Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πανεπιστήμια: Επιστροφή στα αμφιθέατρα για τους φοιτητές - Αυτά είναι τα μέτρα

© Φωτογραφία : SOOC / George VitsarasΠανεπιστήμιο
Πανεπιστήμιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.10.2021
Βρείτε μας
Οι φοιτητές επιστρέφουν στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων με μέτρα, τεστ και μάσκες. Ποια ιδρύματα δεν ανοίγουν σήμερα.
Ανοίγουν, σταδιακά, τα Πανεπιστήμια της χώρας από σήμερα, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.
Ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΠΑΜΑΚ, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανακοίνωσαν ότι θα εκκινούν τη χρονιά από τις 11 Οκτωβρίου ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν καλύτερα για την «εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».
Διαφοροποιήσεις, όμως, υπάρχουν και μόνο σε Σχολές, όπως το Τμήμα Ψυχολογίας και η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ που θα εκκινήσουν τη λειτουργία τους στις 11 Οκτωβρίου.
Περιπολικό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.10.2021
Ελλάδα
Δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα: Ποιο ήταν το θύμα - Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «βλέπουν» οι Αρχές

Πώς θα λειτουργούν τα Πανεπιστήμια

Προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι η διά ζώσης εκπαίδευση και για την επίτευξή του λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.
Για να προσέλθουν στα Πανεπιστήμια, φοιτητές, καθηγητές και εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να επιδείξουν κάτι από τα παρακάτω:
Πιστοποιητικό εμβολιασμού για COVID-19 (να έχουν περάσει 14 ημέρες από τον πλήρη εμβολιασμό).
Πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου.
Βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Τρίτη και Παρασκευή) έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ. Η δαπάνη επιβαρύνει εκείνους.
Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες.
Επίσης, το υπουργείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, δεσμεύτηκε για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα ΑΕΙ.
Επίθεση κατά μελών της ΚΕΕΡΦΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.10.2021
Ελλάδα
Επίθεση κατά της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο: «Οργανωμένη φασιστική επίθεση» -Καταγγελία κατά αστυνομίας

Αναλυτικά τα μέτρα

Αναλυτικά τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι τα εξής:
Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και καθαριότητας/απολύμανσης, διασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.
Η είσοδος σε αναγνωστήρια και βιβλιοθήκες γίνεται με την επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. Η μάσκα είναι υποχρεωτική.
Τα γυμναστήρια λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.
Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
Σημαίες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.10.2021
Ελλάδα
Η Τουρκία διατηρεί το κλίμα έντασης με την Ελλάδα λίγο πριν από τις διερευνητικές επαφές

Τι ισχύει για τις εστίες

Όσον αφορά στις εστίες, ισχύουν τα εξής μέτρα:
Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στην COVID-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.
Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала