Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τα μυστικά της ρωσικής κουζίνας αποκαλύπτονται: Γεύσεις που ενώνουν Αθήνα και Μόσχα

© Sputnik / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ ρώσικη σαλάτα
Η ρώσικη σαλάτα  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Βρείτε μας
Ποια φαγητά τιμά η σύγχρονη Ρωσία; Ρωσικές γεύσεις με ιστορία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο θεματικής βραδιάς σχετικής με τη ρωσική γαστρονομία που διοργανώθηκε στην Αθήνα.
Από τη ρωσική σαλάτα έως το πελμένι φαίνεται ότι οι Ρώσοι ξέρουν να τρέφονται υγιεινά και χορταστικά. Αν και η ρωσική κουζίνα έχει βασικές διαφορές από την ελληνική, Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με γέφυρα τα μεσογειακά υλικά ανάμεσα στους γευστικούς πολιτισμούς τους.
Μια από αυτές τις γέφυρες γεύσεων προσπάθησε να αναδείξει η Ελληνορωσική Λέσχη «Διάλογος» σε ειδική βραδιά γαστρονομίας που διοργάνωσε στο Meat & Wine Steak house στις Αχαρνές.
Ανάμεσα στα κρύα πιάτα βρέθηκε η ρωσική σαλάτα, η μοσχαρίσια γλώσσα με μουστάρδα, τουρσί με μεικτά λαχανικά και άγρια μανιτάρια.
Αντίστοιχα στα ζεστά πιάτα συμπεριλήφθηκαν το πλοβ, (το πιλάφι του Ουζμπεκιστάν) η ρωσική σούπα μπορς και το πελμένι με σμετάνα (ζυμαρικά με στραγγιστό γιαούρτι)
Την ιστορία του πελμένι εξήγησε στο Sputnik o Θεόδωρος Ιγνατιάδης, πρόεδρος της ελληνορωσικής λέσχης «Διάλογος».
«Πρόκειται για μια λέξη που σημαίνει ζυμωμένο αυτί καθώς μοιάζει με αυτί» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Πατρίδα του φαίνεται να είναι η Κίνα και μετά τη διάδοσή του στην Ευρασία και ειδικότερα στη Ρωσία, έφτασε μέχρι το Ισραήλ αλλά και την Ιταλία.
«Τα τορτελίνια είναι η κοντινότερη δυτική παραλλαγή της συνταγής», αναφέρει ο κ. Ιγαντιάδης.
Το πελμένι για τους λαούς των Ουραλίων μαγειρευόταν με τρία είδη κρεάτων. Το χοιρινό, το βοδινό και το αρνίσιο.
Αυτό γινόταν με σταθερές αναλογίες. Τα ρωσικά πελμένι μαγειρεύονται κυρίως με βοδινό κρέας με μικρή πρόσληψη χοιρινού, ενώ βράζονται στην κατσαρόλα.
Σερβίρονται με τη σμετάνα, (ένα στραγγιστό γιαούρτι) και με προσθήκη πιπεριού ενώ βρίσκεται στο τραπέζι σχεδόν όλων των ανθρώπων στη Ρωσία, ανεξάρτητα από την κοινωνική διαστρωμάτωση.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Ελλάδα
Αυτό είναι το αγαπημένο ρωσικό πιάτο του Δημήτρη Κουτσούμπα

Η ρωσική σαλάτα

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιστορία της ρωσικής σαλάτας που όπως μας εξήγησε ο κ. Ιγνατιάδης έχει γαλλικές καταβολές.
Το 1860 πρωτοφτιάχτηκε από τον Γάλλο σεφ Ολιβιέ μια σαλάτα με πατάτα, δασόκοτα, αγγουράκι, σως και άλλα υλικά. Ήταν μια πλούσια και δημοφιλέστατη σαλάτα της οποίας η συνταγή κρατήθηκε μυστικό έως τον θάνατο του σεφ.
Στη Σοβιετική εποχή η συγκεκριμένη σαλάτα «αναγεννήθηκε» αφού η συνταγή της απλουστεύτηκε.
Η δασόκοτα αντικαταστάθηκε από το κοτόπουλο και προστέθηκε το μπέικον και ο αρακάς. Σταδιακά η σαλάτα εντάχθηκε στο μενού της σοβιετικής πρωτοχρονιάς.
«Στη Ρωσία ονομάζεται σαλάτα Ολιβιέ και στον υπόλοιπο κόσμο ρωσική σαλάτα» αναφέρει ο κ Ιγνατιάδης.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους που τίμησαν τη γαστρονομική βραδιά ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήρης Κουτσούμπας, η βουλευτής του Μέρα 25 Μαρία Απατζίδη, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, οι καθηγητές πανεπιστημίου Κώστας Γρίβας και Κώστας Υφαντής και άλλοι.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала