Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Βρέθηκαν αποδείξεις πως υπάρχει πλανήτης με τρεις ήλιους

© Φωτογραφία : YouTube/NASA GoddardΟ Ήλιος αποτυπωμένος από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής
Ο Ήλιος αποτυπωμένος από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.10.2021
Βρείτε μας
Μπροστά σε μια εκπληκτική ανακάλυψη είναι οι αστρονόμοι, καθώς εντόπισαν αποδείξεις για πλανήτη όχι με έναν, όχι με δύο, αλλά με τρεις ήλιους.
Οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία για την ύπαρξη ενός εξαιρετικά σπάνιου αστρικού συστήματος αστεριών στον αστερισμό του Ωρίωνα, που περιφέρεται γύρω από τρεις ήλιους ταυτόχρονα.
Συγκεκριμένα, με το όνομα GW Orionis ή GW Ori, αυτή η ομάδα αστέρων βρίσκεται περίπου 1.300 έτη φωτός από τη Γη.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.10.2021
Κόσμος
Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ταινία στο διάστημα με ρωσική υπογραφή
Μάλιστα, σε σχετική δημοσίευση του «Live Science» αναφέρεται: «Με τρία πορτοκαλί δαχτυλίδια, με σκόνη, το ένα μέσα στο άλλο, αυτό το σύστημα [αστέρων] μοιάζει κυριολεκτικά με έναν γιγαντιαίο στόχο στον ουρανό. Στο κέντρο αυτού του στόχου ζουν τρία αστέρια: δύο σε μια στενή δυαδική τροχιά μεταξύ τους και ένα τρίτο που περιστρέφεται γύρω από τα άλλα δύο».
Επισημαίνεται ότι τα συστήματα τριπλών αστεριών, δηλαδή τα τρία αστέρια που περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό κέντρο βάρους, είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο στο σύμπαν, αλλά οι «παραξενιές» του GW Ori δεν τελειώνουν εκεί.
Χαρακτηριστικά, μια σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2020 εξέτασε προσεκτικότερα το σύστημα των αστεριών με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ALMA στη Χιλή.
Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ένας νέος πλανήτης ή ένας πλανήτης που ακόμα σχηματίζεται, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την αλλαγή της βαρυτικής ισορροπίας της περίπλοκης διάταξης στον τριπλό δακτύλιο του GW Ori.
Πάντως, εάν επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία, τότε θα πρόκειται για τον πρώτο πλανήτη με τρεις ήλιους στο γνωστό σύμπαν.

Τι δείχνει νέα μελέτη για το σύστημα GW Ori

Μια νέα μελέτη προσφέρει στοιχεία για το σύστημα GW Ori και, με τη βοήθεια τρισδιάστατων προσομοιώσεων, οι ερευνητές διαμόρφωσαν τον πιθανό σχηματισμό των μυστηριωδών κενών στους δακτυλίους του αστρικού συστήματος, με βάση τις παρατηρήσεις άλλων γνωστών δακτυλίων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στο «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society», οι προσομοιώσεις υποδηλώνουν ότι η πιο πιθανή εξήγηση για το περίεργο σχήμα και συμπεριφορά των δακτυλίων του συστήματος GW Ori είναι η παρουσία ενός τεράστιου πλανήτη στο μέγεθος του Δία ή ακόμα και περισσότερων πλανητών.
Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εικασία, τότε η ύπαρξη αυτού του κόσμου θα αποδείξει ότι οι πλανήτες μπορούν να σχηματιστούν υπό ένα ευρύτερο φάσμα συνθηκών σε σχέση με ό,τι πιστεύουν οι επιστήμονες σήμερα.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала