Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πούτιν: Λανθασμένη η ευρωπαϊκή πολιτική που αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου

© Sputnik / Alexey DruzhininΒλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Βρείτε μας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λάθος που απέρριψε μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πιστεύει ότι ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν τις τιμές των καυσίμων να εκτοξευθούν σε περισσότερα από 1.900 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.
«Όλες οι προηγούμενες δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπούσαν στον περιορισμό των μακροπρόθεσμων συμβάσεων. […] Αυτή η πολιτική αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγοράς φυσικού αερίου με μεγάλη αβεβαιότητα» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος στο πλαίσιο του Φόρουμ Ενεργειακής Νοημοσύνης 2021.
Η παγκόσμια αγορά ενέργειας δεν ανέχεται την αβεβαιότητα και οι βιαστικές ενέργειες οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση, είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Σήμερα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν φτάσει για άλλη μια φορά σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 1.900 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί για τη σταθεροποίηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, είπε ο Πούτιν.
«Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε για να σταθεροποιήσουμε την παγκόσμια αγορά ενέργειας; Είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό το έργο και θέλουμε να αναπτυχθεί σε απολύτως εμπορική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων στη διαδικασία», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος σε τηλεδιάσκεψη με θέμα την ανάπτυξη της ενέργειας στη Ρωσία.
Ο Πρόεδρος τόνισε την τρέχουσα κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ως ένα άλλο σαφές παράδειγμα ότι οι πολιτικά βιαστικές πράξεις είναι απαράδεκτες σε οποιονδήποτε τομέα. «Ειδικά όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό από τον οποίο εξαρτάται άμεσα η βιώσιμη λειτουργία των εταιρειών, η ευημερία και η ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων», τόνισε ο Πούτιν.
Φυσικό αέριο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Κόσμος
Ξεφεύγει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Νέο άλμα για φυσικό αέριο, ιστορικό υψηλό για κάρβουνο
Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε ότι η παγκόσμια αγορά ενέργειας «δεν αντέχει στη φασαρία» και ότι η Ρωσία έχει μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια σ' αυτόν τον οικονομικό τομέα.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δραστικές και απερίσκεπτες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή ανισορροπία. Όπως αυτή που μπορούμε να παρατηρήσουμε τώρα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, όπου φέτος έχουν αναπτυχθεί ταυτόχρονα αρκετοί δυσμενείς παράγοντες».
Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι μεταξύ των δυσμενών παραγόντων είναι η ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας μετά την κρίση που αύξησε τη ζήτηση ενέργειας, τον τελευταίο σκληρό χειμώνα που οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη και μείωση της αιολικής ενέργειας.
«Η Ρωσία ήταν και είναι πάντα ένας ασφαλής προμηθευτής φυσικού αερίου για τους καταναλωτές της σε όλο τον κόσμο: στην Ασία και στην Ευρώπη. Και θέλω να τονίσω ότι εκπληρώνει πάντα όλες τις δεσμεύσεις της», τόνισε ο Πούτιν.

Μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι πρόσφατα υπάρχουν αρκετές εικασίες σχετικά με τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της ουκρανικής επικράτειας.

«Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε με ασφάλεια ότι [το 2021] θα εκπληρώσουμε απόλυτα τις συμβατικές μας υποχρεώσεις σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι ο όγκος αναφοράς είναι 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom αύξησε κατά περισσότερο από 8% τον όγκο μεταφερόμενου αερίου μέσω της γειτονικής χώρας.
Ωστόσο, συνέχισε, δεν θα ήταν κερδοφόρο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αυτός ο δείκτης, αφού η άντληση από τα νέα συστήματα είναι φθηνότερη, περίπου στα 3.000 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τον αντίστοιχο όγκο.
Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες τον Δεκέμβριο του 2019 για τη συνέχιση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης μιας πενταετούς σύμβασης, σύμφωνα με την οποία η Gazprom εγγυάται τη μεταφορά 65.000 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το πρώτο έτος και 40.000 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως για τα υπόλοιπα τέσσερα έτη.
Με την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που επιτρέπει τη μεταφορά έως και 55.000 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, η Ουκρανία φοβάται ότι θα χάσει το εισόδημά της και επιμένει να παραταθεί η σύμβαση τουλάχιστον 15 χρόνια.
Με τη σειρά της, η Μόσχα υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα είναι σε ισχύ μέχρι τη λήξη της το 2024 και διασφαλίζει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί εντελώς από την ουκρανική διέλευση ακόμη και πέραν αυτής της ημερομηνίας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала