Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μακροζωία: Οι ερευνητές ίσως ανακάλυψαν το μυστικό για να φτάσουμε τα 90 και να τα ξεπεράσουμε

CC0 / / Ηλικιωμένη
Ηλικιωμένη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Βρείτε μας
Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστικό για να φτάσουν οι άνθρωποι τα 90 και βάλε. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην Ικαρία, η οποία φιλοξενεί μερικούς από τους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Πού οφείλεται η μακροζωία τους; Τρεις παράγοντες ίσως δίνουν απάντηση.
Έχει αποδειχθεί ότι συγκεκριμένοι πληθυσμοί φτάνουν σταθερά στην ηλικία των 90 ετών και άνω και έχουν γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών. Οι ερευνητές στοχεύουν να αποκαλύψουν τα μυστικά της μακροζωίας εστιάζοντας στις «μπλε ζώνες», δηλαδή τις γεωγραφικές περιοχές που φιλοξενούν μερικούς από τους γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Μια από τις πιο διαφωτιστικές μελέτες επικεντρώθηκε στην Ικαρία - ένα ορεινό νησί που βρίσκεται στη χώρα μας στο Ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ Μυκόνου και Σάμου.
Παρά τη χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την παρουσία καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης και κάπνισμα), οι ηλικιωμένοι κάτοικοι αυτού του μικροσκοπικού νησιού έχουν διατηρήσει σε σχετικά καλά επίπεδα την υγεία τους.
Συγκεκριμένα, χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, υψηλή μυϊκή δύναμη και καλές λειτουργικές ικανότητες έχουν παρατηρηθεί στο εν λόγω νησί.
Χέρια ηλικιωμένου ζευγαριού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.06.2021
Πώς θα φτάσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα: Οι κρίσιμοι παράγοντες για μακροζωία

Το μυστικό είναι στον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε;

Ο τρόπος ζωής είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής.
Έτσι, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη προκειμένου να περιγράψουν τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ζωής, της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, των κατοίκων της Ικαρίας ηλικίας 90 ετών και άνω.
Κάποιες προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στην Ικαρία, αλλά μελέτησαν έναν πολύ νεότερο πληθυσμό και δεν ερεύνησαν τις ίδιες πτυχές, με έναν συγκεκριμένο κοινωνικό τρόπο ζωής.
Διεξήχθη επίσης μια μελέτη παρατήρησης που περιγράφει τον τρόπο ζωής των ατόμων ηλικίας 90 ετών και άνω, που ζουν στον Εύδηλο ή στις Ράχες, δύο δήμους της ελληνικής νήσου Ικαρίας.
Οι 71 συμμετέχοντες συνεντευξιάστηκαν και υποβλήθηκαν σε ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα των τροφίμων (MEDIS-FFQ) και το διεθνές ερωτηματολόγιο φυσικής δραστηριότητας (IPAQ).
Σύμφωνα με τα πορίσματα η συχνότητα των κοινωνικών επαφών ήταν καθημερινή για το 77,9 % των συμμετεχόντων, εβδομαδιαία για το 16,1 % και μηνιαία για το 5,9%.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (90 %) πίστευαν στον Θεό και το 81,4% συμμετείχαν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Συνολικά, επίσης, το 62% παρευρέθηκε στα πανηγύρια.

Η υγειονομική περίθαλψη, η διατροφή και οι συναισθηματικοί δεσμοί

Η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη θεωρούνταν δύσκολη στο παρελθόν για το 66,2% των συμμετεχόντων, ενώ το 22,1% θεώρησε ότι παρέμενε δύσκολη τη στιγμή της έρευνας.
Το επίπεδο τήρησης της μεσογειακής διατροφής ήταν 62,7%. Τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ήταν μέτρια ή υψηλά για το 71,8% των συμμετεχόντων όπως αναφέρει δημοσίευμα της express.co.uk.
«Συμπερασματικά, οι συμμετέχοντες είχαν πολύ υψηλό επίπεδο οικογενειακής αλληλεγγύης, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και σωματικής δραστηριότητας», κατέληξαν οι ερευνητές.
Και συνέχισαν: «Τα αποτελέσματα που αφορούν τη μεσογειακή διατροφή είναι λιγότερο πειστικά. Θα ήταν ενδιαφέρον να μελετήσουμε τον αντίκτυπο αυτών των παραγόντων στη μακροζωία των ηλικιωμένων ηλικιωμένων που ζουν στην Ικαρία».

Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή ποικίλλει ανά χώρα και περιοχή, επομένως έχει μια σειρά ορισμών. Αλλά σε γενικές γραμμές, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά, δημητριακά, ψάρια και ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο. Συνήθως περιλαμβάνει χαμηλή πρόσληψη κρέατος και γαλακτοκομικών τροφίμων.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала