Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Σύμβουλος Μητσοτάκη αποκαλύπτει: Γιατί έχει αξία για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής με τα Βαλκάνια

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΑυτοκίνητη τουρκικής πομπής σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Αυτοκίνητη τουρκικής πομπής σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Βρείτε μας
Την πρόταση «επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συμπεριλάβει τα Δυτικά Βαλκάνια (Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη) μέχρι το τέλος της δεκαετίας» πρότεινε η Σλοβενία. Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, όπου συμμετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την «επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συμπεριλάβει τα Δυτικά Βαλκάνια (Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη) μέχρι το τέλος της δεκαετίας» πρότεινε την Παρασκευή η Σλοβενία, προεδρεύουσα χώρα στην ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, «προλειαίνοντας» το κλίμα για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.
Στη Σύνοδο θα βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ θα συμμετέχουν και οι ηγέτες από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων:
Αλβανία,
Βοσνία,
Κοσσυφοπέδιο,
Μαυροβούνιο,
Βόρεια Μακεδονία,
Σερβία.
Η Σύνοδος, σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, αποτελεί «μια επίκαιρη ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και να συζητήσουμε τη δέσμευσή μας με την περιοχή» παρόλο που τα κράτη-μέλη διαφωνούν και ως προς την αναγκαιότητα διεύρυνσης και ως προς τις προϋποθέσεις της.
Στην ενταξιακή πορεία προσκόμματα βάζουν τα πέντε κράτη-μέλη (Ισπανία, Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία) που δεν αναγνωρίζουν ως χώρα το Κοσσυφοπέδιο.
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.05.2020
Κόσμος
Οικονομική στήριξη από την ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια: «Ναι» των «27» στην ευρωπαϊκή τους προοπτική
Οι ηγέτες αναμένεται πάντως να συζητήσουν πέραν της τύχης των Δυτικών Βαλκανίων και τη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα κράτη της περιοχής, αλλά και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά τη συμφωνία AUKUS, όπως επιβεβαιώνει στο Sputnik ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και από τους στενότερους συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά στις διεθνείς υποθέσεις και τα ευρωπαϊκά ζητήματα Τάσος Χατζηβασιλείου.
«Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, για την Ευρώπη ολόκληρη, καθώς οι προσδοκίες για την ευρωπαϊκή προοπτική τους αποτελεί σήμερα την καλύτερη πολιτική επένδυση στον ευρύτερο χώρο της. Βέβαια, δίνουμε έμφαση ως Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών και επιμένουμε στο να παραμείνει αυτή ζωντανή και ρεαλιστική. Αναμένοντας όμως από τις βαλκανικές χώρες να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές αρχές, τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος Δικαίου αλλά και τις αρχές καλής γειτονίας».
«Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να παραμείνει ζωντανή η ενταξιακή προοπτική και να έχει μια ευτυχή κατάληξη» εξηγεί ο κ. Χατζηβασιλείου, επισημαίνοντας ότι «για την Ελλάδα τα Βαλκάνια έχουν μια ιδιαίτερη σημασία: τόσο για την επιχειρηματική όσο και για την οικονομική δραστηριοποίηση της χώρας μας» διευκρινίζει.
«Είναι μεγάλη η συνεισφορά των ελληνικών επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής».
Ο Νίκος Δένδιας στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2020 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2020
Δένδιας: Σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις, πρέπει να ακουστούν τα Δυτικά Βαλκάνια
Μάλιστα η Ελλάδα, συνεχίζει το «δεξί χέρι» του Έλληνα πρωθυπουργού, στα ευρωπαϊκά ζητήματα, «είναι από τις χώρες που εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, δίνοντας βάρος στον τομέα της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό είναι το σημαντικό της ελληνικής συμμετοχής» τονίζει.

Χρήσιμη για την Ελλάδα η συζήτηση για την αυτονομία της ΕΕ

Στο δείπνο πριν τη Σύνοδο πρόκειται, συνεχίζει, να συζητηθεί και ο γεωστρατηγικός ρόλος της ΕΕ και η επόμενη ημέρα με τη συμφωνία ΑUKUS.
«Θα συζητηθούν μια και είναι πολύ σοβαρά ζητήματα και αφορούν τους Ευρωπαίους ηγέτες» επισημαίνει ο διεθνολόγος.
«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πιστεύουν ότι είναι χρήσιμο να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση για τη γεωστρατηγική αυτονομία της Ευρώπης» επιβεβαιώνει.
«Απ' ό,τι φαίνεται οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα. Επομένως, η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί ταχέως στο νέο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον».
Και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού του Λαϊκού Κόμματος, που θα παρακαθίσει ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον κ. Χατζηβασιλείου «η ίδια θεματολογία θα συζητηθεί με τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς» αποκαλύπτει ο διεθνολόγος, βουλευτής της ΝΔ, που πάντως δεν θεωρεί ως τη μοναδική ενδεδειγμένη απάντηση της Ευρώπης στις νέες προκλήσεις τον Ευρωστρατό.
«Το σημαίνον -σημειώνει- είναι η Ευρώπη να στείλει μήνυμα ότι μπορεί πέραν από οικονομικός να είναι και γεωστρατηγικός γίγαντας. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν έχει σημασία αν θα ονομάζεται η απάντηση Ευρωστρατός, αλλά να συζητήσουμε για την αυτονομία της Ευρώπης στο γεωπολιτικό τομέα ούτως ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί και σε παγκόσμιο γεωστρατηγικό πόλο» καταλήγει.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала