Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ιρανός πρέσβης: Αυτές είναι οι δύο χώρες που εμποδίζουν το όνειρο της Μέσης Ανατολής χωρίς πυρηνικά

© AFP 2021 / ATTA KENAREΠυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν
Πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.10.2021
Βρείτε μας
Η Ισλαμική Δημοκρατία υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα - ή όπλα μαζικής καταστροφής οποιουδήποτε είδους - με τους ηγέτες της να εκδίδουν θρησκευτικές αποφάσεις που θεωρούν ότι τα εν λόγω όπλα είναι αντίθετα προς τους πιστούς του Ισλάμ.
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εμποδίζουν την υλοποίηση μιας παλιάς ιρανικής πρότασης που έγινε πριν από σχεδόν 50 χρόνια για τη δημιουργία μιας Μέσης Ανατολής χωρίς πυρηνικά όπλα.
«Στην περιοχή μας, η στάση των ΗΠΑ και του Ισραηλινού καθεστώτος στη ζώνη χωρίς πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή, που ξεκίνησε από το Ιράν το 1974, εμπόδισαν τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης», δήλωσε στη γενική συνέλευση της Τετάρτης ο Ματζίντ Ταχτ Ραβάντσι, πρεσβευτής του Ιράν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατηγορώντας το Τελ Αβίβ ότι διαθέτει «όλα τα είδη όπλων μαζικής καταστροφής» και ότι απειλεί με τη χρήση τους εναντίον άλλων χωρών της περιοχής, ο Ραβάντσι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αναγκάσει» το Ισραήλ «να συμμετάσχει σε όλα τα συναφή όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, χωρίς καμία προϋπόθεση, αποδεχόμενοι τις ολοκληρωμένες εγγυήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας».
Το Ισραήλ ούτε αρνείται ούτε επιβεβαιώνει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα σε μια πολιτική γνωστή ως «πυρηνική ασάφεια». Οι εκτιμήσεις για το ύποπτο μέγεθος του οπλοστασίου της χώρας κυμαίνονται από 80 έως 400 κεφαλές και το Τελ Αβίβ είναι ύποπτο ότι διαθέτει τεχνολογία πυραύλων για τη χρήση αυτών των όπλων σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Κόσμος
Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ - Μπλίνκεν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και διμερή ζητήματα
Τα σχόλια του Ραβάντσι σηματοδοτούν μια αναδρομή στην ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά στο καθεστώς Σάχ, με την ιδέα μιας ζώνης χωρίς πυρηνικά στη Μέση Ανατολή που κατατέθηκε από το Ιράν σε ψήφισμα που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη του 1974.
Οι αυξανόμενες περιφερειακές ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ισραήλ, εκφράστηκαν ξανά από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2006 και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ το 2015.

Πυρηνική Συμφωνία

Σχολιάζοντας την τύχη της πυρηνικής συμφωνίας του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA) του 2015 - η διεθνής συμφωνία -ορόσημο που δεσμεύει την Τεχεράνη να μειώσει την κλίμακα και το εύρος των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού και αποθήκευσης ουρανίου με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις συντριπτικές κυρώσεις - ο Ravanchi υπενθύμισε ότι ήταν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της, όχι η Ισλαμική Δημοκρατία, που αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους στη συνθήκη.
Όσον αφορά το JCPOA, η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι μέχρι τώρα, το Ιράν τηρούσε τους όρους του JCPOA, ενώ η UE και η E3 [Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο] δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο JCPOA », είπε ο διπλωμάτης.
«Το Ιράν δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή του JCPOA υπό την προϋπόθεση ότι οι άλλοι συμμετέχοντες θα εκπληρώσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους και θα άρουν όλες τις άδικες κυρώσεις με γρήγορο και επαληθεύσιμο τρόπο», πρόσθεσε.
Ο Ραβάντσι απέρριψε τις πρόσφατες προσπάθειες των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για να συνδέσει το συμβατικό πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν με την πυρηνική συμφωνία, τονίζοντας ότι η «αμυντική» πυραυλική ικανότητα της Τεχεράνης «επιδιώκεται σύμφωνα με τα εγγενή δικαιώματα και τις διεθνείς δεσμεύσεις μας».
Οι δηλώσεις του έρχονται μετά τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη προειδοποιώντας ότι η επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα μπορούσε σύντομα να καταστεί άσκοπη, δεδομένης των ολοένα και πιο εξελιγμένων δραστηριοτήτων εμπλουτισμού της Τεχεράνης.
«Λαμβάνοντας υπόψη το τι κάνει το Ιράν με το πυρηνικό του πρόγραμμα ... πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε ένα σημείο όπου η απλή επιστροφή στη συμμόρφωση με το JCPOA δεν θα ανακτήσει τα οφέλη της συμφωνίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για τον έβδομο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα μέλη του JCPOA στη Βιέννη σχετικά με την αποκατάσταση της συμφωνίας στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι συνομιλίες της Βιέννης ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν την άνοιξη, καθώς ο πρόεδρος προσπάθησε να εκπληρώσει την προεκλογική υπόσχεση επιστροφής των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο από το καλοκαίρι, καθώς ούτε η Τεχεράνη ούτε η Ουάσινγκτον αποδείχθηκαν πρόθυμες να κάνουν τις πρώτες παραχωρήσεις - το Ιράν μειώνοντας τις πυρηνικές του δραστηριότητες, οι ΗΠΑ καταργώντας τις κυρώσεις του.
Το Ιράν άρχισε σταδιακά να αποσύρεται από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του JCPOA για τον εμπλουτισμό και την αποθήκευση ουρανίου τον Μάιο του 2019, ακριβώς ένα χρόνο αφότου η κυβέρνηση Τραμπ κατάργησε μονομερώς την πυρηνική συμφωνία εν μέσω έντονης πίεσης από το Ισραήλ. Η Τεχεράνη είχε δώσει ένα χρονικό περιθώριο στους τρείς δυτικοευρωπαίους υπογράφοντες τη συμφωνία να βρουν εργαλεία για να εξαλείψουν τις αμερικανικές τραπεζικές και ενεργειακές κυρώσεις, και όταν δεν το έκαναν, άρχισε να αυξάνει τον εμπλουτισμό, διατηρώντας παράλληλα τις δραστηριότητές της παραμείνει αυστηρά ειρηνικός στη φύση.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала