Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια – Τι θα γίνει με την κατάργηση του μέτρου

CC0 / / Ώρες κοινής ησυχίας
Ώρες κοινής ησυχίας  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.10.2021
Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω όπου θα νυχτώνει νωρίτερα. Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας.
Η αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή γίνεται την τελευταία Κυριακή κάθε Οκτωβρίου.
Φέτος αυτό θα συμβεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 οπότε και θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω.
Ο Κώστας Καραμανλής στα Ιωάννινα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.10.2021
Ελλάδα
Βόλτα στο Ζαγόρι για τον Κώστα Καραμανλή

Τι ισχύει με την κατάργηση της αλλαγής ώρας

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψήφισε το 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, ωστόσο, οι διαδικασίες εντός της ΕΕ προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια ώρα θα διατηρήσει, ωστόσο το Υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωση την άνοιξη ανέφερε το εξής:
«Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».
Το Συμβούλιο της ΕΕ θα αποφασιστεί η οριστική κατάργηση της αλλαγής ώρας, όπου συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί και των «27», οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τη δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα το 2021.
Αυτό σημαίνει πως η οριστική κατάργηση αλλαγής θα καθυστερήσει παραπάνω.
Απόστολος Γκλέτσος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.10.2021
Ελλάδα
Γκλέτσος για κύκλωμα ναρκωτικών: Δεν έχω σχέση, στην κατάστασή μου μόνο τρελός θα έπαιρνε κοκαΐνη

Γιατί γίνεται η αλλαγή ώρας

Η αλλαγή ώρας ξεκίνησε μέσα στον 20ο αιώνα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης του ήλιου και του φυσικού φωτός. Το μέτρο υιοθέτησαν οι χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα κατά την πετρελαϊκή κρίση του ’70. Από το 1980, η ΕΕ θέσπισε σταδιακά νομοθεσία με στόχο την εναρμόνιση των ημερομηνιών αλλαγής ώρας στις χώρες της Ευρώπης.
Από το 2001, η αλλαγή ώρας καθορίζεται από την Οδηγία 2000/84/ΕΚ που προβλέπει την υποχρέωση όλων των κρατών μελών να αλλάζουν τα ρολόγια σε θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στην κανονική ώρα (χειμερινή) την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα του μέτρου στην εξοικονόμηση ενέργειας έχει αμφισβητηθεί με δεδομένη την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις αλλαγές στις συνήθειες των ανθρώπων, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ώρας προκαλεί περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη που υποτίθεται ότι προσφέρει.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала