Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πώς κρίνουν οικονομολόγοι τα νέα μέτρα για θέρμανση-ρεύμα: Αρκούν για την αντιμετώπιση των αυξήσεων;

CC0 / / Πυλώνας ηλεκτρικού ρεύματος
Πυλώνας ηλεκτρικού ρεύματος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.10.2021
Βρείτε μας
Δύο καθηγητές Οικονομικών -ο Παναγιώτης Πετράκης από το ΕΚΠΑ και ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης από το ΑΠΘ- αναλύουν στο Sputnik εάν το πακέτο επιδότησης για τη θέρμανση είναι αρκετό ή όχι. Παράλληλα εκτιμούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.
Οι αυξήσεις στην ενέργεια που «καλπάζουν» διεθνώς «έσπρωξαν» την κυβέρνηση να ανακοινώσει αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το 2021-2022 καθώς και επιδότηση για το ρεύμα, προκειμένου τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στον βαρύ χειμώνα.
Συνολικά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς, θα δοθεί συνολικά ποσό 500.000.000 ευρώ για επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου.
Από τα 500 εκατ. ευρώ, τα 326 θα δοθούν για επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και τα υπόλοιπα 168 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα είδη θέρμανσης.
Μεταφορά καυσόξυλων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Ελλάδα
Θέρμανση στα ελληνικά νοικοκυριά: Η αλήθεια για τις φθηνές και ακριβές λύσεις

«Εντυπωσιακό το πακέτο ελαφρύνσεων»

Για τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Πετράκη, το πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ είναι πρωτόγνωρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Sputnik, όχι μόνο είναι διπλάσιο από αυτό που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση, αλλά πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο δίνει τόσο πολλά χρήματα.
«Το πακέτο των ελαφρύνσεων είναι εντυπωσιακό για τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις. Εάν θα απορροφήσει ή όχι όλο το κόστος της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αυτό μένει να το δούμε. Πάντως, ουδέποτε το ελληνικό δημόσιο έχει δώσει τόσο μεγάλη επιδότηση -500 εκατ. ευρώ- σε έναν τομέα προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος σε σχέση με το τι υφίστανται τα νοικοκυριά» τόνισε ο κ. Πετράκης προσθέτοντας ότι το πακέτο επιδότησης «πιθανόν να απορροφήσει και όλη την τιμή αύξησης για ορισμένες κατηγορίες νοικοκυριών».
Οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας έχουν συμπαρασύρει και τις τιμές των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή και έχει εκφραστεί η άποψη ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
Ο κ. Πετράκης εκτιμά ότι «οι τιμές (σ.σ. προϊόντων) εν γένει θα έχουν θετικό πρόσημο και ότι ο πληθωρισμός θα είναι γύρω στο 2%».
«Αυτό είναι σημαντικό διότι δημιουργεί μια άλλη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν που είχαμε αρνητικούς πληθωρισμούς στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πληθωρισμός έως 2% είναι ένα θετικό μήνυμα για τη λειτουργία της οικονομίας που έτσι δείχνει έναν δυναμισμό και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Δηλαδή μη βλέπουμε μόνο την πλευρά της αύξησης των τιμών που δεν είναι και τόσο τρομερή. Προσωπικά εκτιμώ ότι το 2022 θα είναι μια δυναμική οικονομία για την Ελλάδα» κατέληξε.
Καφές.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.09.2021
Ελλάδα
Καφές - "φαρμάκι" και πετρέλαιο για λίγους; Οι αυξήσεις "φωτιά" που έρχονται

«Ανάσα τα επιδόματα, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα»

Για τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, που σχολίασε στο Sputnik το νέο πακέτο μέτρων, το ποσό «δεν είναι αρκετό» κι αυτό γιατί μπορεί μεν να δίνει μία οικονομική ανάσα σε όσους το δικαιούνται, ωστόσο, όπως επισημαίνει, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο εξαιτίας του «δυναμικά εξελισσόμενου πληθωρισμού» που χτυπά τα ήδη λαϊκά νοικοκυριά που εδώ και χρόνια έχουν στάσιμα εισοδήματα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαρωτιάδης, η χώρα καταγράφει «αύξηση του ΑΕΠ» η οποία όπως δεν μετατρέπεται σε ενίσχυση των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών.
«Όχι δεν είναι αρκετό το ποσό της επιδότησης. Αφενός η καταγεγραμμένη αύξηση του ΑΕΠ δεν μεταφράζεται σε ενίσχυση των ευρύτερων λαϊκών εισοδημάτων και αφετέρου παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ υπάρχει ένας πολύ δυναμικά εξελισσόμενος πληθωρισμός ο οποίος όμως σαφέστατα επηρεάζει την αγοραστική δυνατότητα των στάσιμων εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών» εξηγεί ο καθηγητής.
Άρα, συνοψίζει, «παρόλη την καταγεγραμμένη αύξηση του ΑΕΠ, οι εισοδηματικές συνθήκες των νοικοκυριών επιδεινώνονται περαιτέρω. Συνεπώς ως εκ τούτου, αυτού του είδους η επιδοματική πολιτική αποτελεί μια ανάσα για όποιους είναι δικαιούχοι και μπορούν να επιδοτηθούν, αλλά επ’ ουδενί δεν λύνει το πρόβλημα τη στιγμή μάλιστα που ο πληθωρισμός καλπάζει».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала