Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ευρώπη κοιτάει προς το κάρβουνο της Ρωσίας για να μείνουν τα φώτα αναμμένα

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΕργοστάσιο με κάρβουνο
Εργοστάσιο με κάρβουνο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Ωστόσο, η Ευρώπη αναμένεται να απογοητευτεί καθώς η ζήτηση για το ρωσικό κάρβουνο είναι πολύ μεγάλη και οι πωλήσεις μπορούν να αυξηθούν ελάχιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο που δυσκολεύεται να προμηθευτεί η Ευρώπη από τη Ρωσία, αλλά και το κάρβουνο.
Οι παραγωγοί ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου αναγκάζονται να ζητούν όλο και περισσότερο κάρβουνο από τη Ρωσία για να «μαλακώσουν» τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και το φυσικό αέριο έχει φτάσει τιμές ρεκόρ.
Ωστόσο, όπως λένε στο Bloomberg εκπρόσωποι από δύο μεγάλες ρωσικές εταιρείες κάρβουνου, οι Ευρωπαίοι ίσως απογοητευτούν καθώς δεν αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές της Ρωσίας.
Αν και η Ευρώπη είχε απομακρυνθεί από το κάρβουνο τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να «πρασινίσει» την παραγωγή ενέργειας, τώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι μόνο κατά το ήμισυ γεμάτοι, οι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου προτιμάνε την Ασία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Με τον χειμώνα να πλησιάζει, γίνεται φανερή η εξάρτηση από τη Ρωσία για να μείνουν τα φώτα αναμμένα.
«Αν όλες οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες γυρίσουν σε κάρβουνο, τότε θα υπάρξει μια έκρηξη της ζήτησης κάρβουνου την οποία η Ρωσία δεν μπορεί να παρέχει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Θα χρειαζόταν προμήθεια από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Και εκεί όμως η κατάσταση είναι ίδια» εξηγεί στο ίδιο μέσο η Natasha Tyrina, επικεφαλής ερευνήτρια - αναλύτρια στη Wood Mackenzie Ltd.
Βενζινάδικο στη Γερμανία  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.09.2021
Κόσμος
Στερεύουν τα βενζινάδικα στη Βρετανία λόγω έλλειψης οδηγών
Τα προβλήματα της Ευρώπης αποτελούν απόρροια της ενεργειακής κρίσης που έχει χτυπήσει όλον τον πλανήτη, καθώς οι χώρες προσπαθούν σιγά-σιγά να συνέλθουν από την πανδημία του κορονοϊού. Η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό έχει ανέβει στα ύψη, ενώ το κάρβουνο κάνει δυναμική επιστροφή, κυρίως λόγω της Κίνας.
Ευρωπαίος στρατηγικός αναλυτής, τον οποίο επικαλείται το Bloomberg, σημείωσε ότι η Ρωσία -που είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας του συγκεκριμένου καύσιμου- κυρίως έχει στο στόχαστρο πωλήσεις στην Ασία.
Ο Kirill Chuyko, επικεφαλής έρευνας στη BCS Global Markets ανέφερε ότι η Ρωσία είχε μειώσει τις εξαγωγές κάρβουνου στην Ευρώπη, καθώς η ΕΕ έκλεινε σταδιακά τα εργοστάσια με λιγνίτη και κάρβουνο.
Τώρα, όπως λέει, θα είναι δύσκολο να επαναδρομολογήσει προμήθειες προς την Ευρώπη, καθώς υπάρχουν συμβόλαια με πελάτες στην Ασία. Επιπλέον, είναι περιορισμένη και η δυνατότητα μεταφοράς.
Υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές κάρβουνου προς την Ευρώπη θα μείνουν σταθερές φέτος στους περίπου 48 εκατ. τόνους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Ενέργειας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала