Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Έρευνα ΣΕΒ: Τα 10+1 πιο περιζήτητα επαγγέλματα - Ποια έχουν τις υψηλότερες αμοιβές

CC0 / / Εργαζόμενοι μπροστά σε υπολογιστή
Εργαζόμενοι μπροστά σε υπολογιστή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.10.2021
Βρείτε μας
Ποια είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Τα έντεκα επαγγέλματα που εμφανίζουν την μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης κατά την περίοδο 2013 - 2019 παρουσιάζει μελέτη του ΣΕΒ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα επαγγέλματα αυτά -τα οποία αμείβονται και με καλύτερους μισθούς σε σχέση με το μέσο όρο- είναι τα εξής:
Τεχνικοί του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας
Υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο
Υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών
Υπάλληλοι καταγραφής αριθμητικών δεδομένων και υλικών
Πωλητές
Χειροτέχνες και τυπογράφοι
Ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί
Τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων, επεξεργασίας ξύλου, ειδών ένδυσης
Χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού
Συναρμολογητές (μονταδόροι)
Οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού
Παράλληλα, κατά την περίοδο 2013-2019 η απασχόληση στη μεταποίηση, τα logistics, τις ΤΠΕ, την ενέργεια και την εξόρυξη αυξήθηκε ταχύτερα σε σχέση με την απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας. Το 2019, η απασχόληση στους κλάδους αυτούς αντιστοιχούσε στο 17% του συνόλου.

«Καθώς οι παραγωγικοί κλάδοι απορροφούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού, εντείνεται η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) και περαιτέρω διασύνδεσής του με τις προκλήσεις του παραγωγικού μετασχηματισμού ώστε να προσφέρει τις συγκεκριμένες, σύγχρονες, γνώσεις και δεξιότητες που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να βρουν δουλειά, και στις επιχειρήσεις να καλύψουν τις επιχειρησιακές τους ανάγκες» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒ.

Όσον αφορά στις αμοιβές, οι μέσοι μισθοί ορισμένων επαγγελμάτων (όπως των Ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών, Τεχνικών του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας και Υπάλληλων γενικών καθηκόντων και χειριστών μηχανών με πληκτρολόγιο) είναι υψηλότεροι από τον μέσο μισθό της οικονομίας, γεγονός που συνιστά ένδειξη υπερβάλλουσας ζήτησης για ανθρώπινο δυναμικό στα εν λόγω επαγγέλματα.
Αντίστοιχα, οι μέσοι μισθοί ορισμένων δυναμικών επαγγελμάτων χαμηλών τυπικών προσόντων, όπως είναι οι «Οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού», οι «Συναρμολογητές (μονταδόροι)» και οι «Χειριστές σταθερών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού», βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο μισθό της οικονομίας.
Τέλος, την περίοδο 2013-2019 οι περιφέρειες με ποσοστό απασχόλησης άνω του 20% στους κρίσιμους παραγωγικούς τομείς ήταν με σειρά:
1.
Η Στερεά Ελλάδα
2.
Η Δυτική Μακεδονία
3.
Η Κεντρική Μακεδονία
4.
Η Αττική
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала