Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία – Πότε θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas/ SOOCΣυζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης
Συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.10.2021
Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουν ήδη αρχίσει τα εκατέρωθεν πυρά με αφορμή την ελληνογαλλική συμφωνία, μετά τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να την υπερψηφίσει.
Προς κύρωση στη Βουλή κατατέθηκε η συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.
Η συμφωνία θα συζητηθεί από τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και Άμυνας την Τρίτη στις 14:00 και την Πέμπτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.
Στην Ολομέλεια η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία.
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Ελλάδα
Το πλήρες κείμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας: Το άρθρο-κλειδί για το αμυντικό δόγμα
Δείτε το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας ΕΔΩ.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από σήμερα, Παρασκευή, οι πολιτικοί τόνοι έχουν ανέβει με αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δύο προϋποθέσεις που θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση για να ψηφίσει τη συμφωνία.

Το άρθρο-κλειδί της συμφωνίας για το αμυντικό δόγμα

Από τα σημαντικότερα άρθρα της ελληνογαλλικής συμφωνίας είναι το άρθρο 2 στο οποίο προβλέπεται άμεση, αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή εφόσον υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα ακόμα και αν αυτή είναι σύμμαχος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα Μέρη (σ.σ. Ελλάδα και Γαλλία) παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Αυτό το άρθρο, άλλωστε, όπως και οι εξοπλισμοί που προβλέπονται, προκάλεσαν την έκρηξη της Άγκυρας που έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» της Αθήνας.
Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι αν η Τουρκία ενοχλείται από τις συμφωνίες, τότε λειτουργεί ως εν δυνάμει επιτιθέμενη.
Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αλλαγή στη διατύπωση των άρθρων 2 και 18, καθώς αφήνουν εκτός αμυντικής συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.
Εξάλλου, από τη συμφωνία απορρέει η παραχώρηση 3+1 φρεγατών Belhara και τριών κορβετών Gowind.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала