Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους: Όλα τα νέα μέτρα - Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/ SOOCΓια μουσική στην εστίαση και αλλαγή στο ωράριο κυκλοφορίας συζητούν οι ειδικοί
Για μουσική στην εστίαση και αλλαγή στο ωράριο κυκλοφορίας συζητούν οι ειδικοί - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Βρείτε μας
Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο (09/10) για τους εμβολιασμένους σε εστίαση, διασκέδαση και ψυχαγωγία, με την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιεί σαρωτικούς ελέγχους.
Ανάσα ελευθερίας και επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού καθώς, από το Σάββατο (09/10) τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα στην εστίαση, στη διάσκεδαση και στην ψυχαγωγία.
Ωστόσο, το νέο πλέγμα μέτρων έχει σημάνει συναγερμό στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) αφού οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί.
Εμβολιαστικό κέντρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.10.2021
Ελλάδα
Εξαδάκτυλος: Κανονικά Χριστούγεννα για εμβολιασμένους

Τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε την Τετάρτη (06/10) όσα προβλέπονται πλέον τους εμβολιασμένους και νοσήσαντες, τονίζοντας πως «θα υπάρχει πλήρης ελευθερία» στους χώρους που κινούνται όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα για τους εμβολιασμένους περιλαμβάνουν την απελευθέρωσης της εστίασης και πλέον δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για τους πολίτες στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, επομένως θα μπορούν να είναι όρθιοι και να χορεύουν.
Εν συνεχεία, πλήρης ελευθερία υπάρχει πλέον και στους κλειστούς χώρους διασκέδασης όσον αφορά στους εμβολιασμένους για τη νόσο COVID-19 και νοσήσαντες.
Ακόμα, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως δεν υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, καθώς και η απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ακόμα και στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές.
Επισημαίνεται πως σε θέατρα, κινηματογράφους και παιδότοπους η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για όλους.
Πάντως, όπως υπογραμμίστηκε, σε μεικτούς χώρους (εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι) τα δεδομένα δεν αλλάζουν οπότε η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων θεωρούνται υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.
Όσον αφορά στο προσωπικό των επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, παραμένουν σε ισχύ οι έως τώρα προβλέψεις οπότε οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν μέτρα ατομικής προστασίας.
Τα προαναφερθέντα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο (09/10) και θα διαρκέσουν για τουλάχιστον 15 ημέρες αφού θα επαναξιολογηθούν.

Παρελθόν τα μίνι lockdown

Τέλος στα μίνι lockdown, δηλαδή στα περιοριστικά μέτρα τοπικού ενδιαφέροντος, μπαίνει από το Σάββατο (09/10).
Χαρακτηριστικά, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (06/10): «Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή αλλά, αυτή τη στιγμή, θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής, όχι για να έχουμε επιπλέον μέτρα, αλλά ο κάθε πολίτης να γνωρίζει πώς είναι η κατάσταση και αντίστοιχα η Πολιτεία και στο κομμάτι που έχει να κάνει με τους ελέγχους μέσω των τεστ, αλλά και με την καλύτερη δυνατή προστασία ως προς την τήρηση των μέτρων, να βρίσκεται σε μία επαγρύπνηση».
Με άλλα λόγια, το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη του κορονοϊού παραμένουν αλλά μόνο με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχής της χώρας.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για σαρωτικούς ελέγχους

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε επαγρύπνηση αφού από το Σάββατο (09/10) δίδεται αίσθηση κανονικότητας στους εμβολιασμένους οπότε οι έλεγχοι αναμένεται να είναι σαρωτικοί.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τίθεται σε ισχύ ένα ειδικό πρόγραμμα ελέγχων με βάση στοχευμένο σχέδιο, από την ΕΛ.ΑΣ. και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.
Χαρακτηριστικά, το εν λόγω σχέδιο θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους μπαίνουν σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.
Ακόμα, σε σχετική κοινή ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΑΔ επισημαίνεται: «Οι έλεγχοι θα καλύψουν το σύνολο της Επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας».
Πάντως, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала