Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Ποιος είναι ο σοβαρός κίνδυνος που κρύβουν τα φιστίκια

CC0 / / Φιστίκια
Φιστίκια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.10.2021
Βρείτε μας
Σημαντικό κίνδυνο κρύβουν τα φιστίκια, όπως προειδοποιεί μια γιατρός, και αποκαλύπτει ποιος είναι αυτός.
Τα φιστίκια είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής τροφή υψηλής διατροφικής αξίας σε όλο τον κόσμο, αλλά παρά το γεγονός ότι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις, μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα, εάν δεν τηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας και αποθήκευσης, τα φιστίκια, μπορεί να μολυνθούν από κάποια είδη μυκήτων, που παράγουν αφλατοξίνες, δηλαδή ορισμένες τοξικές ουσίες που «αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Πονοκέφαλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.10.2021
Πώς να ξεχωρίσετε τον πονοκέφαλο από την ημικρανία
Η Βικτόρια Γκλας, γιατρός στο Ινστιτούτο Φαρ του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σχετικές δηλώσεις στο «Eat That, Not That!» ανέφερε: «Τα φιστίκια εκτίθενται στην αφλατοξίνη, η οποία είναι ένας μύκητας που σχετίζεται με τον καρκίνο του ήπατος».

Γιατί η αφλατοξίνη θεωρείται επικίνδυνη στα φιστίκια

Στην πραγματικότητα, οι αφλατοξίνες είναι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «ισχυρές καρκινογόνες ουσίες» που μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε όργανο ή σύστημα στο σώμα μας, αλλά και προσβάλλουν το συκώτι και τα νεφρά ειδικότερα.
Μάλιστα, αυτές οι ουσίες είναι η αιτία του καρκίνου του ήπατος, όπως τόνισε η ειδικός, αλλά έχουν επίσης συνδεθεί με άλλους τύπους καρκίνου και, σύμφωνα με την υγειονομική αρχή, οι αφλατοξίνες είναι γονοτοξικές, δηλαδή είναι ικανές να προκαλέσουν βλάβη στο DNA και μπορούν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά.
Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι οι αφλατοξίνες θα μπορούσαν να ευθύνεται ακόμα και για την καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά.
Ακόμα, οι αφλατοξίνες είναι ανοσοκατασταλτικές ουσίες, επομένως είναι ικανές να μειώσουν την αντίσταση του οργανισμού μας σε μολυσματικούς παράγοντες, όπως ο βάκιλος του φυματίου ή ο HIV.
Για να μειωθεί η πιθανότητα έκθεσης σε αυτές τις τοξικές ουσίες, ο ΠΟΥ συνιστά στους καταναλωτές να εξετάζουν προσεκτικά τα φιστίκια, όπως επίσης τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς, για μύκητες.
Συγκεκριμένα, αυτά που έχουν μουχλιασμένη, αποχρωματισμένη ή μαραμένη όψη, πρέπει πάντα να μην καταναλώνονται.
Ακόμα, τα φιστίκια μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσφορία ή ακόμα και να αποβούν μοιραία για μερικούς ανθρώπους λόγω αλλεργικών αντιδράσεων.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала