Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τα νέα μέτρα στήριξης για ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο: Αύξηση μέχρι 68% στο επίδομα θέρμανσης

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCO υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.10.2021
Βρείτε μας
Το συνολικό κονδύλι για τη στήριξη νοικοκυριών ώστε να απορροφηθούν οι πρωτοφανείς ενεργειακές ανατιμήσεις, θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με επιδοτήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Με την ανησυχία των πολιτών να είναι έκδηλη για το πόσο βαθιά θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ζεσταθούν τον φετινό χειμώνα λόγω του ξέφρενου ράλι ανόδου στην τιμή του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με το κύμα ανατιμήσεων σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, η κυβέρνηση αποφάσισε μια σειρά μέτρων για την ανακούφισή τους.
Σε συνέχεια έτσι των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να υψώσει ανάχωμα στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, προστατεύοντας τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το συνολικό κονδύλι για τη στήριξη νοικοκυριών, ώστε να απορροφηθούν οι πρωτοφανείς ενεργειακές ανατιμήσεις, θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Διπλασιάζεται η επιδότηση για το ρεύμα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε έτσι διπλασιασμό του επιδόματος ρεύματος, αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων γι' αυτό του πετρελαίου θέρμανσης που ενισχύεται.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε αύξηση στο επίδομα θέρμανσης έως και 68% (αφορά σε νοικοκυριά με τρία τέκνα).
Επίσης το κράτος θα ενισχύσει την έκπτωση ρεύματος προχωρώντας στον διπλασιασμό της, με το συνολικό ύψος της παρέμβασης να ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Ελάχιστο επίδομα θα είναι τα 100 ευρώ, ενώ για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20% (αντί 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα).
Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και κατά 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα.
Τα νοικοκυριά που θα αιτηθούν την ενίσχυση για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, καυσόξυλα και βιομάζα θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, ενώ το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε τις λεπτομέρειες για την αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος.
Συγκεκριμένα, η επιδότηση από τα 30 ευρώ την κιλοβατώρα αυξάνεται στα 60 ευρώ, ενώ αυξάνεται περαιτέρω η οικονομική ενίσχυση στους λογαριασμούς ρεύματος από τα 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες στα 18.
Οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου θα έχουν 80 ευρώ στήριξη στην κιλοβατώρα ώστε να μην επιβαρυνθούν καθόλου, ενώ δικαιούνται ενίσχυση 24 ευρώ τον μήνα.
«Εφόσον χρειαστεί, το ύψος της ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε επίσης ότι οι απλοί καταναλωτές θα δουν αύξηση που δεν θα ξεπερνά τα 2-3 ευρώ στους λογαριασμούς τους, ενώ αυτοί που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο δεν θα δουν καμία αύξηση.

Έκπτωση και στο φυσικό αέριο

Παράλληλα, στις παρεμβάσεις, προστίθεται και οριζόντια έκπτωση 15% στους λογαριασμούς της ΔΕΠΑ, ώστε να απορροφηθούν οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο από την ίδια την εταιρεία.

Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης - Διευρυμένα τα κριτήρια

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε:
Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται στο ύψος και τον αριθμό των δικαιούχων.
Η βάση υπολογισμού αυξάνει στα 220 στα 300 ευρώ.
Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από τα 80 στα 100 ευρώ.
Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.
Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα παραδείγματα που έδωσε:
Στο κέντρο της Αθήνας, με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43, το επίδομα θα φτάσει από 114 ευρώ πέρυσι, στα 181.
Στη Θεσσαλονίκη, με συντελεστή 0,71, το επίδομα ανεβαίνει από τα 188 στα 299 ευρώ.
Για μια οικογένεια που ζει στην Κοζάνη το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει στα 469 ευρώ φέτος, από 295 ευρώ πέρυσι.
Μια οικογένεια που ζει στη Φλώρινα θα λάβει φέτος 496 ευρώ.
Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, διευρύνονται ως εξής:
Για άγαμο, από τα 12.000 στα 14.000 ευρώ
Για οικογένεια με 2 παιδιά, από τα 24.000 στα 26.000 και με τρία παιδιά στα 29.000 ευρώ.
Αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ η ακίνητη περιουσία για άγαμο, ενώ για έγγαμους πηγαίνει στα 300.000 ευρώ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала