Ποιοι φταίνε για τη φρενήρη κούρσα τιμών στα καύσιμα και το πάγωμα των Ευρωπαίων;

© AFP 2023 / JEFF PACHOUD / Αντλία βενζίνης
Αντλία βενζίνης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Ο Οκτώβριος μπήκε με το… κοντέρ της τιμής του γκαζιού να χτυπάει τα 1.200 δολάρια ανά 1.000 κυβικά! Πρωτοφανής τιμή στα χρονικά. Αν και στα μέσα Αυγούστου η τιμή κυμαινόταν γύρω στα 550 δολ. Τι συμβαίνει;
Οι ειδικοί αναφέρουν ως αιτίες αυτής της έκρηξης τιμών:
Το χαμηλό επίπεδο «αποταμίευσης» των υπόγειων δεξαμενών στην Ευρώπη.
Την περιορισμένη έως μηδενική προσφορά των κύριων προμηθευτών της αγοράς.
Γιατί βρέθηκαν μισοάδειες οι δεξαμενές; Διότι οι συνεχείς καύσωνες του καλοκαιριού «ροκάνισαν» τα αποθέματα.
Ποιοι είναι εκείνοι οι απρόθυμοι προμηθευτές και γιατί αρνούνται να βγάζουν χρήματα; Χμ… Οι μεγάλες αμερικανικές ή αμερικανικών συμφερόντων εταιρείες ελέγχου των τάνκερ.
Κρεμλίνο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Κόσμος
Κρεμλίνο: Η Ρωσία ενισχύει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
Εκείνες των οποίων η πολιτική ηγεσία προβαίνει σε συνεχή «βιασμό» της θέλησης των ευρωπαϊκών χωρών σε μια αήθη προσπάθεια να τις πείσει να απαρνηθούν του γκαζιού από τη Ρωσία.
Για τον λόγο αυτόν προώθησαν και έστησαν την αγορά σποτ, ώστε να τσακίσουν -όπως υπολόγιζαν- τις προμήθειες μέσω των ρωσικών αγωγών. Προμήθειες ασφαλείς, συνεχείς και, κυρίως, οικονομικά συμφέρουσες!
Να, λοιπόν, ευκαιρία τώρα με τις τρομερές ελλείψεις να προσφέρουν και να κερδίσουν τις… ενεργειακές «καρδιές» των Ευρωπαίων. Αλλά, όχι.
Παρά τη φρενήρη κούρσα των τιμών, οι ποσότητες με τις οποίες ΘΑ πλημμύριζε με υγροποιημένο αέριο (LNG) την Ευρώπη, κόντρα στο ρωσικό των αγωγών, κατευθύνονται προς τις αγορές της Ν.Α. Ασίας εκεί που οι τιμές είναι ακόμα πιο υψηλές!

Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την Ευρώπη όπως το Αφγανιστάν

Ακριβώς όπως εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν στην τύχη του μετά την εικοσαετή στρατιωτική παρουσία τους εκεί, έτσι εγκαταλείπουν και την Ευρώπη μετά τις επίμονες νουθεσίες και χοντροκοπιές να αφήσουν το «βρώμικο» ρωσικό φυσικό αέριο και να προτιμήσουν το αμερικανικό υγραέριο. Το οποίο αποδεικνύεται τώρα αέρας κοπανιστός!
Χρηματιστήρια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Κόσμος
Πτώση από τα επίπεδα - ρεκόρ για το φυσικό αέριο, απώλειες και για το πετρέλαιο μετά τα υψηλά 7 ετών
Τι «λένε» με τον τρόπο τους στους Ευρωπαίους; Στριμωχτείτε φέτος χωρίς γκάζι, παλέψτε να μη λειτουργήσει επαρκώς ο νέος αγωγός Nord Stream 2, αφήστε μας τώρα να τους τα πάρουμε χοντρά στην Ασία και στο μέλλον βλέπουμε και με σας τι θα κάνουμε! Αρκεί να συνεχίσετε να σκούζετε κατά της Ρωσίας. Αυτή τη φορά γιατί δεν σας προμηθεύει με φυσικό αέριο!
Όπως κάνει η Αγγλία, π.χ., που καταναλώνει μόλις το 1% του ρωσικού φυσικού αερίου και όμως τα «έγκριτα» ΜΜΕ του Λονδίνου πυροβολούν τον Πούτιν για τις ελλείψεις καυσίμων στη χώρα!
Βρε τι παραζάλη έφερε στα μυαλά των πολιτικοοικονομικών απατεώνων η ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 από τη Βαλτική!
Να παλεύουν ακόμα και τώρα να τον ανενεργοποιήσουν από τη μια, να κατηγορούν τη Ρωσία για άρνηση προσφοράς προμηθειών στη δοκιμαζόμενη Ευρώπη από την άλλη.

Γερμανικές εκλογές και αγωγός

Οι επικεφαλής των μεγάλων γερμανικών, αυστριακών, ολλανδικών, γαλλικών και άλλων εταιρειών πιστοποιούν ότι η Gazprom εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα μεταξύ τους συμβόλαια, σε αντίθεση με την ανεύθυνη αερολογία συγκεκριμένου κύκλου ευρωγραφειοκρατών και ευρωβουλευτών (τρομάρα τους!).
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.10.2021
Κόσμος
Nord Stream 2: Ξεκίνησε να γεμίζει με αέριο ο πρώτος αγωγός
Ο Όλαφ Σολτς που έκοψε πρώτος το νήμα των εκλογών στη Γερμανία δήλωσε ότι θα πρέπει «να υπάρξουν οι εγγυήσεις ότι ο αγωγός από τη Βαλτική θα τεθεί σε λειτουργία», ότι μέσα στις εγγυήσεις θα πρέπει να παραμείνει το τράνζιτ μέσω Ουκρανίας ώστε «να πειστούμε πως δεν απειλούνται οι προμήθειες ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης».
Πριν ολοκληρώσει τον λόγο του ο εν δυνάμει νέος καγκελάριος, η Gazprom φρόντισε να εξασφαλίσει τις προμήθειες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Από αρχές Οκτωβρίου, η Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία κ.ά. τροφοδοτούνται επαρκώς με τις ποσότητες που έχουν συμφωνήσει από τον αγωγό μέσω Τουρκίας και εν μέρει από τις υπόγειες δεξαμενές της Αυστρίας!
Όταν λειτουργήσει ο ήδη έτοιμος αγωγός από τη Βαλτική, η ένταση και οι ελλείψεις στην Ευρώπη θα αμβλυνθούν. Είναι θέμα πλέον ευρωπαϊκής επιτροπής και όχι νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Όποιος και να είναι ο νέος καγκελάριος, θα στηρίξει τον νέο αγωγό, εκτιμά ο αναλυτής της ομάδας εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας Στέφαν Μάιστερ. Πάνω σε αυτό φαίνεται να υπάρχει μια άτυπη συναίνεση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα!
Στην πορεία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού υπάρχει πρόβλημα, εκτιμά η «The Telegraph», αφού τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα επιχειρήσουν να επιβάλουν τις δικές τους θέσεις στους σοσιαλδημοκράτες του Σολτς.
Πούτιν, συνέντευξη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Κόσμος
Πούτιν: Η Gazprom δεν πρέπει να πληρώσει πρόστιμο στην Ουκρανία για τη μεταφορά φυσικού αερίου
Και τα δύο κόμματα έχουν αρνητική θέση έναντι του αγωγού! Υπάρχουν, ωστόσο, και λύσεις μέσω συναινέσεων, όπως λέει και ο Μάιστερ, αλλά αυτό ας το αφήσουμε, θα φανεί εν ευθέτω χρόνω!
Ας μη ξεχνά κανείς ότι καγκελάριος παραμένει ακόμα η Άνγκελα Μέρκελ. Και η θέση της, υποθέτουμε και ο λόγος της, έχει ακόμα βαρύτητα!
Ο πονοκέφαλος είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή και το «σκληρό ροκ» της διαδικασίας αδειοδότησης του αγωγού! Η Gazprom είναι έτοιμη να γεμίσει τον αγωγό με 100% φυσικό αέριο ακόμα και μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή επιτροπή επιβάλει περιορισμό στην πλήρωση του αγωγού από την Gazprom στο 50%, η Ρωσία μπορεί να βρει λύσεις για τη 100% πληρότητά του!
Η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ετοιμότητα αδειοδότησης εξαγωγών φυσικού αερίου εκτός της Gazprom και άλλων ρωσικών γιγάντων όπως η Rosneft, η Novatech, η LUKOIL
Θα χρειαστεί, βέβαια, ένα χρονικό διάστημα, τέτοιου είδους σχεδιασμοί δεν υλοποιούνται εν μία νυκτί.
Μεταφορά καυσόξυλων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Ελλάδα
Θέρμανση στα ελληνικά νοικοκυριά: Η αλήθεια για τις φθηνές και ακριβές λύσεις
Υπό αυτήν την έννοια, το ερώτημα αν θα κρυώσουν τον χειμώνα οι Ευρωπαίοι έγκειται αποκλειστικά στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής και λιγότερο στη διαδικασία εκλογής νέας κυβέρνησης στη Γερμανία!
Αποφάσεις υπέρ των Ευρωπαίων είναι το ζητούμενο από τις Βρυξέλλες, αντί για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές πιρουέτες!
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала