Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μακρά COVID: Η μυστηριώδης κατάσταση απέκτησε ορισμό από τον ΠΟΥ - Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας
ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Βρείτε μας
Ορίζοντας την κατάσταση της long COVID, ο ΠΟΥ κάνει γνωστά τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής σχετικά με τα συμπτώματα που εμφανίζονται πιο συχνά, τη διάρκειά τους και τον χρόνο εμφάνισής τους.
Συχνά οι ειδικοί αναφέρονται στον κορονοϊό ως έναν απρόβλεπτο ιό, με διάφορες πτυχές του να συνιστούν ακόμη και σήμερα «θολό τοπίο» για την επιστημονική κοινότητα. Μία από αυτές είναι και η λεγόμενη μακρά COVID-19 (long COVID), γύρω από την οποία πάντως, μόλις έγινε ένα σημαντικό βήμα προόδου, δια χειρός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ειδικότερα, η έννοια της μακράς COVID απέκτησε ορισμό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την αναφέρει ως «κατάσταση μετά COVID-19» και την ορίζει ως εξής: «Η κατάσταση μετά COVID-19 συμβαίνει σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης από τον SARS CoV-2, συνήθως τρεις μήνες από εμφάνιση της COVID-19 με συμπτώματα και που διαρκεί για τουλάχιστον δύο μήνες και δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση κάποια εναλλακτική διάγνωση. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, γνωστική δυσλειτουργία, αλλά επίσης και άλλα και γενικά έχει αντίκτυπο στις καθημερινές λειτουργίες. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εκ νέου, μετά από αρχική ανάρρωση από έντονο επεισόδιο COVID-19 ή να επιμένουν μετά την αρχική ασθένεια. Τα συμτπώματα μπορούν επίσης να έχουν διακυμάνσεις ή να υποτροπιάζουν με την πάροδο του χρόνου».
Γρίπη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.09.2021
Κορονοϊός ή γρίπη: Γιατρός εξηγεί πώς να τα ξεχωρίζετε από τα συμπτώματα
Ο ΠΟΥ παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ότι από ιστορικής άποψης, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος προκειμένου οι επιστήμονες να καταλήξουν σε ορισμό αναφορικά με συγκεκριμένες παθήσεις. Μάλιστα, παραπέμπει στην περίπτωση του AIDS/HIV, για τον οποίο σημειώνει ότι τα πρώτα περιστατικά ταυτοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 1981 και το όνομα (AIDS) δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1982.
Τα βασικά σημεία που προκύπτουν από τον ορισμό του ΠΟΥ, σχετικά με την κατάσταση της παρατεταμένης λοίμωξης COVID-19, είναι τα εξής:
Εμφανίζεται συνήθως τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη.
Διαρκεί για τουλάχιστον δύο μήνες.
Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι: Κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, γνωστική δυσλειτουργία.
Παράλληλα, σύμφωνα με το CNBC, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι για τα παιδιά ενδέχεται να χρειάζεται ένας διαφορετικός ορισμός.
Όπως είπε ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτων Περιστατικών Υγείας του ΠΟΥ, η μακρά COVID αποτελεί σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τον Οργανισμό.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στον ορισμό της κατάστασης από τον ΠΟΥ, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα μπροστά».
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση εγείρει ανησυχίες δημόσιας υγείας, δεδομένου και του αντίκτυπου που έχει στην κοινωνία, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες ή κάποια αποδεδειγμένη θεραπεία για όσους εμφανίζουν μακρά COVID.
Όσφρηση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Κόσμος
Σε 6 μήνες επιστρέφει γεύση, όσφρηση στο 80% των ασθενών κορονοϊού – Τι συμβαίνει με το υπόλοιπο 20%
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала