Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Έρευνα: Παιδιά που έχουν υποστεί bullying από τα αδέλφια τους, ίσως αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα

Παιδί κακοποίηση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.10.2021
Βρείτε μας
Το bullying φαίνεται πως μπορεί να έχει μακροχρόνια επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών που είναι θύματα, ακόμα και από τα αδέλφια τους, σύμφωνα με έρευνα.
Νέα δεδομένα στο θέμα του bullying φέρνει επιστημονική μελέτη, που υποστηρίζει πως τα παιδιά που έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού από τα αδέλφια τους, ίσως αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal Of Youth and Adolescence», παιδιά που ήταν θύματα bullying μεταξύ 11 και 14 ετών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας μέχρι τα 17 τους.
Ακόμα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ διαπίστωσαν πως τα παιδιά που ασκούσαν bullying από τα αδέλφια τους, ήταν εξίσου πιθανό να υποφέρουν από τέτοιους είδους προβλήματα, όπως και τα θύματά τους, με τους επιστήμονες να χαρακτηρίζουν τα ευρήματα ως «ιδιαίτερης σημασίας».
Φιστίκια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.10.2021
Ποιος είναι ο σοβαρός κίνδυνος που κρύβουν τα φιστίκια

Τι έδειξε η έρευνα για το bullying, τα παιδιά και τα πιθανά ψυχολογικά προβλήματα

Επισημαίνεται πως η προαναφερθείσα έρευνα περιλάμβανε 17.157 μεγαλύτερα παιδιά με τουλάχιστον ένα άλλο αδελφό και συμμετείχε ίσος αριθμός αγοριών και κοριτσιών, οι οποίοι προέρχονταν από οικογένειες που λάμβαναν επιδόματα.
Μάλιστα, οι γονείς -συνήθως οι μητέρες- και τα παιδιά ρωτήθηκαν για το αν υπήρχε εκφοβισμός στο σπίτι και αυτό έγινε όταν τα παιδιά ήταν από 11 έως και 14 ετών.
Εν συνεχεία, όταν τα παιδιά έγιναν 17 ετών, ρωτήθηκαν για τη δική τους ψυχική υγεία, καθώς και για τους γονείς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι απαντήσεις γονέων και παιδιών τείνουν να ταιριάζουν όταν τα παιδιά ήταν 11 και 14 ετών, αλλά ότι υπήρχαν περισσότερες διαφορές μέχρι τα 17 τους χρόνια.
Ο εκφοβισμός χωρίστηκε σε τέσσερις κατηγορίες: Στα παιδιά που δέχθηκαν εκφοβισμό από τα αδέλφια τους, σε αυτά που εκφόβιζαν τα αδέλφια τους, σε εκείνα που εκφόβιζαν και εκφοβίζονταν από τα αδέλφια τους και στα ανήλικα άτομα που δεν εκφόβιζαν τα αδέλφια τους.
Επίσης, για να καθοριστεί πόσο αισιόδοξο ήταν ένα παιδί, τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την ευημερία και την αυτοεκτίμησή τους οπότε για τη μέτρηση της αρνητικής ψυχικής υγείας, τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις που θα διευκρίνιζαν αν είχαν εσωτερικά προβλήματα, όπως είναι το αν προτιμούσαν να ήταν μόνα- καθώς και άλλα ζητήματα, όπως είναι η εύκολη απόσπαση της προσοχής και ο θυμός.
Συν τοις άλλοις, τα παιδιά ερωτήθηκαν και για την ψυχική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά ένιωθαν καταθλιπτικά, και τα μισά ανήλικα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν δεχθεί bullying από τα αδέλφια τους στην ηλικία των 11 ετών.
Ο τετραπληγικός 13χρονος Ράις Πόρτερ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Αθλητικά
Τετραπληγικός 13χρονος υπέστη bullying επειδή έπαιξε ποδόσφαιρο, αλλά μετά κάτι υπέροχο συνέβη
Ωστόσο, στην ηλικία των 14 ετών, το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο ένα τρίτο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που εκφοβίζονταν από τα αδέλφια τους, ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από εσωτερικά προβλήματα, να είναι ψυχολογικά στενοχωρημένα ή ακόμα και να αυτοτραυματιστούν.
Η μελέτη δεν έλαβε υπόψη άλλες μεταβλητές όπως ο πλούτος και η γεωγραφία ωστόσο φάνηκε πως και τα παιδιά που εκφοβίζουν τα αδέλφια τους, ήταν εξίσου πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας σαν και εκείνα στα θύματα του bullying, ενισχύοντας τη μακροχρόνια άποψη ότι οι εκφοβιστές προβάλλουν τα δικά τους θέματα στους άλλους.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ουμάρ Τοσέμπ σημείωσε: «Ενώ ο εκφοβισμός μεταξύ αδελφών έχει συνδεθεί προηγουμένως με κακά αποτελέσματα ψυχικής υγείας, δεν ήταν γνωστό εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της διάρκειας του εκφοβισμού και της σοβαρότητας της ψυχικής υγείας. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ήταν το εύρημα ότι ακόμα και εκείνοι που εκφοβίζουν τα αδέλφια τους, αλλά δεν εκφοβίζονται οι ίδιοι, δηλαδή οι εκφοβιστές, είχαν άσχημα αποτελέσματα ψυχικής υγείας ακόμα και χρόνια αργότερα».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала