 407kJ/100kcal και 11g λίπους - κόψτε το και κάθε μέρα, σε έναν χρόνο θα αφαιρέσετε περισσότερα από 4 λίτρα λαδιού από τη διατροφή σας και θα εξοικονομήσετε αρκετές θερμίδες για να χάσετε δυνητικά 5kg.
Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος όπως το βράσιμο, είναι ασυνήθιστο να προσθέτετε αλάτι σε τρόφιμα που βράζουν στον ατμό. Αυτό είναι υπέροχο νέο για την υγεία μας καθώς το να καταναλώνουμε πολύ αλάτι συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μας θέτει σε κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

4.Το φαγητό στον ατμό φαίνεται και έχει υπέροχη γεύση

Σερβίρατε ποτέ βραστό λαχανικό που είναι λιπαρό, χυλωμένο και θαμπό; Καταλήξατε με ψητό κοτόπουλο που έχει στεγνώσει; Τι θα λέγατε για γαρίδες που έχουν λιώσει όταν τις τηγανίσετε; Τότε ήρθε η ώρα να στραφείτε στον ατμό. Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος βοηθά το φαγητό να διατηρήσει το χρώμα, το σχήμα και την υφή του, επειδή δεν υπάρχει άμεση επαφή με ζεστό νερό ή υπερβολική ζέστη.
Ο ατμός διατηρεί τα τρόφιμα υγρά χωρίς να τα υγραίνει. Για παράδειγμα, το μπρόκολο κερδίζει περίπου 12% σε βάρος από το νερό που απορροφάται όταν βράζει, αλλά μόλις το 4% όταν ψήνεται στον ατμό.
Με απλά λόγια, το λαχανικό στον ατμό παραμείνει τραγανό και «ζωντανό». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι εννέα στους 10 ανθρώπους προτιμούσαν λαχανικά στον ατμό, ακόμα κι αν συνήθως έβραζαν λαχανικά μόνοι τους στο σπίτι.
Εν τω μεταξύ, ο ατμός σημαίνει ότι τα τρόφιμα όπως το ψάρι, το κοτόπουλο και το κρέας είναι απίθανο να στεγνώσουν, να γίνουν σκληρά ή να μαλακώσουν, όπως μπορεί να συμβεί με το ψήσιμο, το γκριλ και το τηγάνισμα, τα οποία μαγειρεύουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

5.Το μαγείρεμα στον ατμό διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση

Η τοποθέτηση λαχανικών σε ζεστό νερό «αραιώνει» τη γεύση τους, αφήνοντάς τα συχνά άνοστα. Αντίθετα, ο ατμός βοηθά να κλειδώσει η γεύση, όπως βοηθάει να κλειδώσει τα θρεπτικά συστατικά.
Ενισχύστε τα με φρέσκα βότανα όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, εστραγκόν, βασιλικό, κόλιανδρο, μαϊντανό, φασκόμηλο, άνηθο και φέτες λεμονιού, ή πασπαλίστε τα τρόφιμα που θα αχνιστούν με το ξύσμα από εσπεριδοειδή.
Χρησιμοποιείστε κρεμμύδι, φέτες σκόρδου, τσίλι, τζίντζερ ή λεμονιού.
Δοκιμάστε αρωματισμένα έλαια όπως σησαμέλαιο, καρύδι ή φουντούκι, καθώς και έλαια με βότανα, τσίλι ή σκόρδο - ρίξτε το φαγητό με λίγο λάδι πριν τα βάλετε στη συσκευή μαγειρέματος του ατμού.

6. Το μαγείρεμα στον ατμό είναι γρήγορο και εύκολο

Ο ατμός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους μαγειρέματος που υπάρχει. Μόλις προετοιμαστεί το φαγητό, απλά το βάζετε στη συσκευή, αφήνετε τον ατμό να κάνει τα «μαγικά» του και μετά το σερβίρετε. Είναι πραγματικά τόσο εύκολο! Δεν χρειάζεται να γυρίσετε το φαγητό έτσι ώστε να μαγειρεύεται ομοιόμορφα ή να το ελέγχετε συνεχώς για να βεβαιωθείτε ότι δεν βράζει ή καίγεται. Αυτό καθιστά το μαγείρεμα μια εξαιρετική μέθοδο μαγειρέματος εάν είστε άπειρος μάγειρας, δεν σας αρέσει το μαγείρεμα, έχετε λίγο χρόνο ή συχνά εκτελείτε πολλές εργασίες κατά την προετοιμασία των γευμάτων όπως αναφέρει δημοσίευμα του cravemag.co.uk.

7. Το μαγείρεμα στον ατμό είναι ευέλικτο

Πολλοί από εμάς πιστεύουν πως μόνο λαχανικά γίνονται στον ατμό. Αλλά και πολλά άλλα τρόφιμα μπορούν να μαγειρευτούν, όπως ψάρια, οστρακοειδή, κοτόπουλο, κρέας, ρύζι, πατάτες, φρούτα, ζυμαρικά και επιδόρπια. Ο ατμός είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ζεστάνετε το φαγητό χωρίς να επηρεάζετε την ποιότητα, την υφή ή τη γεύση του. Όπως συμβαίνει πάντα με την αναθέρμανση, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι ζεστό πριν το σερβίρετε.

8. Το μαγείρεμα στον ατμό είναι ιδανικό για ευαίσθητα φαγητά

Καθώς ο ατμός μαγειρεύει φαγητό σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το ψήσιμο στη σχάρα, το ψήσιμο ή το τηγάνισμα, είναι ιδανικό για τρόφιμα όπως λαχανικά και θαλασσινά που μπορούν εύκολα να καταστραφούν από την υπερβολική ζέστη. Επιπλέον, το φαγητό δεν μετακινείται όταν μαγειρεύεται, πράγμα που το βοηθά να παραμείνει χωρίς να διαλυθεί.

9. Είναι οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον

Χρησιμοποιώντας την ειδική συσκευή σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να στρώσετε διαφορετικά τρόφιμα το ένα πάνω στο άλλο στα ειδικά δοχεία και να τα μαγειρέψετε συγχρόνως κάνοντας οικονομία σε χρήμα και χρόνο.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала