Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο: Στο «τραπέζι» ο νέος προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή

© Φωτογραφία : Γραφείο του Πρωθυπουργού / Δημήτρης ΠαπαμήτσοςΥπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.10.2021
Βρείτε μας
Στις 11:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Στο επίκεντρο θα τεθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις καθώς και τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος με ρυθμό 6,1%.

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
Κατά τη διάρκεια του υπουργικού, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να κάνουν εισήγηση σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης 2022.
Επίθεση σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.10.2021
Ελλάδα
Νέο Ηράκλειο: Μία σύλληψη για την επίθεση κατά της ΚΕΕΡΦΑ
Ακόμα, θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα κίνητρα ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης θα αναφερθεί στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2161/2019 για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων προστασίας των καταναλωτών, ενώ ο υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσουν το ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για το 2022, καθώς και τα επιμέρους σχέδια δράσης των υπουργείων.
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θα κάνει εισήγηση αναφορικά με τον προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2022, ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο με τίτλο: «Αθλητικός εθελοντισμός, Άθληση για Όλους, Πνευματικός αθλητισμός, Ηλεκτρονικός αθλητισμός, εργασιακός αθλητισμός».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Όσον αφορά στον νέο προϋπολογισμό, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα διέπεται από ρεαλισμό και συνέπεια.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική βελτίωση στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας, στο τρέχον έτος, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επιπλέον πακέτο στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Τα μέτρα, παράλληλα, που έχουν εξαγγελθεί είναι τα εξής:
Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς, από 150.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ. Εάν το ποσό υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο ακίνητη περιουσία όσο και κινητή (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά).
Επεκτείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022
Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022
Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.
Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου από 1η Οκτωβρίου 2021.
Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμών του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.
Ματίνα Παγώνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.10.2021
Ελλάδα
Υπέρ των μπουζουκιών, αλλά κατά των συναυλιών η Παγώνη - Πώς το εξηγεί
Επίσης, περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις που ήδη έχουν προβλεφθεί και ανακοινωθεί για το 2022. Πιο συγκεκριμένα:
Διατηρείται και το 2022 το πάγωμα της πληρωμής έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους).
Παραμένουν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Μειώνεται από το 24% στο 22% ο συντελεστής φορολογίας για τις επιχειρήσεις.
Ακόμα, έχουν προβλεφθεί τα εξής:
Μείωση του ποσοστού επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%.
Χορήγηση διπλής δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο. Φτάνει στα 130 εκατομμύρια ευρώ για τον εν λόγω μήνα.
Αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%.
Πρόβλεψη για επίδομα φυσικού αερίου.
Μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022
Επέκταση της χορήγησης στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Επιχορήγηση του σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 Euro/MWh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Αυτό θα ισχύσει τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021 και πιθανότατα το μέτρο θα συνεχιστεί και μέσα στο 2022, εάν οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.
Παρέχεται το πρώτο ένσημο. Για το 2022 και προκειμένου να περιοριστεί η ανεργία των νέων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος - επιπλέον του μισθού του - ως κίνητρο εύρεσης εργασίας, και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала