Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πότε αλλάζει η ώρα - Τι ισχύει με την κατάργηση της αλλαγής

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΡολόι
Ρολόι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Βρείτε μας
Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω. Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της ώρας.
Η αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή «πέφτει» την τελευταία Κυριακή κάθε Οκτωβρίου.
Φέτος, ειδικά, η αλλαγή θα γίνει την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 οπότε και θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω.
Νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Ελλάδα
Κορονοϊός: Ένα ακόμα «μαύρο» ρεκόρ με πάνω από 15.000 θανάτους - Σχεδόν 1.000 νεκροί σε έναν μήνα

Τι ισχύει με την κατάργηση της αλλαγής

Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, οι διαδικασίες εντός της ΕΕ προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια ώρα θα διατηρήσει, ωστόσο, το Υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωση την άνοιξη ανέφερε το εξής:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Το Συμβούλιο της ΕΕ θα αποφασιστεί η οριστική κατάργηση της αλλαγής ώρας, όπου συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί και των «27», οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τη δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα το 2021.
Αυτό σημαίνει ότι η οριστική κατάργηση αλλαγής θα καθυστερήσει παραπάνω.

Γιατί αλλάζει η ώρα

Η αλλαγή ώρας ξεκίνησε μέσα στον 20ο αιώνα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης του ήλιου και του φυσικού φωτός. Το μέτρο υιοθέτησαν οι χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα κατά την πετρελαϊκή κρίση του ’70. Από το 1980, η ΕΕ θέσπισε σταδιακά νομοθεσία με στόχο την εναρμόνιση των ημερομηνιών αλλαγής ώρας στις χώρες της Ευρώπης.
Από το 2001, η αλλαγή ώρας καθορίζεται από την Οδηγία 2000/84/ΕΚ που προβλέπει την υποχρέωση όλων των κρατών μελών να αλλάζουν τα ρολόγια σε θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στην κανονική ώρα (χειμερινή) την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως η αποτελεσματικότητα του μέτρου στην εξοικονόμηση ενέργειας έχει αμφισβητηθεί με δεδομένη την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις αλλαγές στις συνήθειες των ανθρώπων, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ώρας προκαλεί περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη που υποτίθεται ότι προσφέρει.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала