Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τσε Γκεβάρα: Ο επαναστάτης που ακόμα «ζει» μέσα από λόγια του Φιντέλ - Η μεγάλη κληρονομιά του

© Sputnik / David SholomovichO Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
O Ερνέστο Τσε Γκεβάρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Βρείτε μας
Η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Ζέλμυ Μαρία Ροντρίγκες Κορτίνα πραγματοποιεί αποκλειστικά για λογαριασμό του Sputnik έναν απολογισμό της κληρονομιάς του μεγάλου επαναστάτη, ανατρέχοντας και σε μαρτυρίες του Φιντέλ Κάστρο.
9 Οκτωβρίου. Οι ισόβιοι, αμετανόητοι εραστές της Επανάστασης θα θυμούνται για πάντα τη ημέρα. Και η χρονιά. Πριν από 54 χρόνια, το 1967, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ο κομαντάντε Τσε Γκεβάρα δολοφονούνταν στο χωριό Χιγέρας, στην περιοχή της χαράδρας Γιούρο, στη Βολιβία, από τον υπαξιωματικό του στρατού Μάριο Τεράν. Αρχικά φέρεται πως δίστασε να τον εκτελέσει.
«Μεταφέρθηκε στο χωριό Χιγέρας, κι' έμεινε ζωντανός περίπου είκοσι τέσσερις ώρες. Αρνήθηκε ν' ανταλλάξει έστω και μια λέξη με κείνους που τον αιχμαλώτισαν και ένας μεθυσμένος αξιωματικός που επιχείρησε να τον περιπαίξει, έφαγε ένα χαστούκι κατάμουτρα» ξεκινά την περιγραφή της εκτέλεσης του Γκεβάρα ο Φιντέλ Κάστρο.
«Αφού ο Μπαριέντος, ο Οβάντο και οι άλλοι στρατιωτικοί αρχηγοί μαζεύτηκαν στη Λα Παζ πήραν εν ψυχρώ την απόφαση να τον δολοφονήσουν. Μάθαμε λεπτομερειακά πως αποφασίστηκε να εκτελεστεί αυτή η άτιμη απόφαση μέσα στο σχολείο του Χιγέρας. Ο ταγματάχης Μιγέλ Αγιορόα και ο συνταγματάρχης Αντρές Σέλνιτς, ράντζερς εκπαιδευμένοι από τους γιάνκηδες, έδωσαν τις αναγκαίες οδηγίες για τη δολοφονία στον υπαξιωματικό Μάριο Τεράν» συνεχίζει την αφήγηση ο Φιντέλ.
«Όταν αυτός, τύφλα στο μεθύσι, προχώρησε μέσα στο σχολείο, ο Τσε είχε ακούσει τις ντουφεκιές που αποτελείωναν δυο αντάρτες, έναν Βολιβιανό και έναν Περουβιανό, είδε πως ο δήμιος δίσταζε, και του είπε ήρεμα και θαρρετά: "τραβήχτε! Μη φοβάστε!". Ο υπαξιωματικός έφυγε τρέχοντας και χρειάστηκε οι ανώτεροί του Αγιορόα και Σέλνιτς να του επαναλάβουν τη διαταγή για να τον εκτελέσει, τραβώντας μία κάθετη ριπή με το αυτόματο κάτω από τη μέση» προσθέτει ο Φιντέλ Κάστρο.
«Καθώς είχαν κιόλας διαδώσει την εκδοχή πως ο Τσε πέθανε μερικές ώρες μετά τη μάχη, οι δήμιοι πήραν τη διαταγή να μην τραβήξουν ούτε στην καρδιά ούτε στο κεφάλι για να μη μείνει στον τόπο. Η αγωνία του Τσε παρατείνονταν σκληρά, μέχρι που ένας υπαξιωματικός, μεθυσμένος και εκείνος, τον αποτελείωσε με μια πιστολιά στον αριστερό κρόταφο» καταλήγει.

Η κληρονομιά του Τσε Γκεβάρα

Με αφορμή την πικρή επέτειο η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στη χώρα μας κα Ζέλμυ Μαρία Ροντρίγκες Κορτίνα, συγκινημένη, με πάθος, ανατρέχοντας συχνά στα λεγόμενα του Φιντέλ Κάστρο, μας μίλησε για την αλώβητη επαναστατική, ιδεολογική και ουμανιστική κληρονομιά, με την οποία εμψυχώνει γενιές και γενιές αδιάλειπτα, ακόμη και πέντε δεκαετίες μετά τη δολοφονία του ο μεγάλος επαναστάτης.
«Η 9η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την 54η επέτειο από τη δολοφονία του ηρωϊκού αντάρτη Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, που ονομάζεται με αγάπη Τσε από τους Κουβανούς. Όπως έλεγε ο Τσε: "Γεννήθηκα στην Αργεντινή"» μας θυμίζει ξεκινώντας η πρέσβειρα.
Και συνεχίζει με τα δικά του λόγια: «Είμαι Κουβανός και είμαι επίσης Αργεντινός και, αν δεν προσβληθούν οι λαμπρές υψηλότητες της Λατινικής Αμερικής, αισθάνομαι τόσο πατριώτης της Λατινικής Αμερικής, όσο οποιασδήποτε χώρας της Λατινικής Αμερικής, όπως οι περισσότεροι, τη στιγμή που ήταν απαραίτητο, θα ήμουν πρόθυμος να δώσω τη ζωή μου για την απελευθέρωση οποιασδήποτε από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, χωρίς να ζητήσω από κανέναν τίποτα, χωρίς να απαιτήσω τίποτα, χωρίς να εκμεταλλευτώ κανέναν».
Η κα Ζέλμυ Μαρία Ροντρίγκες Κορτίνα ανατρέχει, όπως και η Wikipedia στον Αρχιστράτηγο –όπως τον αποκαλεί- Φιντέλ Κάστρο, που περιέγραφε με ζέση πως ο Τσε «ήταν ένας από εκείνους τους ανθρώπους που άρεσαν σε όλους αμέσως, λόγω της φυσικότητας, της απλότητάς του, της συντροφικότητας και των αρετών του».
Είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ήταν από τον τύπο των ανδρών που είναι δύσκολο να προσαρμοστεί και πρακτικά ήταν αδύνατο να νικηθεί».
Και συνέχιζε ο Φιντέλ Κάστρο, διαπιστώνοντας: «Ο θάνατος του Τσε είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το επαναστατικό κίνημα, καθόσον του στερεί, χωρίς αμφιβολία, από οποιαδήποτε τάξη, τον πιο έμπειρο και ικανό αρχηγό του (...) Επειδή ο Τσε συγκέντρωσε, στην εξαιρετική του προσωπικότητα, αρετές που σπάνια εμφανίζονται μαζί, συμπύκνωσε στο πρόσωπό του τον άνθρωπο των ιδεών και τον άνθρωπο της δράσης αξεδιάλυτα».
Συμπύκνωσε ως επαναστάτης τις αρετές που μπορούν να οριστούν ως η πληρέστερη έκφραση των αρετών ενός επαναστάτη, σύμφωνα με τον Κάστρο, όπως τον αναπαράγει η πρέσβειρα: «Υπήρξε ένας άνθρωπος με πλήρη ακεραιότητα, ένας άνθρωπος με απόλυτη ειλικρίνεια, ένας άνθρωπος με στωική και σπαρτιακή ζωή».

«θέλουμε να οικοδομήσουμε μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους μας»

Ο Τσε ήταν ένας «άοκνος εργάτης», συνεχίζει πλέον η πρέσβειρα, τα χρόνια που ήταν στην υπηρεσία της κουβανικής πατρίδας και «δεν γνώρισε ούτε μια μέρα ξεκούρασης. Ήταν πολλές οι ευθύνες που του ανατέθηκαν, μας εξηγεί: ως Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ως Διευθυντής του Συμβουλίου Προγραμματισμού, ως Υπουργός Βιομηχανιών, ως Διοικητής στρατιωτικών περιφερειών, ως Επικεφαλής πολιτικών αντιπροσωπειών ή οικονομικού τύπου κ.ά. Η κλήση του όμως ως διεθνιστής αντάρτης τον οδήγησε να πολεμήσει έξω από την Κούβα και όπως είπε στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του προς τον Φιντέλ, υπογραμμίζει η πρέσβειρα της Κούβας: "Άλλοι λαοί του κόσμου ζητούν τη βοήθεια των ταπεινών προσπαθειών μου"».
Το 1965 ηγήθηκε αντάρτικου μετώπου στο Κονγκό ενάντια στην επέμβαση λευκών μισθοφόρων και των τοπικών συμμάχων τους. «Αφού το αντάρτικο κίνημα απέτυχε, επέστρεψε στην Κούβα και άρχισε να οργανώνει τον επαναστατικό πόλεμο στη Βολιβία» ανακαλεί η πρέσβειρα.
Μετά από μια εκστρατεία πολλών μηνών, αιχμαλωτίστηκε από τα βολιβιανά στρατεύματα στη χαράδρα Γιούρο, στις 8 Οκτωβρίου 1967, και την επομένη της σύλληψής του στις 9 Οκτωβρίου, δολοφονήθηκε.
Τα λείψανά του εντοπίστηκαν το 1997 και στάλθηκαν στην Κούβα, όπου αναπαύονται στο «Comandante Ernesto Che Guevara Memorial Complex» που χτίστηκε για το σκοπό αυτό στην πόλη της Σάντα Κλάρα.
Θα θυμόμαστε, τονίζει η πρέσβειρα, πάντα την ομιλία του Τσε Γκεβάρα στον ΟΗΕ εκ μέρους της Κούβας στις 11 Δεκεμβρίου 1964 όταν είπε αποφασιστικά: «Θέλουμε να οικοδομήσουμε τον Σοσιαλισμό. Έχουμε δηλώσει ότι ανήκουμε στην ομάδα εκείνων που αγωνίζονται για την ειρήνη. Έχουμε πει ότι ανήκουμε στις αδέσμευτες χώρες, παρά το γεγονός ότι είμαστε Μαρξιστές-Λενινιστές, επειδή οι αδέσμευτοι, όπως και εμείς, μάχονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να οικοδομήσουμε μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους μας και, ως εκ τούτου, αποφεύγουμε να πέσουμε στις προκλήσεις που σχεδιάστηκαν από τους Γιάνκις όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά γνωρίζουμε τη νοοτροπία των ηγετών τους. Θέλουν να μας κάνουν να πληρώσουμε ακριβά το τίμημα αυτής της ειρήνης. Απαντάμε ότι αυτή η τιμή δεν μπορεί να ξεπεράσει τα όρια της αξιοπρέπειας. Δεν υπάρχει μικρός εχθρός ή αμελητέα δύναμη, γιατί δεν υπάρχουν πλέον απομονωμένοι λαοί».
Και σε εκείνη τη σπουδαία ομιλία, συνεχίζει σήμερα η κα Ζέλμυ Μαρία Ροντρίγκες Κορτίνα, πρόσθεσε ο Τσε σημαντικά στοιχεία στο ψηφιδωτό της μοίρας της Λατινικής Αμερικής: «Τώρα η ιστορία θα πρέπει να βασίζεται στους φτωχούς της Αμερικής, με τους εκμεταλλευόμενους και τους εξευτελισμένους, που αποφάσισαν να αρχίσουν να γράφουν οι ίδιοι την ιστορία τους, για πάντα (…) Γιατί αυτή η μεγάλη ανθρωπότητα έχει πει "Αρκετά!" και άρχισε να περπατάει. Και η πορεία τους, πορεία γιγάντων, δεν θα σταματήσει πλέον μέχρι να κατακτήσουν την πραγματική ανεξαρτησία, για την οποία έχουν ήδη πεθάνει ανώφελα περισσότερες από μία φορές. Τώρα, σε κάθε περίπτωση, αυτοί που πεθαίνουν θα πεθάνουν όπως αυτοί της Κούβας, αυτοί της Πλάγια Χιρόν, θα πεθάνουν για τη μοναδική, αληθινή και αναφαίρετη ανεξαρτησία τους».
«Αυτές οι λέξεις αντηχούν σε πλήρη ισχύ σήμερα» τονίζει στο Sputnik η Κουβανή πρέσβειρα. «Ο Τσε παρουσιάζεται ως παράδειγμα διεθνισμού, ως παράδειγμα για επαναστάτες σε όλο τον κόσμο. Η κλήση του ως διεθνιστής γιατρός, ως διεθνιστής αντάρτης, ακολουθήθηκε από νέους Κουβανούς σε όλη την επαναστατική ιστορία. Ο Τσε ήταν γιος της Κούβας, την οποία υπερασπίστηκε με όλη του τη δύναμη κι όπου ζει σε όλους όσοι ακολουθούν το παράδειγμά του. Είναι ζωντανός όλα αυτά τα χρόνια, αδιάλειπτα, στον αγώνα του κουβανικού λαού για την κυριαρχία του και την αξιοπρέπειά του απέναντι στην εχθρότητα του ισχυρού γείτονα στα βόρεια».

«Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εμποδίσουν την Κούβα να αναπτυχθεί ελεύθερα»

Οι ΗΠΑ, «λόγω του ιμπεριαλιστικού τους χαρακτήρα», προσπάθησαν, επισημαίνει η πρέσβειρα, με κάθε τρόπο, «από τον θρίαμβο της κουβανικής επανάστασης το 1959, να εμποδίσουν την Κούβα να ζήσει ειρηνικά και να αναπτυχθεί ελεύθερα. Για αυτό χρησιμοποίησε τον γενοκτόνο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, πέραν της άμεσης επιθετικότητας και της ιδεολογικής ανατροπής» συνεχίζει η κα Ζέλμυ Μαρία Ροντρίγκες Κορτίνα.
«Σε αυτό προστίθενται τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα με τα οποία προσπαθούν οι Αμερικάνοι να βλάψουν περαιτέρω τις βασικές ανάγκες του κουβανικού λαού για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για αυτό, προκειμένου να αποδείξουν την αποτυχία του σοσιαλισμού και να αποτρέψουν τον λαό να συνεχίσει να υποστηρίζει την επανάσταση» τονίζει.
Στην Κούβα, όμως, διευκρινίζει σε όλους τους τόνους η συνομιλήτριά μας, που μετέχει σε αφιέρωμα στον Τσε Γκεβάρα (στο STUDIO new star art cinema) «δεν υπήρξε κοινωνικό ξέσπασμα, όπως επιχειρήθηκε να φανεί διεθνώς».
«Η χώρα ήταν θύμα μιας επιχείρησης πολιτικής επικοινωνίας που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία απέτυχε λόγω της υποστήριξης του λαού στην επανάσταση» υποστηρίζει η πρέσβειρα.
«Η Κούβα απορρίπτει κάθε απόπειρα ή πράξη παρέμβασης στις εσωτερικές της υποθέσεις και καταγγέλλει τις προσπάθειες για στρατιωτική επέμβαση που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Σήμερα κυριαρχεί η ειρήνη και η ηρεμία στην Κούβα και όλα τα ιδρύματα λειτουργούν κανονικά στο πλαίσιο των υγειονομικών περιορισμών λόγω της πανδημίας».
Μπορεί -καταλήγει η κα Κορτίνα- να «επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά ότι στην Κούβα, όπως είπε ο Τσε, "προτιμάμε" να πεθάνουμε όρθιοι για να ζήσουμε τη ζωή πάνω στα γόνατά μας "και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε:" Hasta la Victoria Siempre "».
Να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την πικρή επέτειο της δολοφονίας του Τσε, όπου προβλήθηκε το φιλμ «CHE: Un hombre nuevo» του Τριστάν Μπάουρε, σε πανελλαδική πρεμιέρα.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала