Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Καμπανάκια Βιολόγου: «Θα προκύπτουν νέες μεταλλάξεις» - Τι λέει για τα εμβόλια και την 3η δόση

© Φωτογραφία : SOOC / Alexandros MichailidisΚορονοϊός στην Αθήνα
Κορονοϊός στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.10.2021
Βρείτε μας
Ο Βασίλης Λύκος, Δρ. Βιολόγος, ερευνητής Μέλος του Δικτύου Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία απαντά σε όλα τα ερωτήματα του Sputnik για τη COVID-19 και τα εμβόλια, ενάμιση χρόνο μετά την επέλαση της πανδημίας, ενώ ο «εμφύλιος» μεταξύ υπερμάχων του εμβολιασμού κι αρνητών μαίνεται.
Κορονοϊός. Και το εμβόλιό του. Ή, μάλλον, τα εμβόλια. Νέας τεχνολογίας κάποια. Πανάκεια; Μονόδρομος; Υποχρεωτικότητα; Οριζόντιος εμβολιασμός ή εξατομικευμένος; Παιδικός εμβολιασμός. Ακίνδυνος; Τρίτη δόση. Πότε; Παρενέργειες. Μετάλλαξη Δ;. Και μετά τι; Νέα μετάλλαξη;
Ατέλειωτος κυριολεκτικά ο κατάλογος με τα ερωτήματα μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης υφηλίου για την νέα πανδημία και τα διαρκώς μεταλλασσόμενα δεδομένα της, που σαρώνει τον πλανήτη.
Νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Ελλάδα
Κορονοϊός: Ένα ακόμα «μαύρο» ρεκόρ με πάνω από 15.000 θανάτους - Σχεδόν 1.000 νεκροί σε έναν μήνα
Την ίδια ώρα, στην ζαλισμένη από τα πολλαπλά και αντιφατικά μηνύματα που λαμβάνει από την κυβέρνηση και από τους ειδικούς, χτυπημένη, εξουθενωμένη απ’τη τη συλλογική υστερία και τα απόνερα της πανδημίας Ελλάδα, μαίνεται κανονικός (νέος) εμφύλιος πόλεμος. Τι πρέπει να γίνει και ποιον πρέπει να ακούμε;
«Καταρχάς, πρέπει να ξεφύγουμε από τη συνεχή "κρουσματολαγνεία" όπου καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με απόλυτους αριθμούς για κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους. Για να μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να βασιστούμε σε σχετικούς αριθμούς, κρούσματα και tests ανίχνευσης στον πληθυσμό» διευκρινίζει ο Βασίλης Λύκος, Δρ. Βιολόγος, ερευνητής Μέλος του Δικτύου Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία.
«Είναι λογικό ότι όσο αυξάνονται τα tests τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα ιδιαίτερα σήμερα όταν βάσει πρωτοκόλλων και οδηγιών γίνονται πάνω από 200.000 tests την ημέρα όταν πέρυσι ήταν περίπου 25.000 με περισσότερα μοριακά. Από αυτά φαίνεται ότι ο δείκτης θετικότητας (συνολικά tests/ θετικά) βαίνει μειούμενος, πολύ κάτω από 2% όταν το ECDC δίνει ως όριο δείκτη για λήψη μέτρων το 4%. Να υπενθυμίσουμε ότι όταν μπήκαμε πέρυσι σε lockdown ο δείκτης θετικότητας ήταν λίγο πάνω από 9%» προσθέτει.
Νοσοκομείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.09.2021
Ελλάδα
Παγώνη: Από τις δυσκολότερες μεταλλάξεις η Δέλτα - Δεν θα ήθελα να δω παιδιά στις ΜΕΘ
«Το θέμα είναι ότι ο ιός είναι εδώ» υπογραμμίζει. «Και ειδικά για κάποιες ομάδες πληθυσμού, ειδικά τις μεγαλύτερες και με συνοσηρότητες, είναι σοβαρός και μάλλον θανατηφόρος. Αυτό ωστόσο δεν λύνεται με διαχωρισμό της κοινωνίας, με μεταχείριση των φοβισμένων συμπολιτών που φοβούνται ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν με λογική που κάποιοι πολιτικοί επεφύλασσαν για τους μετανάστες: "Θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη για να μην έρχονται" χωρίς την ενίσχυση του βασικού εργαλείου, που έχουμε, δηλαδή του συστήματος δημόσιας υγείας» αναφέρει.
«Το εμβόλιο είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στον αγώνα αυτό μαζί με τις θεραπευτικές αγωγές και τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων των Νοσοκομείων μας. Με άλλα λόγια, διευκρινίζει ο κ. Λύκος, «το εμβόλιο δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις αποφάσεις, που οφείλουμε να πάρουμε για την πλήρη αναδιοργάνωση των ξεχαρβαλωμένων Κέντρων Υγείας μας, με επίκεντρο τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού παντού. Δεν είναι αχρείαστη δαπάνη. Είναι επένδυση για το μέλλον της κοινωνίας μας, που βάσει δημογραφικών στοιχείων, συρρικνώνεται γοργά. Τα εμβόλια είναι όπως οι πρόσφατες "μεγαφωτιές" που έπληξαν – όχι τυχαία - την πατρίδα μας. Είναι καλά τα εναέρια μέσα όπως και τα εμβόλια όμως αν αρπάξουν σημαντικά εκτάρια καύσιμης ύλης, με το γεωμορφολικό ανάγλυφο που έχουμε δεν θα σβήσει αν δεν φτάσει στη θάλασσα, δηλαδή αν δεν μολυνθούμε όλοι! Χρειάζονται και επίγεια μέσα, που να έχουν εκπαιδευτεί καλά στην περιοχή όπως οι γιατροί και οι νοσοκομειακοί μας ανά Νομό, ανά Δήμο ανά χωριό, για να ανασχέσουν την Covid-19. Οι άνθρωποι δεν είναι Res (πράγματα), που μόνο εμβολιάζονται και τα συστήματα υγείας είναι δικαίωμα γι’ αυτούς, τα οποία αν συμπιέζονται οφείλουμε να τα αποσυμπιέσουμε. Άλλωστε αν ξοδέψουμε όλη την εθνική φαρμακευτική δαπάνη (λίγο πιο κάτω από 2 δις ευρώ) για τα εμβόλια, τί θα μείνει για την αγορά φαρμάκων για τις άλλες ασθένειες;».
«Βεβαίως, πρέπει να τονιστεί» συμπληρώνει ο ερευνητής Μέλος του Δικτύου Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία, «ότι μιλάμε για έναν νέο ιό και μια νέα σχετικά τεχνική εμβολίων (mRNA), αν και η τεχνική αυτή είναι γνωστή εδώ 30 χρόνια, που για πρώτη, όμως, φορά εφαρμόζεται προληπτικά σε υγιή πληθυσμό».
Η Αθήνα εν μέσω πανδημίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Ελλάδα
Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα: Χιλιάδες τα συνολικά κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι σήμερα
«Αλλά από τη στιγμή που ο εμβολιασμός εφαρμόζεται σε πληθυσμό και όχι στο άτομο, αποκτά και κοινωνικά ακόμη και χωρικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Διότι οπωσδήποτε έχει διαφορά ο κάτοικος ενός αστικού κέντρου, όπου ο συγχρωτισμός μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι καθημερινός και πολύ πιο έντονος, από τον κάτοικο μιας ορεινής αγροτικής περιοχής ο οποίος μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ στη ζωή του να μπει σε μετρό.
Για αυτό το λόγο ακριβώς, τονίζει ο βιολόγος, «πρέπει ο εμβολιασμός να είναι εξατομικευμένος κι όχι οριζόντιος όπου θα παρακολουθείται το άτομο όχι μόνο πριν αλλά και μετά τον εμβολιασμό του».
Η συνέντευξη του Βασίλη Λύκου
-Πώς θα μπορέσει να γίνει αυτό, κύριε Λύκο;
Για να συμβεί χρειάζονται κινητές εμβολιαστικές ομάδες και φυσικά ο οικογενειακός γιατρός που θα έχει υπό την ευθύνη του και θα παρακολουθεί 1.000 – 1.500 κατοίκους ανά περιοχή. Αυτός (σ.σ. ο γιατρός) και εμπιστοσύνη μπορεί να καλλιεργήσει σε εκείνον που αισθάνεται ένα φόβο για το νέο αυτό εμβόλιο αλλά και να τον αναλάβει μετά στην περίπτωση, που θα εμφανίσει κάποια παρενέργεια.
-Οι στατιστικές είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολίων. Σφάλλω;
Ισχύει, αλλά οι άνθρωποι δεν είναι απλά νούμερα σε κάποια εξίσωση. Είναι όπως συμβαίνει με αυτούς που φοβούνται να μπουν σε αεροπλάνο άσχετα αν αυτό είναι ασφαλέστερο από το αυτοκίνητό τους. Πρέπει να τους αναγκάσουμε να μπουν με το ζόρι; Ή να τους «βομβαρδίζουμε», από το πρωί μέχρι το βράδυ, από την τηλεόραση – μονόπατα – για το πόσο καλό είναι το αεροπλάνο;
-Είδαμε ότι η κυβερνητική καμπάνια δεν έπεισε τους πολίτες μεγάλων ηλικιών και της βόρειας Ελλάδας να εμβολιαστούν. Βλέπουμε επίσης υγειονομικούς να μην εμβολιάζονται. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Είναι δικαίωμά τους η επιλογή; Πρέπει να γίνει το εμβόλιο υποχρεωτικό; Μπορούμε να βασιστούμε στο κριτήριο και τις υποδείξεις της Επιτροπής των Ειδικών, τα πρακτικά της οποίας αποκρύπτονταν κι αποκρύπτονται, στις δημόσιες δηλώσεις τους τα μέλη της αντέκρουαν το ένα το άλλο, εξ ου και λόγω δυσλειτουργικότητας, συρρικνώθηκε πρόσφατα θεαματικά;
Κοιτάξτε. Εδώ αντί να υπάρχει μια διακομματική και διεπιστημονική Επιτροπή Επιστημόνων, βάσει βιογραφικών θεσμικά, που να έχει περάσει και από τη Βουλή, συστήθηκε, μονομερώς, μια δυσκίνητη Επιτροπή όπου όλοι μιλούσαν στην τηλεόραση και πολλές φορές αντέφασκαν και μεταξύ τους. Θυμηθείτε τις αμφισημίες, τις παλινωδίες και πολλές φορές και τις «υστερίες» - προτροπές υπέρ του εμβολιασμού, που ζήσαμε από την αρχή της πανδημίας. Ο εργαζόμενος αν δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνει δύο rapid τεστ την εβδομάδα, που θα τα πληρώνει από την τσέπη του για να πάει στη δουλειά, αλλά αν σχολώντας πεινάσει δεν θα μπορεί να πάει απέναντι σε ένα εστιατόριο να φάει! Δείτε τι έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη: κλείνανε τη μουσική το βράδυ στις καφετέριες, αλλά την ίδια ώρα, επιτρέπονταν συναυλίες με κυκλωτικούς χορούς, όπου ο ένας να νιώθει την ανάσα του άλλου. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ ακούγαμε για εμβόλια, αλλά ελάχιστες ήταν οι φωνές για ενίσχυση του ΕΣΥ, αποκέντρωση των δομών του ΕΟΔΥ, σε επίπεδο Περιφέρειας ή ακόμη και Νομού, προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών ή για τα νοσοκομεία λοιμωδών, που επί μνημονίων τα αφανίσαμε. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι θεοποιήσαμε την τεχνολογία βάζοντάς την πάνω από την επιστήμη.
-Τι εννοείτε;
Υποκειμενοποιήσαμε την τεχνολογία των mRNA – που είναι, πράγματι, επίτευγμα της βιοϋπολογιστικής – και αντικειμενοποιήσαμε το ιατρικό προσωπικό. Γι’ αυτό και μπήκαμε σε αναστολές εργασίας – και μάλιστα χωρίς κοινωνική ασφάλιση, που είναι απαραίτητη για την προστασία της Κοινότητας – αποψιλώνοντας, τώρα την ώρα της μάχης, τα νοσοκομεία μας. Ακριβώς γιατί η λογική ήταν ότι «θα διώξω πέντε και θα πάρω άλλους από την αγορά» (ωσάν να ήταν καταναλωτικό προϊόν), αγνοώντας την εξειδίκευση του καθενός, την επαγγελματική του εμπειρία, την επαγγελματική μοναδικότητά. Και βέβαια εδώ πρέπει να τονιστεί ότι για όλους τους παραπάνω λόγους είμαστε αρκετά πίσω στην Ευρώπη σε εμβολιασμούς, και αρκετά μπροστά, αναλογικά, σε διασωληνώσεις και θανάτους (πίσω από τη Βουλγαρία).
-Ποια είναι τα νούμερα;
Πρώτη είναι η Βουλγαρία, με 92,07 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους και ακολουθεί η Ελλάδα με 46,83 νεκρούς. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως η μέση αναλογία θανάτων στις 30 συγκρινόμενες χώρες είναι μόλις 14,52 ανά εκατομμύριο. Γιατί θέλαμε απλά να πιάσουμε μόνο ποσοτικούς στόχους, νούμερα εμβολιασμών και όχι ποιοτικούς, ανάλογα με τα υποκείμενα νοσήματα του καθενός και την ηλικιακή του ομάδα, με έμφαση σε αυτούς άνω των 60. Κάτι που δεν έκαναν χώρες όπως η Μ. Βρετανία και το Ισραήλ. Έτσι σήμερα ξεπεράσαμε ακόμη και τη Σουηδία η οποία όμως δεν πήγε σε παρατεταμένα lockdown και ως εκ τούτου δεν κατέστρεψε την οικονομία της. Για το 2020 και ενώ η μέση ύφεση διεθνώς ήταν -3,6%, το ΑΕΠ της Σουηδίας σημείωσε πτώση μόνο -2,8% ενώ της Ελλάδας βυθίστηκε στο -8,2%. Οι οικονομικές δραστηριότητες συνεχίστηκαν σχεδόν κανονικά και το χρέος της δεν εκτοξεύτηκε. Γιατί ξέρετε χειρότερο κι από το long COVID syndrome αν μολυνθείς, νοσήσεις και αναρρώσεις είναι το long lockdown. Άλλωστε ίσως και γι΄ αυτό όλο το πολιτικό προσωπικό, που είχε την ευθύνη των εμβολιασμών σήμερα έχει απομακρυνθεί. Αν η ομάδα κέρδιζε δεν θα άλλαζε…
-Υπάρχει ένα μεγάλο, σοβαρό ερώτημα, κύριε Λύκο. Οι μολύνσεις σε εμβολιασμένους και η μεταδοτικότητά τους; Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση διαπιστώθηκε ότι σε περίπτωση σημαντικής μόλυνσης, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να αναπτυχθεί στη μύτη των εμβολιασμένων ατόμων στον ίδιο βαθμό σαν να μην είχαν εμβολιαστεί καθόλου. Το ιικό φορτίο, που αναπτύσσεται είναι εξίσου μολυσματικό – μεταδοτικό όπως και στους μη εμβολιασμένους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και να μολύνουν άλλους. Μάλιστα αυτό που απασχολεί τον Eric Topol, ιδρυτή και διευθυντή του Scripps Research Translational Institute, είναι ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και αυτό μπορεί να συμβεί με υψηλότερο ρυθμό από τα προηγούμενα στελέχη τις ημέρες πριν από τα συμπτώματα ή ελλείψει συμπτωμάτων. Ωστόσο σύμφωνα με άλλη βρετανική έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μολυνθεί τρεις εβδομάδες αφότου είχαν κάνει την πρώτη του εμβολίου της BioNTech/Pfizer ή της Οξφόρδης/AstraZeneca, είχαν 38% έως 49% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους μη εμβολιασμένους ανθρώπους στο ίδιο νοικοκυριό.
-Επομένως , τι πρέπει να κάνουμε;
Φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχίσουμε να φορούμε μάσκες σε κλειστούς χώρους, να κρατάμε τις κοινωνικές αποστάσεις, να τηρούμε τους κανόνες της σωστής υγιεινής και φυσικά να κάνουμε συχνά tests, τα οποία όμως, να συνταγογραφούνται. Το γεγονός ότι κάναμε το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε από την απειλή ή ότι δεν θα μολύνουμε τους άλλους. Προστατευόμαστε από τη βαριά νόσηση και το θάνατο. Ωστόσο αν ο ιός πολλαπλασιάζεται, θα συμβαίνουν λάθη κατά την αντιγραφή του και θα προκύπτουν νέες μεταλλάξεις που βάσει της φυσικής επιλογής είναι δυνατόν να επικρατήσουν. Τελευταία λ.χ. υπάρχει σκεπτικισμός για μια νέα παραλλαγή, τη R.1 της νόσου Covid, που φαίνεται να είναι πολύ πιο μολυσματική και να παρακάμπτει τα γνωστά εμβόλια. Η παραλλαγή αυτή, που ξεκίνησε από το Κεντάκι των ΗΠΑ το Μάρτιο έχει εντοπιστεί ήδη σε 47 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και συνολικά σε 35 χώρες. Ίδομεν.
-Ποιοι πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε την τρίτη δόση;
Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP ) του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια επιπλέον δόση των εμβολίων COVID-19 BioNTech/Pfizer και Moderna μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Η σύσταση έρχεται μετά από μελέτες που έδειξαν ότι μια επιπλέον δόση αυτών των εμβολίων αύξησε την ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων κατά του ιού που προκαλεί COVID-19 σε ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση απόδειξη ότι η ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων σε αυτούς τους ασθενείς προστατεύεται από την COVID-19, αναμένεται ότι η επιπλέον δόση θα αυξήσει την προστασία τουλάχιστον σε ορισμένους ασθενείς. Ο EMA θα συνεχίσει να παρακολουθεί τυχόν δεδομένα που προκύπτουν για την αποτελεσματικότητά του. Ο FDA έχει εγκρίνει και το CDC συνιστά όσοι έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα να λάβουν μια τρίτη δόση της ίδιας μάρκας εμβολίου COVID-19 που έλαβαν αρχικά. Μιλάμε για mRNA εμβόλια, Pfizer και Moderna. Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της επιπλέον δόσης για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και των αναμνηστικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Για το τελευταίο, η CHMP έχει αξιολογήσει τα δεδομένα για το Pfizer που δείχνουν αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων όταν χορηγείται αναμνηστική δόση περίπου 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα από 18 έως 55 ετών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναμνηστικές δόσεις μπορούν να ληφθούν υπόψη τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
-Υπάρχει όντως κίνδυνος φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων ή άλλων πολύ σπάνιων παρενεργειών μετά από την αναμνηστική δόση;
Ο κίνδυνος αυτός μετά από μια αναμνηστική δόση δεν είναι γνωστός και παρακολουθείται προσεκτικά. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μιλάμε για «υποχρεωτικότητες» με περιστολή εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων και για οριζόντια εφαρμογή καθώς οι συστάσεις αυτές βασίστηκαν σε προκαταρκτική έρευνα που υπέβαλε στον FDA η ίδια η Pfizer σε ένα δείγμα 300 εθελοντών επικαλούμενη όμως μελέτη του Ισραήλ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England of Medicine. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων εμβολίων δημοσίευσε ένα δοκίμιο στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, σύμφωνα με το οποίο ήταν αντίθετοι με την παροχή ενισχυτικών εμβολίων για τα τρέχοντα εμβόλια στον γενικό πληθυσμό. Άλλωστε και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καλεί τις πλούσιες χώρες να εγκαταλείψουν τα εμβόλια για τον COVID-19 για το υπόλοιπο του έτους για να διασφαλίσουν ότι οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο εμβόλιο. Τα εμβόλια για τον Παγκόσμιο Νότο εξακολουθούν να είναι ακριβά και ελάχιστα…Κι εμείς οι «αναπτυγμένοι» εξακολουθούμε να μιλάμε για πανδημία όταν μόνο το 5% των χωρών αυτών έχει εμβολιαστεί.
Εμβόλιο Moderna - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
Κόσμος
Σουηδία: «Παγώνει» το εμβόλιο της Moderna για τους κάτω των 30 ετών
Σε κάθε περίπτωση πάντως στα καθ’ ημάς δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, τη στιγμή που απουσιάζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ως καθ’ ύλην αρμόδια ρυθμιστική αρχή και την ώρα που οι άλλες επιτροπές διέπονται από το «ακαταδίωκτο» και το «ανεξέταστο».
-Ακόμη ένα σκληρό debate εντός του μεγάλου debate που γέννησε η πανδημία. Πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά;
Τα παιδιά φυσιολογικά έχουν πιο ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση και γρήγορη ανοσοαπόκριση σε παθογόνα σε σχέση με τους ενήλικες. Έτσι καταφέρνουν να σκοτώνουν τον ιό πριν αυτός φτάσει στους πνεύμονες, κάνει πνευμονία και ραγδαία εξελισσόμενη φλεγμονή που να απειλήσει τη ζωή τους. Επίσης πιθανολογείται ότι τα συνηθισμένα εμβόλια που κάνουν για άλλες ασθένειες φαίνεται ότι ενισχύουν τη φυσική τους αντίδραση και κατά της COVID-19.
Μεταξύ των Πολιτειών στις ΗΠΑ που υποβάλλουν σχετικά στοιχεία τα παιδιά αντιστοιχούν στο 1,6% έως 4% όσων νοσηλεύτηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας, και 0,1% έως 0,9% από τις παιδιατρικές περιπτώσεις που οδήγησαν σε νοσηλεία. Συχνά παιδιά νοσηλεύονται για άλλους λόγους και συμπτωματικά βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν στις ΗΠΑ κάτω από το 0,3% των απωλειών ζωής και ο κίνδυνος θνητότητας είναι κάτω από το 0,03%.
Ωστόσο η παραλλαγή Δέλτα είναι τουλάχιστον δυο φορές πιο μεταδοτική από ό,τι το αρχικό στέλεχος, που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 και λογικό είναι να μεταδίδεται και στα παιδιά τα οποία όμως έχουν ήπια συμπτώματα. Φυσικά για τα παιδιά με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και παθήσεις ίσως ο εμβολιασμός να ενδείκνυται και πάντα με τη συνεργασία του παιδιάτρου, που τα παρακολουθεί.
Στο γενικό πληθυσμό των παιδιών όμως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η εκτίμηση κινδύνου σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα έχει ένα ανεμβολίαστο παιδί από την Covid-19 έναντι των πιθανών παρενεργειών, που μπορεί να υποστεί από το εμβόλιο.
Τέλος σύμφωνα με το CDC, οι εμβολιασμοί των ενηλίκων φαίνεται να αποτρέπουν από το να αρρωστήσουν και τα παιδιά. Έρευνα έδειξε ότι οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες σε Πολιτείες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και λιγότερες σε αυτές που είχαν υψηλότερη.
Υπήρξε υψηλότερος από τον αναμενόμενο αριθμός περιπτώσεων φλεγμονής της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια mRNA COVID-19, ιδιαίτερα μεταξύ αγοριών και νεαρών ανδρών (16-24 ετών). Ωστόσο, το CDC εξακολουθεί να συνιστά έντονα να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω με γνώμονα ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο εγκλεισμός και πάλι των παιδιών θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ψυχοκοινωνική τους υγεία.
Μάλιστα το CDC συνέστησε σε όλους τους δασκάλους, το προσωπικό, τους μαθητές και τους επισκέπτες στα σχολεία να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Συνιστούν επίσης σε όλους όσοι είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό να κάνουν το εμβόλιο σύμφωνα με το Harvard health Publishing-Harvard Medical School.
Κομισιόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.10.2021
Κόσμος
Η Κομισιόν πιέζει την Ελλάδα να αρχίσει έρευνα για τις αναφορές επαναπροώθησης μεταναστών
Υπάρχουν αρκετές άλλες στρατηγικές πρόληψης που, όταν συνδυάζονται, θα ελαχιστοποιήσουν την εξάπλωση του COVID-19 στα σχολεία. Αυτές περιλαμβάνουν την αποσυμφόρηση των τμημάτων και όχι τη συνένωση, τη φυσική απόσταση, τα tests ανίχνευσης, την ιχνηλάτιση και τον περιορισμό στο σπίτι αν βρεθεί το παιδί μολυσμένο.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε το συχνό πλύσιμο των χεριών. Τα σχολεία πρέπει επίσης να κάνουν ό, τι μπορούν για να βελτιώσουν τον αερισμό, ανοίγοντας παράθυρα και πόρτες, για παράδειγμα. Οι αποφάσεις σχετικά με ορισμένες από αυτές τις στρατηγικές πρόληψης μπορεί να εξαρτώνται από τα επίπεδα μετάδοσης της κάθε κοινότητας.
-Θα ήθελα λίγο να μιλήσουμε για τις εύθραυστες κι οριακές ισορροπίες μεταξύ πανδημίας και φυσικών καταστροφών, που δημιούργησαν πολλές συστοιχίες και στη χώρα μας, λόγω πυρκαγιών και σεισμών.
Σύμφωνα με αποφάσεις της Unesco, ύστερα από σχετικές εισηγήσεις επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων πάρθηκε η απόφαση να εφαρμόζονται οι οδηγίες έκτακτης ανάγκης πρώτα για τις φυσικές καταστροφές και μετά να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα της πανδημίας. Φανταστείτε τι θα γινόταν στην αντίθετη περίπτωση αν στο ολοκαύτωμα της Βόρειας Εύβοιας οι αρχές συνέδραμαν και εκκένωναν με ferry boat την Κοινότητα της Λίμνης πρώτα μόνο τους εμβολιασμένους ή στην Κρήτη, στο Αρκαλοχώρι, με τους σεισμούς, που σύμφωνα με καταγγελίες έβαλαν σε κλειστή δομή πρώτα τους εμβολιασμένους αντί να κάνουν rapid test από την αρχή σε όλους!
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала