Το ξύπνημα τα ξημερώματα μπορεί να «δείχνει» σακχαρώδη διαβήτη

CC0 / Pixabay / Διαβήτης
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ακόμα και χωρίς να υπάρχει η πάθηση, είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να ξυπνούν μέσα στη νύχτα για πιούν νερό ή να ουρήσουν. Ο ύπνος μπορεί να είναι συνεχόμενος, αλλά για όσους πάσχουν από διαβήτη, τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο ομαλά.
Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως υπερβολική δίψα, ανάγκη για πολλή ούρηση και κόπωση. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων με τα μάτια, την καρδιά και τα νεύρα σας.
Είναι μια διά βίου κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σας. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή σας, να πάρετε φάρμακα και να κάνετε τακτικούς ελέγχους.

Το ξύπνημα στις 3 τα ξημερώματα συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη

Συχνά συνδέεται με το υπερβολικό βάρος, την καθιστική ζωή ή το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2. Οι περισσότεροι διαβητικοί ασθενείς ξυπνούν σχεδόν κάθε βράδυ την ίδια ώρα, περίπου στις 3 το πρωί λόγω μιας ξαφνικής αύξησης του επιπέδου σακχάρου στο αίμα τους.
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.07.2021
Διαβήτης: Τα 13 προειδοποιητικά συμπτώματα για "ζάχαρο" που δεν πρέπει να αγνοήσουμε
Προκαλείται από έναν από τους δύο λόγους:
Το φαινόμενο Somogyi (η μεταϋπογλυκαιμική υπεργλυκαιμία). Πρόκειται για ένα φαινόμενο ριμπάουντ με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που αποτελεί και την απάντηση στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λόγω ινσουλινοαντίστασης.
Το φαινόμενο της αυγής. Είναι η φυσιολογική, φυσική αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος που συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου μεταξύ 2 και 8 π.μ.

Το φαινόμενο Somogyi

Η άλλη αιτία του υψηλού σακχάρου στο αίμα το πρωί οφείλεται στο φαινόμενο Somogyi που ονομάζεται επίσης υπεργλυκαιμία ανάκαμψης. Το φαινόμενο Somogyi συμβαίνει όταν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας πέσει πολύ χαμηλά στη μέση της νύχτας.
Ο οργανισμός για να σας απαλλάξει απ' αυτό, απελευθερώνει ορμόνες που αναγκάζουν το συκώτι να απελευθερώσει με τη σειρά του την αποθηκευμένη γλυκόζη για να σταθεροποιήσει την ποσότητα γλυκόζης στο σώμα. Ωστόσο, στην περίπτωση του διαβήτη, το συκώτι απελευθερώνει περίσσεια γλυκόζη που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το φαινόμενο της αυγής

Καθώς το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για να παράγει ενέργεια και για να ξυπνήσει το πρωί πρέπει να έχει επιπλέον ενέργεια. Επομένως, σύμφωνα με την κλινική Mayo, το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί αποθηκευμένη γλυκόζη για να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα.
Ταυτόχρονα, το ήπαρ απελευθερώνει επιπλέον γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος λόγω της αυξητικής ορμόνης, της κορτιζόλης και των κατεχολαμινών. Ενοχλητικό για μερικούς πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, καθώς αυτή η εσωτερική διεργασία του σώματος συμβαίνει συνήθως γύρω στις 3 τα ξημερώματα για να προετοιμάσει τον άνθρωπο να ξυπνήσει με ενέργεια το πρωί.
Ενώ συμβαίνουν αυτές οι διαδικασίες στον οργανισμό, οι δόσεις φαρμάκων για τον διαβήτη που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν επαρκούν. Συνδυαστικά οδηγούν σε αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα τα ξημερώματα με αποτέλεσμα ο πάσχων να ξυπνάει κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο φαινομένων

Η κυρίαρχη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το φαινόμενο Somogyi οδηγεί σε υπογλυκαιμία ακολουθούμενη από υπεργλυκαιμία. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μάθετε εάν η αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα οφείλεται στο φαινόμενο Somogyi είναι να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πριν τον ύπνο και μετά το ξύπνημα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της express.co.uk.
Εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου είναι χαμηλό τη νύχτα, τότε οφείλεται στο φαινόμενο Somogyi. Σε περίπτωση που είναι φυσιολογικό ή υψηλό μπορεί να οφείλεται στο φαινόμενο της αυγής.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι το φαινόμενο Somogyi μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας όταν το σώμα σας έχει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μόλις μάθετε τι προκαλεί την αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διευκολύνετε τα συμπτώματα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала