Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ΕΕ μετά την AUKUS: «Ουραγός στα γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ – Θεωρητική συζήτηση ο ευρωστρατός»

© AFP 2021 / BRENDAN SMIALOWSKIΕμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν
Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.10.2021
Βρείτε μας
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αρχική της ευφορία για την εκλογή Μπάιντεν συνειδητοποιεί μέσω της στρατιωτικής συμφωνίας AUKUS ότι η διοίκηση των ΗΠΑ την αντιμετωπίζει ως ουραγό στα γεωπολιτικά στης σχέδια κι όχι ως ισότιμο στρατηγικό εταίρο» κάνει την πικρή παραδοχή ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Συζήτηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ, και τον τρόπο που ενδεχομένως πρέπει να επαναπροσδιοριστούν μετά τη στρατιωτική συμφωνία AUKUS, η οποία γεωπολιτικά «άδειασε» τους Ευρωπαίους (κατά κύριο λόγο τη Γαλλία), θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Και το ερώτημα όλων είναι ένα: Θα υπάρξει έστω σε συμβολικό επίπεδο κάποια αντίδραση κατά των ΗΠΑ; Θα τολμήσει να διαφοροποιηθεί σε κάτι η ΕΕ από την Ουάσιγκτον; Θα είναι η απάντησή της ο ευρωστρατός;
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ετήσιο απολογισμό της για τη δράση της Ένωσης το 2021, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισήμανε τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας τίθενται υπό την ηγεσία του Παρισιού, προαναγγέλλοντας πως «υπό τη γαλλική προεδρία, ο πρόεδρος κ. Μακρόν και εγώ θα συγκαλέσουμε Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα».
Άραγε η συμφωνία AUKUS θα λειτουργήσει ως επιταχυντής, όπως έχει σχολιαστεί ευρέως, για μια αυτόνομη «ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», με τη Γαλλία να θέλει να ηγηθεί στον αγώνα δρόμου για την κάλυψη του χαμένου εδάφους (ιδίως μετά τον ναυτικό αποκλεισμό της από τον Ειρηνικό, και την «ανατίναξη» της συμφωνίας για την προμήθεια υποβρυχίων από το Παρίσι για λογαριασμό της Αυστραλίας); Όταν μάλιστα αναδιπλώθηκε τάχιστα στο μίνι διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε με την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από τις ΗΠΑ, συνομιλώντας σαν να μην τρέχει τίποτα ξανά ο Γάλλος πρόεδρος με τον Αμερικανό ομόλογό του;
«Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αρχική της ευφορία για την εκλογή Μπάιντεν συνειδητοποιεί μέσω της στρατιωτικής συμφωνίας AUKUS ότι η διοίκηση των ΗΠΑ, την αντιμετωπίζει ως ουραγό στα γεωπολιτικά της σχέδια κι όχι ως ισότιμο στρατηγικό εταίρο» κάνει την πικρή παραδοχή ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) του Ευρωκοινοβουλίου.
Εκλογές στη Γερμανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Κόσμος
Τι αλλάζει στην Ευρώπη με την αποχώρηση Μέρκελ: Ο ρόλος της Γαλλίας και οι προσδοκίες για Ελλάδα

«Στόχος η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ»

Το πάθημα από τη συμφωνία AUKUS, προσθέτει, «θα έπρεπε να ωθήσει την ΕΕ να διεκδικήσει μια στρατηγική αυτονομία στη διεθνή σκηνή, διατηρώντας καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά όχι σε ρόλο ουραγού, ενώ την ίδια ώρα σε ένα πολυπολικό κόσμο, η προσπάθειά της ΕΕ θα πρέπει να είναι να έχει έναν αυτόνομο ρόλο στις σχέσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία».
- Επομένως, κύριε Παπαδημούλη, δεν αναμένετε να λάβει κάποια συγκεκριμένη απόφαση που θα δείχνει στις ΗΠΑ ότι μπορεί να διατηρεί την αυτονομία της, ενώ παράλληλα έχει δυσαρεστηθεί με μια συμφωνία πίσω από την πλάτη της που θίγει συμφέροντα κρατών μελών της;
Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις της ευρωπαϊκή ηγεσίας φανερώνουν εφησυχασμό, αμηχανία και έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου που θα έδινε στην Ευρώπη έναν ισχυρό και υπολογίσιμο γεωπολιτικό ρόλο. Δυστυχώς, η ΕΕ αν και είναι ένας οικονομικός γίγαντας, παραμένει ένας πολιτικός νάνος. Οι λεονταρισμοί του Μακρόν που πληγώθηκε περισσότερο από όλους από τη συμφωνία AUKUS περισσότερο αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και στην εξασφάλιση με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και επιμέρους αντισταθμιστικών οφελών όπως η συμφωνία με την Ελλάδα για τις φρεγάτες, που έγινε με τις ευλογίες των ΗΠΑ, παρά οτιδήποτε άλλο.
- Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού δεν θα ήταν και δεν δρομολογείται να είναι, επομένως, η ευρωπαϊκή απάντηση στην AUKUS;
Η συζήτηση περί ευρωπαϊκού στρατού κρατά τόσες δεκαετίες, χωρίς ουσιαστική πρόοδο, που νομίζω έχει κουράσει κι αυτούς που την κάνουνε. Δεν θεωρώ ότι η στρατικοποίηση είναι η λύση για την ΕΕ.
- Τι θα ήταν;
Αυτό που προέχει είναι μια αυτόνομη στρατηγική στην παγκόσμια σκηνή και την εξωτερική πολιτική, μια πραγματικά κοινή εξωτερική πολιτική. Τα βήματα για την άμυνα, τον ευρωστρατό κ.λπ. νομίζω ότι θα συνεχίσουν για χρόνια να είναι μια θεωρητική συζήτηση χωρίς σπουδαία πρακτικά αποτελέσματα.
Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον ανακοινώνουν την AUKUS - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.09.2021
Κόσμος
Οι κρυμμένες "αποκαλύψεις" της AUKUS: Ο νέος ρόλος της Βρετανίας και η απάντηση της Κίνας
- Μετά τη Μέρκελ ποιος θα ηγηθεί της ΕΕ και θα χαράξει την όποια ευρωπαϊκή γραμμή και στην εξωτερική πολιτική;
Η Μέρκελ φεύγει. Η Γερμανία παραμένει, μας αρέσει δεν μας αρέσει, η μεγαλύτερη χώρα και μακράν η ισχυρότερη οικονομία στην ΕΕ.
- Είναι εμφανείς οι φιλοδοξίες του Γάλλου προέδρου να αναλάβει τα ηνία, επωφελούμενος του κενού που δημιουργείται.
Ανεξάρτητα από τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και την προεκλογική ρητορική του Εμανουέλ Μακρόν νομίζω ότι ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος θα του ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα ότι δεν μπορεί να είναι το νο.1 στην ΕΕ. Και επομένως η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι τόπος συνύπαρξης και διαπραγμάτευσης διαφορετικών συμφερόντων όπου η Γερμανία και τα συμφέροντά της θα βαραίνουν πάντα πιο πολύ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала