Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Έρευνα: Πάνω από 50 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη και διαταραχές άγχους λόγω του κορονοϊού

CC0 / Pixabay / Νεαρή γυναίκα
Νεαρή γυναίκα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.10.2021
Βρείτε μας
Σοβαρό αντίκτυπο έχει η πανδημία του κορονοϊού αφού, σύμφωνα με σχετική μελέτη, βρέθηκε πως πάνω από 50 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος εξαιτίας της νόσου COVID-19.
Η πανδημία του κορονοϊού πρόσθεσε το βάρος των διαταραχών της κατάθλιψης και του άγχους σε περισσότερες από 200 χώρες κατά το 2020, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, επισημαίνοντας ότι ο αντίκτυπος της νόσου COVID-19 έχει αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων με κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές.
Μάλιστα, ενώ «οι ψυχικές διαταραχές ήταν οι κύριες αιτίες της παγκόσμιας επιβάρυνσης για την υγεία» ακόμα και πριν από την πανδημία, η εξάπλωση του φοβερού ιού και τα επακόλουθα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ασθένειας έχουν αυξήσει κατά περίπου 30% περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet».
Ιός, εικόνα αναπαράστασης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Κόσμος
Ιολόγος υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός ίσως εξελίχθηκε στο σώμα Κινέζου ανθρακωρύχου
Χαρακτηριστικά, εξαιτίας της πανδημίας, έχουν καταγραφεί επιπλέον 53,2 εκατομμύρια περιπτώσεις (αύξηση 27,6%) μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και άλλες 76,2 εκατομμύρια περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής στα άτομα που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για να μετρήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας σε οποιαδήποτε δεδομένη περιοχή, η ομάδα ανέλυσε τα καθημερινά ποσοστά μόλυνσης SARS-CoV-2, τους περιορισμούς στην ανθρώπινη κινητικότητα και τα καθημερινά ποσοστά υπερβολικής θνησιμότητας.
Έτσι, αποδείχθηκε ότι οι τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο με βάση τα δύο πρώτα κριτήρια, αντιστοιχούσαν σε εκείνες με τεκμηριωμένη άνοδο σε καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, με τη μελέτη να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των λοιμώξεων και η μείωση της κινητικότητας «σχετίζονται σημαντικά» με την επιδείνωση της ψυχικής υγείας.
Η ερευνητική ομάδα, ωστόσο, διαπίστωσε ότι το υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας «δεν σχετίζεται με την αλλαγή του επιπολασμού είτε για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είτε για αγχώδεις διαταραχές» και στη σχετική μελέτη τονίζεται ότι η ψυχική υγεία των γυναικών επηρεάστηκε περισσότερο από την πανδημία σε σύγκριση με αυτή των ανδρών.
Ακόμα, οι νεότεροι επηρεάστηκαν περισσότερο σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, καθώς υπέφεραν από την έλλειψη αλληλεπίδρασης με συνομηλίκους μετά το κλείσιμο των σχολείων και τη θέσπιση άλλων κοινωνικών περιορισμών.
Πάντως, οι επιστήμονες υπογράμμισαν το εξής: «Επιπλέον, οι νέοι είναι πιο πιθανό να μείνουν άνεργοι τόσο κατά τη διάρκεια όσο και έπειτα από οικονομικές κρίσεις σε σχέση με τους ηλικιωμένους».
Στο πλαίσιο της προειδοποίησης ότι οι διαταραχές ψυχικής υγείας αυξάνουν τους κινδύνους άλλων ασθενειών και αυτοκτονιών, οι επιστήμονες κάλεσαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενισχύσουν τα συστήματα ψυχικής υγείας.
Χαρακτηριστικά, στη σχετική προαναφερθείσα μελέτη αναφέρεται: «Πρέπει να λάβουν υπόψη τα μηνύματα της δημόσιας υγείας σχετικά με τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στην ψυχική υγεία, δηλαδή το πώς τα άτομα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την ψυχική τους υγεία και να υπάρχουν καλά καθορισμένοι τρόποι αξιολόγησης και πρόσβασης στις υπηρεσίες. [...] Η μη λήψη μέτρων ενόψει του εκτιμώμενου αντίκτυπου της πανδημίας της νόσου COVID-19 στον επιπολασμό και στο βάρος της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και των διαταραχών άγχους δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала