Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Αν "τρελαίνεσαι" όταν κάποιος κάνει νευρικές κινήσεις ίσως έχεις μισοκινησία - Ποιοι κινδυνεύουν

© Φωτογραφία : Pixabay/ Engin Akyurt Μία ενοχλημένη γυναίκα
Μία ενοχλημένη γυναίκα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Βρείτε μας
Πολλοί άνθρωποι ενοχλούνται όταν κάποιος δίπλα χτυπά με τα δάχτυλά του κάποια επιφάνεια ή κουνάει τα πόδια του. Οι επιστήμονες το αποκαλούν μισοκινησία, που σημαίνει «"μίσος" για την κίνηση» και το έχουν συγκρίνει με τη μισοφωνία (σ.σ. μίσος για τους ήχους). Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς να το ξεφορτωθείτε.
Εάν ένα άτομο είναι θυμωμένο ή ακόμη και εξοργισμένο από τους ήχους που ακούγονται από άλλους (για παράδειγμα, χτύπημα, ροχαλητό, φούσκωμα, συριγμός, μουρμουρητό στον εαυτό του, συνεχώς επαναλαμβανόμενες παρεμβολές), αυτό είναι μισοφωνία.
Ο όρος επινοήθηκε το 2003 από τους Αμερικανούς νευροεπιστήμονας Pavel και Margaret Yastrebovs.
Έκτοτε, έχουν δημοσιευτεί αρκετά επιστημονικά άρθρα, ενώ εξειδικευμένοι οργανισμοί και στοχευμένα προγράμματα ασχολούνται με τη μισοφωνία.
Ντους - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Ντους πριν τον ύπνο: Τα προβλήματα υγείας που κρύβει η φαινομενικά αθώα συνήθεια
Πολύ λιγότερα ξέρουμε για τη μισοκινησία. Πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης μελέτης από επιστήμονες από τον Καναδά και το Βέλγιο.
Πήραν συνέντευξη από περίπου 4.100 εθελοντές διαφορετικού φύλου, ηλικίας και κοινωνικής θέσης. Τους ενδιέφερε το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε μικρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις άλλων.
Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι αισθάνονται εκνευρισμό, άγχος ή ακόμα και θυμό όταν παρατηρούν κάποιον να κουνάει τα πόδια του, να χτυπά τα δάχτυλά του ή ένα στυλό στο τραπέζι, να στριφογυρίζει κάτι στα χέρια του ή να ξύνεται νευρικά.
Για μερικούς, αυτό δημιούργησε δυσκολίες στην επικοινωνία, επηρέασε αρνητικά τις σπουδές και την εργασία τους.
Οι επιστήμονες συσχετίζουν τη μισοκινησία με νευρώνες, οι οποίοι ενεργοποιούνται όταν κινούμαστε μόνοι μας ή παρατηρούμε τις κινήσεις άλλων ανθρώπων.
Ο πύραυλος Soyuz-2.1a ετοιμάζεται για εκτόξευση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Κόσμος
Φώτα, κάμερα, εκτόξευση: Όσα πρέπει να ξέρετε για την πρώτη ταινία... στο διάστημα
Αυτοί οι νευρώνες βοηθούν στην κατανόηση των προθέσεων των άλλων και συμμετέχουν στα νευρικά κυκλώματα που καθορίζουν την αντίδραση.
Σε γενικές γραμμές, αποσπάται η προσοχή μας από κάθε κίνηση στο οπτικό πεδίο. Αλλά περιοδικά οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις προκαλούν ένταση.
Τη μισοφωνία και τη μισοκινησία δεν τις παρατηρούμε συχνά μαζί. Έτσι, στην τελική έρευνα για τη μισοφωνία το 2013, υποδεικνύεται ότι από 42 ασθενείς που προήλθαν στην κλινική με παράπονα ακουστικών ερεθισμάτων, μόνο πέντε -λιγότερο από το 12%- είχαν μισοκινησία.

Από τι προκαλείται

Οι ίδιοι νευρώνες καθρέφτες είναι υπεύθυνοι στα πρωτεύοντα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, για την ικανότητα να μπορούν να μαθαίνουν μέσω της μίμησης. Υπάρχει η άποψη ότι ο νευροφυσιολογικός μηχανισμός «κατοπτρισμού» χρησίμευσε ως βάση για τη διαμόρφωση και εξέλιξη του ανθρώπου ως είδους.
Αυτός ο μηχανισμός είναι πολύ σημαντικός για την κοινωνική αλληλεπίδραση, χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε συμπόνια, δεν θα είχαμε, δηλαδή, τη δυνατότητα να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων.
Κάψουλες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Βιταμίνη D: Τα σημάδια της υπερβιταμίνωσης - Πότε είναι τοξική και τι πρέπει να προσέχουμε;
Βλέποντας μικρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις ενός ατόμου, υποσυνείδητα σκεφτόμαστε: κάτι τον ενοχλεί. Αυτό το συναίσθημα μεταδίδεται σε εμάς και αρχίζουμε επίσης να νευριάζουμε.
Στη μελέτη εξετάστηκε η θεωρία ότι η μισοκινησία εμφανίζεται σε εκείνους που είναι πολύ ευαίσθητοι και δεν μπορούν να εμποδίσουν οπτικά σήματα που αποσπούν την προσοχή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε.
Πρόσφατα, Βρετανοί και Αμερικανοί νευροεπιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία ότι το μίσος για τους ήχους εξαρτάται από το κινητικό σύστημα των νευρώνων - καθρεφτών.
Προηγουμένως, η μισοφωνία συνδέθηκε μόνο με τις ιδιαιτερότητες της αντίληψης, τώρα είναι σαφές ότι ο έλεγχος της κατάστασης παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.
Νεαρή γυναίκα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Κατάθλιψη: Γιατροί εμφύτευσαν συσκευή στον εγκέφαλο με εντυπωσιακά αποτελέσματα - Βίντεο
Ταυτόχρονα, σημειώθηκε ένα ενδιαφέρον γεγονός: η δύναμη της αντίδρασης δεν εξαρτάται από τη φύση των ήχων, αλλά από το ποιος τους παράγει.
Δηλαδή, συχνά είναι το ίδιο το άτομο που εκνευρίζει και η συχνότητα των επαφών μαζί του. Έτσι, οι πιο στενοί συγγενείς και συνάδελφοι στην εργασία είναι περισσότερο εκνευριστικοί παρά οι ξένοι. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν ιεραρχία ενόχλησης.
Μερικοί θεωρούν ότι η μισοφωνία είναι νευρολογική διαταραχή, αλλά δεν υπάρχει ομοφωνία για αυτό το θέμα στην επιστημονική κοινότητα.
«Στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση η μισοφωνία και η μισοκινησία δεν υπάρχουν, επομένως, από ιατρική άποψη, δεν είναι επίσημα ασθένειες. Αλλά από την άποψη της κλινικής ψυχολογίας, μπορούν να θεωρηθούν ως ιδιαίτερες εκδηλώσεις αυξημένης ευερεθιστότητας» εξήγησε ο Γιούρι Ζιντσένκο κοσμήτορας της Σχολής Ψυχολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, και Διδάκτωρ Ψυχολογίας.
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Θρόμβωση στο πόδι: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια
«Η ζωή υπό συνθήκες του αυξημένου φορτίου πληροφοριών, η αναγκαστική χρήση γκάτζετ και υπολογιστών τόσο στην εργασία όσο και στην καθημερινότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, επιδεινώνει την κατάσταση, ειδικά στους κατοίκους των μεγαλουπόλεων».
«Όσοι πάσχουν από μισοφωνία και μισοκινησία θα πρέπει πρώτα απ' όλα να μάθουν πώς να αποσπούν την προσοχή και να επικεντρώνονται σε πιο ευχάριστα ή ουδέτερα ερεθίσματα. Αυτό δεν είναι λόγος για αναφορά σε ειδικούς, ωστόσο, ως μεμονωμένα συμπτώματα σε μια σειρά άλλων διαταραχών, συναντώνται αρκετά συχνά» διευκρινίζει ο επιστήμονας.

Σημάδια νευρικότητας ή τρόπος να κάψουμε θερμίδες;

Το γύρισμα, το στρίψιμο ή το κούνημα ενός ποδιού είναι συνήθως ένα σημάδι νευρικότητας ή ανυπομονησίας.
«Ωστόσο, υπάρχουν και φυσιολογικοί λόγοι: από τικ και επιληπτικές κρίσεις έως ψυχαναγκαστικά συμπτώματα και εμμονή» αναφέρει ο Γιούρι Ζιντσένκο. «Και όλα αυτά με φόντο μια υπερβολική πληροφόρηση».
Υπάρχει μια άλλη μάλλον πρωτότυπη εξήγηση: το χτύπημα ή το κούνημα του ποδιού σας είναι ένας από τους υποσυνείδητους τρόπους για να κάψετε επιπλέον θερμίδες, ο οποίος σας επιτρέπει επίσης να χαλαρώσετε τους δύσκαμπτους μυς κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ακινησίας.
Υγιεινή διατροφή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Καρκίνος: Το πασίγνωστο διατροφικό προϊόν που εμποδίζει την ανάπτυξη όγκου
Κάποτε, Αμερικανοί ιατροί επιστήμονες από την Κλινική Mayo έδειξαν εμπειρικά ότι περίπου τα 2/3 της συνολικής ημερήσιας ενέργειας δαπανώνται για τη διατήρηση της στάσης του σώματος και για τις μικρές κινήσεις που σχετίζονται με την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.
Πρόσφατα, Αμερικανοί ειδικοί διατροφής και φυσιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι το επιβεβαίωσαν πειραματικά. Στη μελέτη συμμετείχαν 20 άτομα με τάση για παχυσαρκία.
Μερικοί παρέμειναν ακίνητοι για τρεις ώρες, ενώ άλλοι κούνησαν περιοδικά τα πόδια τους - για 2,5 λεπτά κάθε πέντε λεπτά.
Στη δεύτερη ομάδα, οι φυσιολογικοί δείκτες - η συγκέντρωση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα, η κατανάλωση οξυγόνου και η ροή του αίματος στην ιγνυακή αρτηρία - ήταν καλύτεροι από την πρώτη.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала