Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Δεν θεωρούμε την Κίνα αντίπαλο ή εχθρό

© Φωτογραφία : SOOC / George VitsarasΣυνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζεν Στόλτενμπεργκ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, 6 Οκτωβρίου, 2020
Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζεν Στόλτενμπεργκ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, 6 Οκτωβρίου, 2020 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.10.2021
Βρείτε μας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για την Κίνα, την κλιματική αλλαγή, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις διεθνείς συμφωνίες όπλων και τη διαμάχη της Γαλλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία σε μια συνέντευξη στο Politico.
Ο Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν βλέπει την Κίνα ως εχθρό. Στην πραγματικότητα, πιστεύει ότι για την επίλυση ορισμένων από τα πιο πιεστικά ζητήματα του κόσμου, απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και της Κίνας.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα για σημαντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή - δεν υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τις εκπομπές στον κόσμο αρκετά χωρίς να συμπεριλάβουμε επίσης την Κίνα. Πρέπει να συζητήσουμε τον έλεγχο των όπλων με την Κίνα. Επομένως, πρέπει να ασχοληθούμε πολιτικά με την Κίνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, η διπλωματική στάση του Στόλτενμπεργκ απέναντι στην Κίνα αναγνωρίζει επίσης την ταχέως αναπτυσσόμενη στρατιωτική, μαζική οικονομία και την ισχυρογνωμοσύνη τους ότι ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι δύο θέσεις, της ανάγκης να συνεργαστούν με την Κίνα ως υπερδύναμη και της μάχης της Κίνας ως υπερδύναμης, εμφανίζονται ως μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις διαφορετικές παρατάξεις που απαρτίζουν το ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πιο ανταγωνιστική και μαχητική ρητορική εναντίον της Κίνας, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν πιο πρόθυμες να συνεργαστούν με την Κίνα, ειδικά σε οικονομικό επίπεδο. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστεί στενότερα με τους συμμάχους της Ασίας-Ειρηνικού, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία, για να περιορίσει την αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική επιρροή της Κίνας στην περιοχή.
Εκτός από τη σχέση του ΝΑΤΟ με την Κίνα, ο Στόλτενμπεργκ μίλησε για το πώς ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των όπλων και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι κρίσιμης σημασίας. Ανέφερε πως οι συμφωνίες όπλων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν επιτυχημένες στη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Τόνισε τη συμφωνία START των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία περιορίζει πυρηνικές κεφαλές μεγάλου βεληνεκούς, ως ένα καλό σημείο εκκίνησης για μελλοντικές συμφωνίες ελέγχου των όπλων.
Το σύμβολο της CIA - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Κόσμος
Κέντρο αποστολών της CIA για την Κίνα - Στόχος να αντιμετωπίσει «απειλές» του Πεκίνου
«Η Κίνα πρέπει να συμπεριληφθεί επειδή είναι μια παγκόσμια δύναμη και με παγκόσμιο ρόλο έρχονται επίσης παγκόσμιες ευθύνες. Επομένως, εργαζόμαστε για να βρούμε τρόπους για να συμπεριλάβουμε την Κίνα στον έλεγχο των όπλων », είπε.
Ο Στόλτενμπεργκ κατέστησε επίσης σαφές ότι το ΝΑΤΟ, μια στρατιωτική συμμαχία, πρέπει να αναλάβει την κλιματική αλλαγή για να διατηρήσει την ασφάλεια στα κράτη-μέλη του. Το είπε ξεκάθαρα: «Η κλιματική αλλαγή είναι πολλαπλασιαστής κρίσεων».
«Θα επηρεάσει τον τρόπο διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων με εξαιρετική ζέστη, με αυξημένη στάθμη της θάλασσας. [...] Το λιώσιμο του πολικού πάγου θα αλλάξει όπου μπορούμε να επιχειρήσουμε. [...] Έτσι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής των αποστολών και επιχειρήσεων των στρατιωτικών μας» πρόσθεσε.
Αναγνώρισε την ανάγκη οι χώρες να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα και ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των στρατιωτικών τους δραστηριοτήτων χωρίς να θυσιάσουν τη δύναμη και τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών τους.
Όταν ρωτήθηκε για τη διαμάχη της Γαλλίας με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία σχετικά με τη συμφωνία υποβρυχίων AUKUS, τάχθηκε με τα τρία αγγλόφωνα έθνη.
«Καταλαβαίνω ότι η Γαλλία είναι απογοητευμένη. Ταυτόχρονα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και όλους τους άλλους ηγέτες ότι πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα με αυτούς που αποκαλούμε εταίρους Ασίας-Ειρηνικού… Και ως εκ τούτου, είναι καλό ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με την Αυστραλία », δήλωσε.
Η Γαλλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είχε συμφωνήσει με την Αυστραλία για την κατασκευή υποβρυχίων με κινητήρα ντίζελ για το αυστραλιανό ναυτικό. Η νέα συμφωνία που υπέγραψε η Αυστραλία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει πυρηνικά υποβρύχια σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την εμβέλεια του Πολεμικού Ναυτικού τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ μίλησε για την πιθανή δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δικές της συντονισμένες ένοπλες δυνάμεις. Ο Στόλτενμπεργκ ήταν σκεπτικός για τη λογική και το είπε απλά: «Η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ». Το σκεπτικό του ήταν ότι «περισσότερο από το 90% των ανθρώπων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζουν σε χώρα του ΝΑΤΟ. Έτσι, ενισχύοντας το ΝΑΤΟ, στην πραγματικότητα ενισχύουμε την άμυνα της Ευρώπης».
Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην Νορβηγός πρωθυπουργός, ήταν Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 2014. Οι επόμενες εκλογές για επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα διεξαχθούν το 2022 στη Μαδρίτη.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала