Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Άσκηση Αλίκη: Αποκαλύψεις-φωτιά για έρευνα του 2016 σχετικά με πανδημία κορονοϊού

© AP PhotoSARS-CoV-2
SARS-CoV-2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.10.2021
Βρείτε μας
Στο «φως» έρευνα που είχε γίνει στη Βρετανία το 2016 αναφορικά με την πιθανότητα μίας πανδημίας κορονοϊού.
Ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας είχαν προειδοποιήσει, τέσσερα χρόνια πριν από την πανδημία του κορονοϊού, για τις επιπτώσεις μίας πανδημίας στη Βρετανία και είχαν τονίσει την ανάγκη επαρκών αποθεμάτων προϊόντων προστασίας, όπως αποκαλύπτει η Guardian.
Η άσκηση είχε διαταχθεί το 2016 από την τότε αρχίατρο της Αγγλίας, Ντέιμ Σάλι Ντέιβις, και συμμετείχαν αξιωματούχοι του NHS, του Υπουργείου Υγείας, της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας αλλά και παρατηρητών.
Οι συμμετέχοντες είχαν φτιάξει ένα σενάριο που ήθελε περιστατικά MERS-CoV να φτάνουν στο Λονδίνο και το Μπέρμινγχαμ και να επεκτείνονται γρήγορα, οδηγώντας σε «μεγάλης διάστασης διασπορά». Όπως η COVID, o MERS δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να αποβούν μοιραία, ενώ ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι και ασυμπτωματικοί. Δεν υπάρχουν γνωστά εμβόλια ή φάρμακα για την προστασία από αυτόν.
Η 23σέλιδη έκθεση για την «Άσκηση Αλίκη», όπως είχε ονομαστεί η έρευνα, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Dr Moosa Qureshi, έναν κλινικό ιατρό ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της διαφάνειας όσον αφορά στην ετοιμότητα της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 137.417 άτομα.
'Αλμπερτ Μπουρλά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Κόσμος
Μπουρλά: Πότε θα κυκλοφορήσει το φάρμακο για τον κορονοϊό - Τι συστήνει για την τρίτη δόση εμβολίου

Τα κύρια σημεία της έκθεσης

Κάποια από τα σημεία-κλειδιά της έκθεσης επιβεβαιώθηκαν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της πανδημίας, καθώς υπήρξαν από νωρίς ελλείψεις, όμοιες με εκείνες που περιγράφονταν στο σενάριο.
Παρά τις συμβουλές της «Άσκησης Αλίκη», δεν υπήρξε πρόβλεψη για αύξηση των αποθεμάτων υλικών πρώτης ανάγκης, που ήταν εξεχούσης σημασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Δεν είχε γίνει, επίσης, καμία προσπάθεια ελέγχου των ταξιδιών από επικίνδυνες περιοχές.
Ακόμα, γινόταν αναφορά στους φόβους για το σύστημα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και προτεινόταν «έναν καλό εργαλείο, μία βάση δεδομένων με επαφές και διαβαθμίσεις, κατάσταση και άλλα σχετικά στοιχεία».
«Επαίσχυντα, η κυβέρνηση επιχείρησε να θάψει την Άσκηση Αλίκη – μία άσκηση για τον κορονοϊό, η οποία προέβλεψε τη σημασία της απομόνωσης ασθενών, εντοπισμού επαφών, παροχής μέσω υγιεινής, εκπαιδευμένου προσωπικού και επαρκών κλινών του NHS» είπε ο Qureshi, σχολιάζοντας την προσπάθεια της Βρετανικής κυβέρνησης να μην δημοσιευτούν τα στοιχεία.
«Το ότι η COVID-19 είναι νέος τύπος κορονοϊού, είναι κάτι που δεν έχει σημασία. Κάθε πανδημία είναι διαφορετική. Αλλά, τα μαθήματα της Άσκησης Αλίκη ήταν γενικά αποδεκτά και εφαρμόσιμα στην COVID-1» συμπλήρωσε.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала