Το «σημάδι» στα μάτια που είναι «καμπανάκι» για υψηλή χοληστερόλη

μάτια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Αν επιθυμείτε να αποφύγετε την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης στα επιτρεπτά όρια, τότε ένας τρόπος για να αντιληφθείτε τις μεταβολές της χοληστερίνης είναι μια λεπτή «αλλαγή» στο πρόσωπό σας που μπορεί να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι.
Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Η αύξηση των τιμών της μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αρτηριών. Αυτή η επιπλοκή μπορεί να προκαλέσει, στη συνέχεια, καρδιακή προσβολή ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Επομένως, η διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα είναι κρίσιμη. Λόγω της απουσίας συμπτωμάτων, απαιτείται εξέταση αίματος για να επιβεβαιωθεί η υψηλή χοληστερόλη.
Ωστόσο, το σώμα μπορεί περιστασιακά να φανερώσει την υψηλή χοληστερίνη με εμφανή προειδοποιητικά σημάδια, ένα εκ των οποίων είναι στα μάτια.
Πόδια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.09.2021
Το σημάδι στα πόδια που ίσως δείχνει υψηλή χοληστερίνη - "Καμπανάκι" για πιθανή αρτηριακή πάθηση

Το σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ένα ενδεικτικό σημάδι υψηλής χοληστερόλης μπορεί να εντοπιστεί στον κερατοειδή σας. Η ίριδα συγκεκριμένα γίνεται θολωτή με καθαρή δομή μπροστά από την ίριδά σας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας«Allegro Optical», μπορεί να έχετε παρατηρήσει ένα λευκό δαχτυλίδι γύρω από το εξωτερικό άκρο του κερατοειδούς, αλλά η αλλαγή χρώματος μπορεί επίσης να φαίνεται σαν η ίριδά σας να έχει αποχρωματιστεί.
Ο οργανισμός υγείας συνεχίζει: «Αυτός ο λευκός δακτύλιος ονομάζεται τόξο και μπορεί να εμφανιστεί χωρίς την παρουσία υψηλής χοληστερόλης».
Όπως εξηγεί η «Allegro Optical», ένα τόξο μπορεί να εμφανιστεί ως μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης του ματιού, αλλά ο καθένας, ανεξάρτητα από την ηλικία του, μπορεί να αναπτύξει ένα τόξο από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Κατά τη διάρκεια ενός οφθαλμολογικού ελέγχου, οι οπτομέτρες θα μελετήσουν την μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς σας.

Πού οφείλεται η υψηλή χοληστερίνη

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πιο αξιόπιστος δείκτης υψηλών επιπέδων χοληστερόλης είναι η εξέταση αίματος. «Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε μια εξέταση εάν πιστεύει ότι το επίπεδο χοληστερόλης σας μπορεί να είναι υψηλό», εξηγεί το NHS.
Σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας, αυτό μπορεί να οφείλεται στην ηλικία, το βάρος ή άλλη πάθηση που έχετε (όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτης).
Εάν επιβεβαιωθεί η υψηλή χοληστερόλη, συνήθως θα χρειαστεί να αναθεωρήσετε τον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε τα επίπεδα της στα όρια του φυσιολογικού.

Πώς μπορείτε να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που δεν αποτελούν μόνο μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά συμβάλουν και στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης. Η μείωση των κορεσμένων λιπαρών και η αντικατάστασή τους με ακόρεστα λιπαρά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας, λέει η Heart UK.
Πολλά τρόφιμα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, ειδικά ζωικά τρόφιμα όπως κρέας, βούτυρο και γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα που παρασκευάζονται με αυτά, όπως κέικ και μπισκότα. Βρίσκονται επίσης σε ορισμένες φυτικές τροφές, όπως το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της express.co.uk.

Έξτρα συμβουλές

Όταν ψωνίζετε, ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων για να δείτε πόσο λίπος περιέχουν και πόσο θα προσθέσουν στο ημερήσιο πλάνο διατροφής σας, λέει ο οργανισμός υγείας. Ελέγξτε το συνολικό λίπος και το κορεσμένο λίπος. Το κορεσμένο λίπος μπορεί να γραφτεί ως «κορεσμένο λίπος» ή «κορεσμένο».
Επιλέξτε τρόφιμα που έχουν περισσότερα ακόρεστα από κορεσμένα λιπαρά. Ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, έλαια και αλείμματα τύπου πάστας μπορεί να είναι ένοχα για κορεσμένα λιπαρά.
Ανά 100g τροφής τα χαμηλά σε λιπαρά είναι 3g ή λιγότερο και τα χαμηλά κορεσμένα λίπη είναι 1,5g ή λιγότερο.
Ανά 100g τροφής τα υψηλά λιπαρά είναι 17,5g ή περισσότερα και τα υψηλά κορεσμένα λιπαρά είναι 5g ή περισσότερα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала