Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Τρία παιδιά ανά οικογένεια: Η Κίνα αλλάζει πολιτική για να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού

© ΦωτογραφίαΤρία παιδιά ανά οικογένεια: Η Κίνα αλλάζει πολιτική για να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού της
Τρία παιδιά ανά οικογένεια: Η Κίνα αλλάζει πολιτική για να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού της - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Βρείτε μας
Ο πληθυσμός της Κίνας γερνάει ενώ μειώθηκε δραστικά το εργατικό δυναμικό της χώρας. Για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση, οι αρχές αποφάσισαν να λάβουν μέτρα και να αλλάξουν την πολιτική που ακολουθείται εδώ και 50 περίπου χρόνια: ένα παιδί ανά οικογένεια.
Η Κίνα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ανησυχητικά γρήγορη τάση γήρανσης του πληθυσμού, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία σημαντική αλλαγή πολιτικής, επιτρέποντας σε κάθε ζευγάρι να αποκτήσει μέχρι τρία παιδιά, χωρίς οικονομικές επιπτώσεις.
Το 1979 η χώρα υιοθέτησε την πολιτική του ενός παιδιού προσπαθώντας να συγκρατήσει τη ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση εκείνης της εποχής.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής καθιερώθηκαν οικονομικά αντικίνητρα αλλά και πρόστιμα στην απόκτηση δεύτερου παιδιού.
Για να επιβάλουν τα αποφασισμένα όρια γέννησης (ενός ή δύο παιδιών), οι επαρχιακές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να απαιτήσουν τη χρήση αντισύλληψης, στειρώσεων και αμβλώσεων για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης, ενώ επέβαλαν τεράστια χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες.
Ο «Μεγάλος Αδελφός» γίνεται πραγματικότητα στην Κίνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.08.2019
Ο Μεγάλος Αδελφός γίνεται πραγματικότητα στην Κίνα: Εφαρμόζεται η «αξιολόγηση» των πολιτών
Το 2016, η κινεζική ηγεσία άρχισε να χαλαρώνει την αυστηρή πολιτική της, ανεβάζοντας το όριο σε δύο παιδιά ανά οικογένεια.
Οι οικογένειες που παραβίαζαν τα όρια, αντιμετώπιζαν σοβαρά πρόστιμα και δυσκολία στην εύρεση εργασίας.
Η γήρανση του πληθυσμού όμως άρχισε να σωρεύει σοβαρές επιπτώσεις στο εργατικό δυναμικό της χώρας και να πιέζει το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.
Ο κίνδυνος της μοναξιάς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.09.2019
Ο κίνδυνος της μοναξιάς
Οι πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκαν ενώ μέσα στο 2020 καταγράφηκαν 12 εκατομμύρια γεννήσεις, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τη δεκαετία του '60.
Για την αναστροφή της πληθυσμιακής γήρανσης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, οι οικογένειες στην Κίνα πλέον θα μπορούν να κάνουν έως τρία παιδιά, χωρίς οικονομικές επιπτώσεις.
Ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η νέα πολιτική δεν θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα καθώς το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στα αστικά κέντρα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала