Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Τα διδάγματα της Ιστορίας και τα όπλα που έμειναν στις «αποθήκες»

© AFP 2023 / HOΦρεγάτα Belharra
Φρεγάτα Belharra - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.10.2021
Στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- Γαλλίας, η Ιστορία διδάσκει για τις συμμαχίες που δεν τελεσφόρησαν και για τα όπλα που η Ελλάδα δεν κατάφερε τελικά να χρησιμοποιήσει.
Την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας χαιρετίζει η πλειονότητα των αναλυτών και του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα.
Το «πικρό» μάθημα του 1974 ωστόσο δίνει μια άλλη οπτική στις συμφωνίες.
Αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο απέπλευσαν από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας δύο υποβρύχια γερμανικής κατασκευής που αντίστοιχα οι Τούρκοι δεν είχαν.
Όμως στη συνέχεια πήραν εντολή να επιστρέψουν στον ναύσταθμο. Το παραπάνω περιστατικό εξιστόρησε στο Sputnik ο Τίτος Αθανασιάδης, παλαίμαχος δημοσιογράφος και ιστορικός.
Όπως εκτιμά, η εντολή επιστροφής των υποβρυχίων στον ναύσταθμο δόθηκε από τις ΗΠΑ.
«Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να εξοπλίζεται απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά τελικά δεν υπάρχει πραγματικό αποτέλεσμα αν δεν έχουμε εθνική ανεξαρτησία για να χρησιμοποιήσουμε τα ακριβά πλοία, υποβρύχια, ελικόπτερα που αγοράζουμε» τονίζει.
Σημαία της Τουρκίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.10.2021
Ελλάδα
Οργή Άγκυρας για την ελληνογαλλική συμφωνία: Μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις από την Αθήνα

Η περίπτωση των S-300

Από την πλευρά του αναφορικά με τα διδάγματα της Ιστορίας, ο έμπειρος διπλωμάτης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, που διετέλεσε στο παρελθόν γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, υπενθυμίζει στο Sputnik την περίπτωση των S-300.
«Όταν η Κύπρος αγόρασε από τη Ρωσία τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Λόγω τουρκικών απειλών μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν στην Κρήτη» παρατηρεί.
Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι μόνο με το «πάγωμα των ανταλλακτικών, οι ξένοι μπορούν να μας δυσκολέψουν στη χρήση των εξοπλισμών τους. Δεν μπορώ να αποκλείσω να υπήρχαν απειλές εκ μέρους των ΗΠΑ για αναστολή αποστολής ανταλλακτικών κυρίως στην πολεμική αεροπορία, σε περίπτωση σύγκρουσης με τους Τούρκους» τονίζει μεταξύ άλλων.
«Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κατασκευάζουμε εμείς τα ανταλλακτικά αυτά, όπως κάνει η Τουρκία. Τη συμφωνία με τη Γαλλία τη θεωρώ πολύ καλή για την Ελλάδα, αν και στην αμυντική συμφωνία δεν είδα πουθενά γραμμένο ότι η συνδρομή θα παρέχεται ανεξάρτητα από το αν το επιτιθέμενο στρατιωτικά κράτος είναι συμμαχικό, όπως αναφέρθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ» προσθέτει ο κ. Χρυσανθόπουλος.
Η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
ΚΚΕ για τη συμφωνία με τη Γαλλία: "Ο λαός να μην παρασυρθεί από υπερφίαλους πανηγυρισμούς"

Το ιστορικό παράδειγμα για τη συμμαχία με τη Γαλλία

Στο παρελθόν, οι Γάλλοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα επειδή τελικά συμφώνησαν με τους Τούρκους.
Το δίδαγμα της Ιστορίας υπενθυμίζει στο Sputnik, ο δικηγόρος Γιάννης Χατζηαντωνίου.
«Σύμφωνα με το ιστορικό παράδειγμα, οι Γάλλοι τηρούσαν παραδοσιακή συμμαχία με τους Οθωμανούς Τούρκους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί κατά την τρέχουσα συγκυρία να βρίσκονται σε διαμάχη με την Τουρκία, αλλά το πραγματικό διακύβευμα της σύγκρουσης αποτελεί το ποιος από τους δύο θα επικρατήσει οικονομικά στη Βόρεια Αφρική» παρατηρεί.
«Ένα άλλο περίτρανο παράδειγμα» συνεχίζει ο κ. Χατζηαντωνίου, είναι «η γαλλο-οθωμανική συμφωνία του 1921 που έχει ξεχαστεί από τους Έλληνες ιστοριογράφους: Οι Γάλλοι μοίρασαν τα εδάφη της Συρίας και της Αρμενίας με τον Κεμάλ Ατατούρκ ενώ σαν δώρο άφησαν στον "πατέρα των Τούρκων" το γαλλικό πυροβολικό. Με αυτό οι Τούρκοι επιτέθηκαν στους Έλληνες, έναν χρόνο αργότερα».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала