Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Επίθεση με βιτριόλι: Η συγκλονιστική Ιωάννα, το οδυνηρό τετ α τετ, η ανατροπή με κλήτευση δύο ατόμων

© Sputnik / Αναστασία ΣταματοπούλουΗ Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον συνήγορό της και τους συγγενείς της
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον συνήγορό της και τους συγγενείς της - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Βρείτε μας
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου περιέγραψε όσα συνέβησαν από τη στιγμή που το βιτριόλι της έλουσε το πρόσωπο και το σώμα, κάνοντας το ακροατήριο να σπαράξει, αλλά όπως φαίνεται όχι και την κατηγορούμενη.
Στάθηκε όρθια στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την ημέρα που της στοίχειωσε τη ζωή και αυτό το έκανε μπροστά στη γυναίκα η οποία της επέβαλλε αυτό το βασανιστήριο και ήταν η μόνη που δεν φάνηκε να πτοείται από το δράμα της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Και αυτό φάνηκε από την παρέμβαση που θέλησε να κάνει.
Η διαδικασία έκλεισε με μία ανατροπή καθώς ο συνήγορος του θύματος, Απόστολος Λύτρας, ζήτησε την κλήτευση από το δικαστήριο δύο ακόμη προσώπων που φέρονται να είχαν επικοινωνία με την 37χρονη κατηγορούμενη πριν και μετά την επίθεση με βιτριόλι.
Ο κ. Λύτρας είπε στο δικαστήριο πως ο ένας από τους δύο μάρτυρες που ζητά να κληθούν, μέσω δικηγόρου του, «έχει αναφέρει ότι η κατηγορούμενη του είχε ζητήσει να παρακολουθεί το θύμα και να την προμηθεύσει με βιτριόλι. Αυτά τα γνωρίζουμε από πληροφορίες και από τη δικογραφία».
© Sputnik / Αναστασία ΣταματοπούλουΗ Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον συνήγορό της και τους συγγενείς της
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον συνήγορό της και τους συγγενείς της - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον συνήγορό της και τους συγγενείς της
Το δεύτερο πρόσωπο που ζητά η Πολιτική Αγωγή να κληθεί, είναι μία γυναίκα που επίσης φαίνεται να είχε επικοινωνίες με την κατηγορούμενη σε επίμαχους χρόνους. Τα δύο πρόσωπα δεν έχουν καταθέσει σε κανένα στάδιο της υπόθεσης.
«Ζητάμε από το δικαστήριο να κληθούν για να δούμε αν υπήρχε βοήθεια προς την κατηγορούμενη χωρίς να υπονοούμε ότι υπάρχει θέμα συνεργίας» διευκρίνισε ο κ. Λύτρας.

Όλοι οι διάλογοι για την επίθεση

Απαντώντας σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής για την στιγμή της επίθεσης, η Ιωάννα είπε πως η 37χρονη «ήρθε ακριβώς μπροστά μου και σημάδεψε ακριβώς το πρόσωπό μου».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν τόσο κοντά που έβλεπε μόνο το πρόσωπό της.
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στο δικαστήριο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Ελλάδα
Επίθεση με βιτριόλι: Όταν η Ιωάννα έμαθε ότι θα δει την 37χρονη - «Μη νιώσεις άσχημα αν συγκινηθείς»
«Το χέρι της δεν το είδα γιατί ήταν πολύ κοντά μου, αλλά το πέταξε όλο στο πρόσωπό μου και το υγρό μού ήρθε στα μάτια. Νομίζω ότι μπορεί και να ήθελε να την αναγνωρίσω. Μου έδωσε την εντύπωση ότι η ικανοποίησή της ήταν να πει ότι εγώ είμαι αυτή που το κάνω, να την αναγνωρίσω».
Πρόεδρος: Είχατε αντιληφθεί κάτι;
Ιωάννα: Όχι. Δεν είχα αντιληφθεί το παραμικρό. Δεν είχα σκεφτεί ότι κάποιος μπορεί να με παρακολουθεί...
Σε ερώτηση για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η μάρτυρας απάντησε: «Από πού να αρχίσω... Έχω χάσει το αυτί μου, έχω προβλήματα ακοής. Το μάτι μου έχει σωθεί, αλλά δεν είναι όπως πριν. Το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου μου έχει μοσχεύματα. Έχω πρόβλημα με τον λαιμό μου, δεν μπορώ να στρίψω καθόλου. Έχω πρόβλημα στα χέρια μου, στα δάχτυλά μου. Έχω προβλήματα λειτουργικά τα οποία για να φτάσω σε ένα καλό επίπεδο, όχι όπως πριν, θα χρειαστούν χειρουργεία αποκατάστασης και πάρα πολλά χρόνια, με όλους τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται».
Όταν ο πρόεδρος τη ρώτησε πώς είναι σήμερα, η Ιωάννα αποκάλυψε ότι της έχει πιστοποιηθεί 90% σωματική αναπηρία και 50% ψυχική αναπηρία.

«Αυτή τη στιγμή αφού έχω ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, έχουν πάρει δέρμα να καλύψουν τα εγκαύματα, έχω πρόβλημα στην ακοή, έχω τραύμα χειρουργικό στον λαιμό μου, έχω τραύματα στα χέρια μου που αρκετά συχνά δεν μπορώ να ανοίξω, τα δάχτυλά μου έχουν ενώσεις λόγω των τραυμάτων, έχω προβλήματα λειτουργικά και ψυχικά, τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ όπως πριν. Θα χρειαστούν πολλά επίπονα χειρουργεία αποκατάστασης με όλους τους κινδύνους που αυτά περιλαμβάνουν, λοιμώξεων και λοιπά» σημείωσε.

Εισαγγελέας: Ήταν μεγάλη η ποσότητα του υγρού;
Ιωάννα: Ήταν μεγάλη σίγουρα. Όταν μου το έριξε, ήταν σαν να ήταν ένα μπουκάλι με νερό. Ό,τι έριξε επάνω μου ήταν με μία κίνηση και ήρθε όλο πάνω μου και με έλουσε από το κεφάλι μέχρι κάτω.
Εισαγγελέας: Εισπνεύσατε ή κατάπιατε το υγρό;
Ιωάννα: Είμαι σίγουρη ότι το μύρισα και αν κάποιος μυρίσει, καταλαβαίνει ότι είναι καυστικό. Δεν ξέρω πώς έγινε και δεν το εισέπνευσα. Νομίζω από καθαρή τύχη και θαύμα. Η γιατρός μου μού εξήγησε ότι ήμουν τυχερή που δεν το κατάπια ή δεν το εισέπνευσα. Ενώ είμαι καμένη στα χείλη και στη μύτη, από θαύμα δεν άνοιξα το στόμα μου. Νομίζω ότι δεν πρόλαβα ούτε αυτό να κάνω... αν το είχα κάνει, η ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη και θα είχα πεθάνει.

Η γνωριμία με την κατηγορούμενη

Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, συνέχισε την εξέταση με τη σχέση κατηγορούμενης και θύματος.
Εισαγγελέας: Πότε τη γνωρίσατε την κατηγορουμένη;
Ιωάννα: Μετά το 2003-2004 που ήρθε στην Αθήνα για σπουδές, σε κάποια γενέθλια.
Εισαγγελέας: Μέσω του μηνύματος τι σας είπε;
Ιωάννα: Με είπε «κοριτσάκι μου» και με ρώτησε γιατί ήμουν φίλη του Ν.Ο. Της είπα ότι δεν τον γνωρίζω, ότι είχα αίτημα φιλίας που το αποδέχθηκα. Μου ζήτησε να τον διαγράψω γιατί έχει σχέση μαζί του.
Εισαγγελέας: Πήρατε την ξαδέλφη σας να μάθετε;
Ιωάννα: Δεν με ενδιέφερε να μάθω για τον Ν.Ο. Ούτε για τη σχέση του. Μου είπε εκείνη κάτι και το έκανα.
Εισαγγελέας: Αλλά εκείνος συνέχισε...
Ιωάννα: Ναι, μου έστειλε την επόμενη ημέρα. Του εξήγησα ότι τον έχω διαγράψει και έμμεσα του εξήγησα τον λόγο. Κάπου σταμάτησε, αλλά επανήλθε μετά από καιρό. Δεν θυμάμαι πότε... τα νέα μηνύματα ήταν όπως τα πρώτα, γενικά και αόριστα, ένας άνθρωπος που ήθελε μια παραπάνω επαφή χωρίς να το εκφράζει όμως. Είμαι πεπεισμένη πως αν έδινα κάποιο πάτημα, θα συνέχιζε. Ο ίδιος μου είπε ότι δεν έχει σχέση με την κατηγορουμένη, όταν του είπα ότι τον διέγραψα γιατί γνωρίζω την κατηγορουμένη. Μου είπε ότι δεν είχαν δεσμό. [...] Η κατηγορούμενη δεν μου είχε πει το αντίθετο. Στη συνέχεια με ρώτησε εκείνη αν με έχει ενοχλήσει και της είπα «όχι». Τα μηνύματα ήταν σε εγκάρδιο κλίμα. Δεν ήταν ενοχλημένη.

Για την κατηγορούμενη που την παρακολουθούσε

Κατά την εξέτασή της, η Ιωάννα Παλιοσπύρου αναφέρθηκε για την παρακολούθησή της από μία γυναίκα, υποστηρίζοντας ότι οι γείτονες είχαν παρατηρήσει την παρουσία της.

Όπως είχαν αναφέρει οι γείτονες ήταν πολύ βαριά ντυμένη, ενώ της είπαν «που ήταν μέσα στα σκοτάδια με τον φακό του κινητού μπροστά από την είσοδο της πολυκατοικίας μου, σε τέτοιο βαθμό που το έκριναν επικίνδυνο. Τη θεώρησαν ύποπτη κίνηση, σαν κάτι να παραμονεύει. Ανησύχησαν ότι ήταν κάποια οργανωμένη ομάδα που κάνει κλοπές. Όταν την προσέγγισαν να τη ρωτήσουν, ήταν πολύ απότομη και θρασύς λέγοντας ότι είναι δημόσιος χώρος».

Εισαγγελέας: Δεν έπαιρνε προστατευτικά μέτρα;
Ιωάννα: Προσπαθούσε να κρυφτεί, αλλά δεν τα κατάφερνε. Σύμφωνα με τον γείτονά μου, κρυβόταν τη νύχτα στις φυλλωσιές. Ερχόταν μέσα στο σκοτάδι.
Εισαγγελέας: Σήμερα μετά από τόσον καιρό επαναλαμβάνετε πως δεν υπάρχει κάποιο άλλο κίνητρο που να αιτιολογεί την επίθεση εις βάρος σας;
Ιωάννα: Εγώ δεν βρίσκω κανένα κίνητρο γιατί δεν έχει συμβεί μεταξύ μας το παραμικρό. Δεν υπάρχει τίποτα. Η σχέση μας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και το ύφος της επικοινωνίας μας φαίνεται από τις συνομιλίες μας.

Τι είπε η Ιωάννα για τον 40χρονο άνδρα

Κατά την εξέτασή της από την έδρα, η Ιωάννα κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον 40χρονο με τον οποίο φέρεται να είχε σχέση η κατηγορούμενη.
© Sputnik / Αναστασία ΣταματοπούλουΗ Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον συνήγορό της και τους συγγενείς της
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον συνήγορό της και τους συγγενείς της - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον συνήγορό της και τους συγγενείς της
«Δεν έχω γνωρίσει ποτέ τον άντρα για τον οποίο ενδιαφερόταν η κατηγορούμενη» απάντησε η Ιωάννα Παλιοσπύρου σε ερώτηση του προέδρου.
Επίθεση με βιτριόλι: Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Επίθεση με βιτριόλι: Ένταση μεταξύ των συγγενών της Ιωάννας και της κατηγορούμενης - «Φίδι, τέρας»
Η μάρτυρας είπε πως ο 40χρονος άντρας της έκανε αίτημα φιλίας σε social media το 2018, το οποίο αποδέχθηκε γιατί είδε πως είχαν κοινό γνωστό την κατηγορούμενη.
«Τις επόμενες ημέρες δέχθηκα μήνυμα από την κατηγορούμενη» ανέφερε η μάρτυρας η οποία τόνισε πως καθησύχασε την 37χρονη και της έστειλε σε φωτογραφίες τις συνομιλίες με τον Ν.Ο. για να την ηρεμήσει.
«Μου ζήτησε να της στείλω το κινητό μου και να με καλέσει. Το έκανα, με πήρε, ήταν πολύ αναστατωμένη, έκλαιγε, της είπα να μην ανησυχεί, να μείνει ήσυχη μαζί μου, προσπάθησα να τη συμβουλεύσω ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δείχνει την εντύπωση ότι στέλνει σε διάφορες κοπέλες μηνύματα, προσπάθησα να την καθησυχάσω και να την ηρεμήσω» είπε η Ιωάννα.
Τόνισε ότι δεν τον έχει δει ποτέ και δεν ξέρει πώς είναι, ενώ προσπάθησε να είναι ευγενική και με τους δύο χωρίς να τους ενοχλήσει.

«Καιγόμουν, έλιωνα»: Η συγκλονιστική κατάθεση της Ιωάννας

Λίγο μετά τις 09:00 η Ιωάννα Παλιοσπύρου ανέβηκε στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Με σταθερή φωνή άρχισε να περιγράφει την ημέρα που πάγωσε ο χρόνος και άρχισε το μαρτύριό της. Την πορεία που έχει κάνει από την ημέρα που το βιτριόλι της έκαιγε το πρόσωπο και όχι μόνο, έως σήμερα.
Όπως έκανε κάθε πρωί, η Ιωάννα σηκώθηκε για να πάει στη δουλειά της, μπήκε στην είσοδο, πάτησε το κουμπί του ασανσέρ και περίμενε. Αυτό που φαινόταν μία τυπική ημέρα θα εξελισσόταν στον εφιάλτη της λίγα δευτερόλεπτα μετά.
© Sputnik / Αναστασία ΣταματοπούλουΗ Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον συνήγορό της και τους συγγενείς της
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον συνήγορό της και τους συγγενείς της - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον συνήγορό της και τους συγγενείς της
Κοιτούσε κάτω και περίμενε όταν άκουσε κάποιους θορύβους χωρίς να δώσει σημασία.
Ξαφνικά μπροστά της εμφανίστηκε μία γυναίκα.
«Σήκωσα το βλέμμα και με κοίταξε στα μάτια. Μου έριξε το βιτριόλι, που εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι ήταν και έφυγε τρέχοντας. Λούστηκα με αυτό το υγρό, το ένιωσα παντού πάνω μου». Αφού της ήρθε και η μυρωδιά του υγρού, «το πρώτο πράγμα» που έκανε ήταν να «τρέξω για κάποια βοήθεια».
Απελπισμένη ήθελε να ζητήσει βοήθεια και τότε θυμήθηκε το φαρμακείο δίπλα.

«Έτρεξα προς το φαρμακείο. Οι πόνοι ήταν φρικτοί, δεν έβλεπα καθόλου από το ένα μάτι» συνέχισε τη δραματική περιγραφή και συμπλήρωσε: «Μπήκα μέσα στο φαρμακείο ουρλιάζοντας. Οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι έλεγα, πανικοβλήθηκαν. Τους έλεγα "δώστε μου λίγο νερό πεθαίνω, βοήθεια", φώναζα. Πήγα στον νιπτήρα, έριχναν νερό. Τα μαλλιά μου πέφτανε μέσα στον νιπτήρα. Έπιαναν το πρόσωπό μου και καταλάβαινα ότι καιγόμουν, έλιωνα. Φώναζα για βοήθεια, οι άνθρωποι τρόμαζαν. Καταλάβαινα ότι εκείνη τη στιγμή κάτι χάνω» σημείωσε.

Τα ρούχα «λιώνανε πάνω μου» θυμάται, ενώ οι άνθρωποι στο φαρμακείο της είπαν να τα βγάλει.
Εκείνη είχε μία αγωνία, να μην χάσει τις αισθήσεις της γιατί καταλάβαινε ότι μόνο εκείνη μπορούσε να σώσει τον εαυτό της. Όπως είπε: «Φώναζα "Θεέ μου, βοήθησε με γιατί μόνο εσύ μπορείς».
Στο νοσοκομείο ήταν που κατάλαβε το μέγεθος των τραυμάτων της καθώς γυναίκα που την είδε αναφώνησε «Θεέ μου».

«Σκέφτηκα να δώσω τέλος στη ζωή μου»

Η Ιωάννα συνέχισε περιγράφοντας τους «αφόρητους πόνους» και τα ατελείωτα παυσίπονα που χρειάστηκε, αλλά και τις ημέρες στο σκοτάδι καθώς τα μάτια της ήταν ευαίσθητα στο φως.
«Μέσα στο νοσοκομείο ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου, έκανα επτά χειρουργεία. Θυμάμαι ότι δεν άντεχα το φως για τα μάτια μου, ήταν τραυματισμένα, ακόμα και το φως του δωματίου ήταν επίπονο. Σκέφτηκα να δώσω τέλος στη ζωή μου. Για όσο διάστημα ήμουν στο νοσοκομείο έλεγα στους αστυνομικούς ότι δεν έχω πειράξει κανέναν. Προσπαθούσα να τους βοηθήσω, αλλά δεν μπορούσα. Δεν πίστευα ότι κάποιος μπορεί να κάνει τέτοιο κακό» είπε.

Η απάθεια της κατηγορούμενης

Η κατηγορούμενη αιφνιδίασε τους πάντες το πρωί όταν επέλεξε να παραστεί στο δικαστήριο και να ακούσει την κατάθεση της Ιωάννας.
Η 37χρονη καθόταν ως απλός παρατηρητής και όταν βρέθηκε στην ίδια ευθεία με την Ιωάννα γύρισε και την κοίταξε με εκείνη να της λέει «τι κοιτάς;».
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της Ιωάννας η κατηγορούμενη μουρμούρισε κάτι προκαλώντας την έκρηξη της οικογένειας του θύματος. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η πολιτική αγωγή ρώτησε τη μάρτυρα εάν έχει δει κάποιου είδους μετάνοια από την 37χρονη. Η Ιωάννα απάντησε αρνητικά.
Πολιτική αγωγή: Σήμερα η κατηγορούμενη σας είπε κάτι;
Ιωάννα: Όχι. Με κοίταξε στα μάτια όπως εκείνη την ημέρα... Ψυχρή και απαθής.
Η κατηγορούμενη ψέλλισε κάτι χαμηλόφωνα προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αδελφού και της μητέρας της Ιωάννας, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν.
«Μας διέλυσες», ακούστηκε να φωνάζει η μητέρα ανάμεσα σε βρισιές. Το περιστατικό έληξε γρήγορα, καθώς συνοδεία αστυνομικών ο αδελφός της Ιωάννας βγήκε για λίγο από τη δικαστική αίθουσα για να ηρεμήσει. Η μητέρα της παρέμεινε στη θέση της σιωπηλή.

Η προκλητική παρέμβαση της 37χρονης

Η στάση της κατηγορούμενης από την αρχή που συνελήφθη είχε προκαλέσει το κοινό αίσθημα, ωστόσο, δεν ήταν το αίσθημα εκείνο το οποίο παρασύρει ενδεχομένως σε έντονους χαρακτηρισμούς όσο η ίδια η 37χρονη.
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου βρίσκεται στο βήμα και καταθέτει, ενώ αναφέρεται στον φόβο που βιώνει από την ημέρα της επίθεσης.
«Θέλω να πω ότι από εκείνη την ημέρα το μεγαλύτερο συναίσθημα που νιώθω είναι φόβος. Φόβος γιατί δεν γνωρίζω τον λόγο της επίθεσης, αλλά και γιατί δεν γνωρίζω ποιοι άλλοι είχαν συμμετάσχει σε αυτή την επίθεση εναντίον μου. Είμαι βέβαιη ότι αν είχε καταφέρει να μου επιτεθεί στο σπίτι μου, όπως αρχικά σχεδίαζε, αν είχε γίνει η επίθεση εκεί που είμαι μόνη μου και βράδυ που συνήθως γυρίζω στο σπίτι, εγώ σήμερα δεν θα ήμουν εδώ. Θα είχε επιτύχει τον σκοπό της» περιγράφει.
Και στο σημείο αυτό, η κατηγορούμενη επιλέγει να κάνει δήλωση στο δικαστήριο.
«Ξέρω ότι αυτό που έχει γίνει δεν είναι αποδεκτό, αλλά εσύ, Ιωάννα, γνωρίζεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό» είπε η δράστις. «Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να της αφαιρέσω τη ζωή» συμπλήρωσε.
Αργότερα και ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία για σήμερα, ο συνήγορος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Απόστολος Λύτρας σχολίασε ότι «ήταν μια ψυχρή γυναίκα που το μόνο μέλημά της σήμερα ήταν να είναι το μαλλί της στην εντέλεια και μακιγιαρισμένη, μας έκανε τρομακτική εντύπωση αυτό».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала