Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Αναψυκτικά: Τα 5+1 προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν

CC0 / Unsplash.com / Ποτά και αναψυκτικά
Ποτά και αναψυκτικά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.10.2021
Βρείτε μας
Τα αναψυκτικά είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία σας.
Αν και πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τις επιβλαβείς συνέπειες που έχουν τα αναψυκτικά στην υγεία, η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Διατροφολόγοι και υγειονομικοί εξηγούν ποιες ασθένειες μπορούν να ανακύψουν λόγω της συχνής κατανάλωσης αναψυκτικών.

Διαβήτης τύπου 2

Δεν είναι μόνο η κληρονομικότητα ή η παχυσαρκία που προκαλούν διαβήτη. Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών συσχετίζεται με την εμφάνιση αυτού του επικίνδυνου είδους διαβήτη, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί σε πολλές περιπτώσεις.
«Το 2018, μια έρευνα έδειξε ότι όσοι πίνουν συχνά αναψυκτικά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με αυτούς που δεν τα καταναλώνουν» εξηγεί η Αμερικανίδα διατροφολόγος Κόρτνεϊ Ντ' Άντζελο στο πόρταλ Eat This, Not That (ΕΤΝΤ).
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμα και τα αναψυκτικά διαίτης -τα οποία επιλέγουν πολλοί ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική- μπορούν επίσης να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 2.
Τζιν παντελόνι (φωτ αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.10.2021
Διαβήτης: Πώς το μέγεθος του τζιν δείχνει πιθανή ασθένεια και πώς μπορείτε να την αποτρέψετε

Καρδιοπάθειες

Η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι οι καρδιοπάθειες. Η κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να τις προκαλέσει, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής τους.
«Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, έδειξε πως τόσο τα κανονικά αναψυκτικά όσο και τα διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών» αναφέρει στο ίδιο μέσο η διατροφολόγος Φελίσια Νιούελ.
Η ειδικός αναφέρει ότι η σύνδεση μεταξύ της καρδιοπάθειας και των αναψυκτικών παρατηρείται «ανεξαρτήτως ηλικίας, βάρους ή άσκησης» σε κάποιο άτομο.
Υγιεινή διατροφή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Καρκίνος: Το πασίγνωστο διατροφικό προϊόν που εμποδίζει την ανάπτυξη όγκου

Κατάγματα στα οστά

Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να κάνει τα κόκαλα πιο εύθραυστα. Σύμφωνα με τη Νιούελ, θεωρείται ότι το φωσφορικό οξύ που περιέχεται στα αναψυκτικά φθείρει τα κόκαλα.
«Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε παιδιά και ενηλίκους, η κατανάλωση αναψυκτικών έχει συσχετιστεί με χαμηλή οστική πυκνότητα, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα» σημείωσε.
Μια πιθανή εξήγηση, πάντως, είναι ότι όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά συχνά απορροφούν λιγότερο ασβέστιο και βιταμίνη D.
Ενεργειακά ποτά (energy drinks) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.09.2021
Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε ενεργειακά ποτά κάθε μέρα

Σπλαχνικό λίπος

Υπάρχουν δύο είδη λίπους: το υποδόριο λίπος, που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, και το σπλαχνικό λίπος, το οποίο βρίσκεται γύρω από τα όργανά μας.
Το δεύτερο αυτό είδος λίπους συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών συσχετίζεται με τη συσσώρευσή του.
«Όσοι πίνουν περισσότερα αναψυκτικά είναι πιθανότερα να έχουν επιπλέον σπλαχνικό λίπος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές ανωμαλίες και φλεγμονή» αναφέρει στο ΕΤΝΤ η διατροφολόγος Ρέιτσελ Ντίκμαν.
Μεταξύ άλλων, το παραπανήσιο σπλαχνικό λίπος συνδέεται με αντοχή στην ινσουλίνη -που είναι αιτία του διαβήτη και καρδιοπαθειών- και την αύξηση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Ζάχαρη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.10.2021
Αν θέλετε να χάσετε βάρος, κόψτε τις γλυκαντικές ουσίες σύμφωνα με έρευνα

Αύξηση βάρους

Τα αναψυκτικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία και είναι υψηλά σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλούν κορεσμό και συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.
«Τα αναψυκτικά και τα ποτά με ζάχαρη είναι ένας από τους κύριους λόγους που παίρνουμε βάρος» αναφέρει η διατροφολόγος Ζόι Σρέντερ.
Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με ζάχαρη, το σώμα μας την αναγνωρίζει και προετοιμάζεται να τη χωνέψει, επιταχύνοντας έτσι τον μεταβολισμό. Ωστόσο, όταν πίνουμε κάτι με ζάχαρη, το σώμα δεν είναι έτοιμο να το μεταβολίσει και δεν αναγνωρίζει αυτές τις θερμίδες.
«Τα αναψυκτικά δεν προκαλούν κορεσμό και έτσι καταλήγετε να τρώτε κι άλλο για να χορτάσετε. Έτσι, οι θερμίδες από το φαγητό προστίθενται σε αυτές από το αναψυκτικό, μαζί με τη ζάχαρη, αυξάνοντας το λίπος» προειδοποιεί η ειδικός.
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.10.2021
Διαβήτης τύπου 2: Το τρόφιμο που μειώνει σημαντικά το σάκχαρο σε 30 λεπτά

Καρκίνος

Τα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου.
Σύμφωνα με έρευνα από το 2019, όπου καταγράφηκε η εξέλιξη της υγείας πάνω από 100.000 ενηλίκων, βρέθηκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα αυτά είναι απόδειξη ότι τα ποτά με ζάχαρη, που καταναλώνονται ευρέως σε χώρες της Δύσης, αποτελούν εν δυνάμει τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη του καρκίνου.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала