Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Εμβόλιο για γρίπη: Από αύριο η συνταγογράφηση - Άγνωστο τι θα φέρει η «συνύπαρξη» με κορονοϊό

CC0 / / Γρίπη
Γρίπη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Κορονοϊός και γρίπη είναι δύο σημαντικές λοιμώξεις με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, ωστόσο, όπως επισημάνθηκε κατά τις ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, «δεν γνωρίζουμε την αλληλεπίδραση που μπορούν να έχουν».
Την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και ο ευάλωτος πληθυσμός κατά της γρίπης, επισήμανε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ ξεκάθαρη ήταν η αγωνία για τη «συνύπαρξη» με τον κορονοϊό κάτι που πέρσι δεν συνέβη λόγω των περιοριστικών μέτρων, επομένως παραμένει άγνωστος παράγοντας.
Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατ. δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια. Αύριο, Παρασκευή, ενεργοποιείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιγριπικά εμβόλια καθώς στόχος είναι ο εμβολιασμός να έχει γίνει έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Η ανάγκη θωράκισης των πολιτών απέναντι στη γρίπη επιτείνεται εξαιτίας του κορονοϊού καθώς είναι έκδηλη η αγωνία των ειδικών για το τι θα φέρει η συνύπαρξη των δύο λοιμώξεων στην κοινότητα. Και αυτό το ερώτημα δεν έχει ακόμα απάντηση.

«Η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξαρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη» σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κα Μαρία Θεοδωρίδου.

Πλέον, αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός των πολιτών εντός των επόμενων έξι εβδομάδων προκειμένου να υπάρξει το τείχος ανοσίας έναντι της γρίπης, ενώ στο πλαίσιο των σχετικών ανακοινώσεων έγινε ιδιαίτερη μνεία στην περσινή επιτυχία όπου εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60 ετών.
Όπως υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους.
«Βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση», ανέφερε.
«Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα και θα ήθελα πάρα πολύ, όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί», επισήμανε αναφερόμενη και στα εμβόλια του κορονοϊού.
Γρίπη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.09.2021
Έρευνα αποκαλύπτει: Εκτός από «μακρά COVID» υπάρχει και «μακρά γρίπη» - Ποια είναι τα συμπτώματα
Τόνισε: «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, να μη φοβόμαστε και με αίσθημα ελευθερίας, πραγματικά, να εμβολιαστούμε και να είμαστε ασφαλείς».

Μιλώντας και ως γιατρός -διευθύντρια στο «Σωτηρία»- ανέφερε πως «οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA. Το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά». Κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται τα εμβόλια ούτε την επικοινωνία με τους γιατρούς ώστε να λύνουν τις απορίες τους.

Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης ζήτησε από τους πολίτες να σπεύσουν για να εμβολιαστούν το συντομότερο.
«Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας COVID που είναι σε εξέλιξη» υπογράμμισε.
Η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε, ότι την περσινή χρονιά η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια.
Αυτό αποδίδεται, όπως είπε, κυρίως στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών. Δηλαδή τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Ελλάδα
Προειδοποίηση Θεοδωρίδου για τη γρίπη - Τι πρέπει να ξέρουν όσοι κάνουν και το εμβόλιο κορονοϊού
Φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β» εξήγησε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως τα εμβόλια αυτά γίνονται σε μια δόση και δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κορονοϊού όσο και των άλλων εμβολίων.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης

Κύρια ομάδα για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης είναι τα άτομα άνω των 60 ετών και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που γνωρίζουν ότι λόγω των παθήσεων τους ή άλλων καταστάσεων έχουν λόγο να εμβολιαστούν για τη γρίπη.
Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειες κ.λπ.
Επίσης, είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Και όσον αφορά τους ανήλικες και τα παιδιά.
Οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Για την εγκυμοσύνη, να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου.
Άλλη κατηγορία είναι να εμβολιαστούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα.
Υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.
Ακολουθούν κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν.
Η μεγάλη κατηγορία των ατόμων, των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε οποιαδήποτε δομή που παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Άστεγοι, πρόσφυγες, ακόμα και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.
Σχετικά με τον κορονοϊό ανέφερε ότι τα άτομα τα ασυμπτωματικά τα οποία βρίσκονται, με εργαστηριακό έλεγχο, θετικά μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας.
Μια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα. Τα άτομα αυτά, εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν.
Η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με λίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από COVID, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала