Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Γερμανία: Κυβέρνηση «Φανάρι», «Τζαμάικα» ή «Μίκι Μάους»; Οι πιθανές συνεργασίες και οι προκλήσεις

© AFP 2022 / INA FASSBENDERΗ Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετά την καγκελαρία
Η Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετά την καγκελαρία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Η καθήλωση των επενδύσεων, η υστέρηση σε υποδομές, η ενεργειακή εξάρτηση και η ασφάλεια της Ευρώπης είναι τα ανοικτά μέτωπα της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Αν και «Καλά Χριστούγεννα» στους Γερμανούς πολίτες προβλέπεται να πει για ακόμη μια χρονιά, αυτή τη φορά ως υπηρεσιακή Καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ.
Πού οδεύει η Γερμανία; Θα έχει έως τις γιορτές των Χριστουγέννων κυβέρνηση; Ποιες θα είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, σε μια Ευρώπη που παραπαίει;
«Τα αποτελέσματα έφεραν στην πρώτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), για να ακολουθήσουν το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ - Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Γερμανίας (CDU)/Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU Βαυαρία), οι Πράσινοι, το Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών (Φιλελεύθεροι FDP), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Αριστερά (Die Linke)», σχολιάζει ο διεθνολόγος κι Ερευνητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι «ρυθμιστές έχουν αναδειχθεί το FPD και οι Πράσινοι: Το FDP και ο επικεφαλής Κρίστιαν Λίντνερ θα προτιμούσε συγκυβέρνηση με το CDU/CSU, αλλά την Κυριακή δεν απέκλεισε τη συνεργασία με το SPD, προτείνοντας να προηγηθεί συνεννόησή τους με τους Πράσινους για το πού θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος πριν αποδεχτούν τις προσφορές των μεγαλύτερων κομμάτων για διαπραγμάτευση».
Εκλογές στη Γερμανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Κόσμος
Τι αλλάζει στην Ευρώπη με την αποχώρηση Μέρκελ: Ο ρόλος της Γαλλίας και οι προσδοκίες για Ελλάδα

Ο συνασπισμός «Φανάρι»

Ο συνασπισμός μεταξύ του SPD, του φιλελεύθερου FDP και των Πρασίνων, που πήρε το όνομα «Φανάρι» από τα αντίστοιχα χρώματα κόκκινο, κίτρινο και πράσινο των κομμάτων, φαίνεται για την ώρα ο πιο πιθανός διάδοχος της κυβέρνησης Μέρκελ, εκτιμά ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Ο Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών το επιθυμεί διακαώς, αφού με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγεί αφενός από τη συγκυβέρνηση με το κόμμα της Μέρκελ και ταυτόχρονα θα απολαμβάνει μια άνετη πλειοψηφία στη Bundestag, το γερμανικό κοινοβούλιο (416 από τις 735 έδρες)», προσθέτει, θυμίζοντάς μας ότι «μόλις χθες (σ.σ. Τρίτη), σε δηλώσεις του ο Σολτς υπενθύμισε ότι μία αντίστοιχη συνεργασία των τριών κομμάτων λειτούργησε θετικά μεταξύ 1969 και 1982, προσθέτοντας ότι πιο πρόσφατα, μεταξύ 1998 και 2005, οι Σοσιαλδημοκράτες "πέρασαν πολύ καλά στην κυβέρνηση με τους Πράσινους". Η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η ευρεία δημόσια υποστήριξη συγκαταλέγονται στα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής».
Στα μειονεκτήματα: «Οι έντονες πολιτικές διαφορές, σε θέματα οικονομίας, ειδικά μεταξύ των δύο μικρότερων εταίρων, που πιθανά να αποτελούν μία μόνιμη εστία εσωτερικής σύγκρουσης».
Γερμανικές εκλογές - Αφίσες με μήνυμα Κρεμάστε τους Πράσινους - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Κόσμος
Γερμανικές εκλογές: Ποια θα είναι τα "παζάρια" για την κυβέρνηση συνασπισμού της επόμενης ημέρας;

Το σενάριο της κυβέρνησης «Τζαμάικα», «Μίκι Μάους» και «Κένυα»

«Σε μία αντίστοιχη συνεργασία των δύο αυτών μικρότερων κομμάτων με το CDU, θα προκύψει η λεγόμενη κυβέρνησης "Τζαμάικα", που ονομάστηκε έτσι επειδή τα χρώματα των συμμετεχόντων κομμάτων -μαύρο, πράσινο, κίτρινο- ταιριάζουν με αυτά της σημαίας της ομώνυμης χώρας» συνεχίζει ο διεθνολόγος.
«Αν το CDU/CSU ερχόταν πρώτο την Κυριακή, αυτό θα ήταν σήμερα το πιθανότερο σενάριο. Μία τέτοια συμμαχία θα είχε επίσης μεγάλη πλειοψηφία στη Bundestag (406 από 735 έδρες), αλλά οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των Πρασίνων και των άλλων δύο κομμάτων είναι πολύ σημαντικές, σε τομείς όπως η οικονομία και τα ευρωπαϊκά θέματα».
Η κυβέρνηση με συμμετοχή των CDU/CSU, SPD και FDP, είναι γνωστός και ως συνασπισμός «Μίκι Μάους» ή «Deutschland», εξηγεί ο κ. Δεσποτόπουλος, ονομάζεται έτσι επειδή τα χρώματα (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο) ταιριάζουν τόσο με τη γερμανική σημαία όσο και με τα ρούχα που φοράει το διάσημο τρωκτικό της Disney. «Ένας τέτοιος συνδυασμός είναι μάλλον απίθανος, υπογραμμίζει, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν κανένα λόγο να συμπεριλάβουν ένα άλλο κόμμα σε πιθανό συνασπισμό τους».
Ο αντίστοιχος συνδυασμός, των δύο μεγάλων με τους Πρασίνους, η λεγόμενη λύση «Κένυα»; «Θα αποτελούσε και πάλι μία συνέχεια του μεγάλου συνασπισμού, χωρίς ουσιαστικό λόγο συμπερίληψης των Πρασίνων, αφού οι έδρες των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών αρκούν για το σχηματισμό κυβέρνησης».
«Δεν χωρά αμφιβολία ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τα παραπάνω σχήματα, δεν έχει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στους βασικούς πυλώνες της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής και οικονομικής αντίληψης» τονίζει ο διεθνολόγος.
O Όλαφ Σολτς πανηγυρίζει τη νίκη στις εκλογές - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.09.2021
Κόσμος
Σύμβουλος Μητσοτάκη στο Sputnik: Μετά τις γερμανικές εκλογές, ώρα για τη γεωπολιτική αυτονομία σε ΕΕ
Σε σχέση με την Τουρκία, παρ' όλα αυτά, «μικρές αποκλίσεις μπορεί να παρατηρηθούν ως προς την εξωτερική πολιτική έναντι της Άγκυρας, εφόσον οι Πράσινοι λάβουν το Υπουργείο Εξωτερικών».
Από την άλλη, «πιθανή κατοχύρωση του Υπουργείου Οικονομικών από το FDP θα σημάνει την ενίσχυση της παραμονή της Γερμανίας στην εμμονή των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων».

Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης

Ποιες είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα συγκυβέρνηση;
«Η αύξηση των ανισοτήτων, η καθήλωση των επενδύσεων, η υστέρηση σε υποδομές, η ενεργειακή εξάρτηση και η ασφάλεια της Ευρώπης είναι μερικές, από τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου, που θα προκύψει από τη διαβούλευση των κομμάτων της νέας γερμανικής βουλής» απαντά ο διεθνολόγος.
ωστόσο ως «το πιο πιθανό σενάριο» βλέπει να εύχεται «Καλά Χριστούγεννα» στους Γερμανούς πολίτες η Άνγκελα Μέρκελ, ως υπηρεσιακή Καγκελάριος, αφού «η διαμόρφωση κυβέρνησης στο Βερολίνο έχει στο παρελθόν αποδειχτεί μία αρκετά χρονοβόρα υπόθεση».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала