Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Έρευνα για περιπτώσεις απάτης με τα μέτρα στήριξης πυρόπληκτων - «Παγώνουν» πληρωμές

© Φωτογραφία : SOOC/Alexandros MichailidisΜάχη να ελεγχθεί η πυρκαγιά έξω από το χωριό Γαλατσώνα
Μάχη να ελεγχθεί η πυρκαγιά έξω από το χωριό Γαλατσώνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.10.2021
Βρείτε μας
Έρευνα για «ύποπτες» αιτήσεις στην πλατφόρμα για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές έχουν ξεκινήσει οι Αρχές, εξετάζοντας εάν πρόκειται για περιπτώσεις απάτης.
Στο «μικροσκόπιο» του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τίθενται πιθανές υποθέσεις απάτης σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα, οι Αρχές διερευνούν στοιχεία ελέγχων και διασταυρώσεων των ηλεκτρονικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr) που έχουν συγκεντρώσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, καθώς εντόπισαν πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης μέτρων στήριξης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, «για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και απρόσκοπτης συνέχισης της διαδικασίας χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές συμπολίτες μας», έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, το προσωρινό «πάγωμα» αποπληρωμής των σχετικών αιτήσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω ελέγχου και διασταύρωσης της ακρίβειας του περιεχομένου τους.
«Σε περίπτωση που τα ευρήματα των ελέγχων καταδείξουν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι υποθέσεις αυτές να παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη και να διερευνηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες» επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Αιτήσεις για ζημιές που δεν προκύπτουν και μεταβολές της τελευταίας στιγμής στο Ε9

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που πιθανόν συνιστούν πράγματι περιπτώσεις καταστρατήγησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περιστατικά που αφορούν υπέρογκο αριθμό αιτήσεων, μεταβολές στο Ε9, μεταβολές στο Μητρώο και άλλες περιπτώσεις απόκλισης από τα επίσημα στοιχεία του Δημοσίου.
Μερικά από τα παραδείγματα που φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας το υπουργείο Οικονομικών έχουν ως εξής:
Σε συγκεκριμένη Περιφέρεια, στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διαπιστώθηκαν ζημιές συνολικά σε 6 κτίρια - είτε αυτές αφορούν οικίες είτε επαγγελματικούς χώρους - έχουν γίνει συνολικά αιτήσεις για αποζημίωση από περισσότερους από 500 ΑΦΜ.
Πάνω από 4.700 ΑΦΜ υπέβαλαν δήλωση Ε9 με εισαγωγή νέων δικαιωμάτων επί ακινήτων μετά την 10η/08/2021, ημερομηνία ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης των πυροπλήκτων από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις που, ενώ υπέβαλαν δήλωση Ε9 με νέο δικαίωμα επί ακινήτου, εν συνεχεία, και αφού υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για αποζημίωση στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, φαίνεται να διέγραψαν το συγκεκριμένο δικαίωμα επί ακινήτου από την περιουσιακή εικόνα Ε9.
Υπήρξαν μεταβολές Ε9, στις οποίες φαίνεται να μεταβλήθηκε η τοποθεσία ακινήτων από μη πληττόμενη σε πληττόμενη περιοχή.

«Αυτονόητο είναι, ότι για όλες αυτές τις περιπτώσεις «πάγωσε» άμεσα η διαδικασία πληρωμής, όπως προαναφέρθηκε, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία αποστολής επιστολών στους συγκεκριμένους Α.Φ.Μ., ζητώντας να προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά» τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ακόμα ότι, όσοι έχουν υποβάλει στην πλατφόρμα arogi.gov.gr αίτηση για τη χορήγηση Κρατικής Αρωγής, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε τροποποίηση ή ακόμα και ανάκλησή της μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.
Εύβοια ημέρα 6η: Ο πύρινος εφιάλτης μέσα από 10 συγκλονιστικές φωτογραφίες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Ελλάδα
Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων: Τι θα γίνει με αποζημιώσεις, ποιες άλλες ενισχύσεις προβλέπονται
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала