Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Οφειλές και κορονοχρέη: Οι επιλογές για ρύθμιση - Νέα ευκαιρία για τις 100 και 120 δόσεις

© Alexandros Michailidis20 ευρώ
20 ευρώ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Βρείτε μας
Τρεις σημαντικές ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους, που έχουν αφήσει χρέη απλήρωτα μέσα στην πανδημία «άνοιξαν» και βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Σε ρυθμίσεις τα κορονοχρέη, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια των 120 δόσεων, μπορούν να προχωρήσουν οι φορολογούμενοι.
Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη σε κάποια από τις ρυθμίσεις έχει ανοίξει στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν σε οφειλές που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ απευθύνονται και σε όσους δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Τι ισχύει για τις 36 - 72 δόσεις

Σύμφωνα και με τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ, το μέτρο αφορά, μεταξύ άλλων, σε περίπου 823.000 φορολογουμένους, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.
Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε σε 36 δόσεις (τρία χρόνια) άτοκα ή σε 72 δόσεις (6 χρόνια) με επιτόκιο 2,5%.
Και στις δύο περιπτώσεις η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.
Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ για ποσά οφειλών μέχρι 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ποσά οφειλών άνω των 1.000 ευρώ.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία οι οποίες βεβαιώθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021.
Να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά βεβαιωθέντες οφειλές.
Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:
Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ.
Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.
Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Δυνατότητα και για 24 ή 48 δόσεις

Δεύτερη ευκαιρία να εξοφλήσουν παλαιές οφειλές σε 24 ή 48 δόσεις έχουν και οι μη πληττόμενοι από την πανδημία οφειλέτες, οι οποίοι είχαν ενταχθεί έως την 1η Νοεμβρίου 2019 στην πάγια ρύθμιση, αλλά στη συνέχεια την έχασαν.
Η επανένταξη στην ρύθμιση θα γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά.
20 ευρώ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Ελλάδα
Έκτακτο μέρισμα: Τα σενάρια για «χριστουγεννιάτικο δώρο» - Ποιοι θα λάβουν «μποναμά» έως 900 ευρώ

Παράταση για επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις

Επίσης, δίδεται παράταση κατά ένα μήνα, δηλαδή έως το τέλος Οκτωβρίου, για την επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων.
Όσες δόσεις έχουν χαθεί θα προστεθούν στο τέλος της περιόδου εξόφλησης της οφειλής, ενώ όσοι επανενταχθούν θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι σήμερα τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν χάσει τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, θα πρέπει να κάνουν αίτηση επανένταξης στο «myBusinessSupport».
Η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται:
Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:
Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.
Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους
Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.
Αν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ' υποτροπή.
Ακίνητα στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Ελλάδα
Μέτρα κατά της ακρίβειας: Τι ισχύει για έκπτωση στο ρεύμα και επίδομα θέρμανσης-Κριτήρια, δικαιούχοι
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала