Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Επανέρχεται η ιερακοθηρία στην Ελλάδα

CC0 / / Γεράκι
Γεράκι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.10.2021
Πρόκειται για μια πανάρχαιη τέχνη, αναγνωρισμένη από την UNESCO ως άυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Tους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του κυνηγιού με γεράκια στην Ελλάδα ορίζει η ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και των Υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά και Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμου Κεδίκογλου.
Παράλληλα, μέσω της ΚΥΑ διευκρινίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χρησιμοποίηση εκτρεφόμενων ιεράκων και την πιστοποίηση των ιερακοθήρων.

«Με το έργο τους οι γερακάρηδες βοηθούν στην απομάκρυνση ζώων από περιοχές όπου ο υπερπληθυσμός δημιουργεί προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και σε ανθρώπινες δραστηριότητες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΥΠΕΝ, «αναλαμβάνει να τηρεί ειδικό μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται επίσημα τόσο οι πιστοποιημένοι χειριστές όσο και τα θηρευτικά πτηνά, που θα έχουν στην κατοχή τους και θα χρησιμοποιούν».
Σημειώνεται ότι η ιερακοθηρία είναι μια τέχνη που έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια, ενώ είναι αναγνωρισμένη από την UNESCO ως άυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Τους όρους άσκησής της έχει προβλέψει, μάλιστα, νομοθετικά το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του σε όλους τους δασικούς κώδικες, που έχουν εκδοθεί, ωστόσο επανέρχεται σήμερα μετά από δεκαετίες διακοπής της.
Βιασμός και κακοποίηση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.10.2021
Ελλάδα
Ο εφιάλτης της 36χρονης: Τη χτυπούσαν, τη βίαζαν ομαδικά και την ανάγκαζαν να κάνει σεξ με ζευγάρια
Βασικός στόχος του κυνηγιού με γεράκια είναι η διαχείριση των πληθυσμών συγκεκριμένων ειδών της πανίδας σε αγροτικές, δασικές, αστικές, αλλά και βιομηχανικές περιοχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη συγκέντρωση υπερπληθυσμών ζώων.
Για την ακρίβεια, τα αρπακτικά αυτά πτηνά που έχουν γεννηθεί και εκτραφεί αποκλειστικά σε εκτροφεία, αποτελούν φυσικούς θηρευτές των πτηνών που απειλούν την αγροτική παραγωγή, την ασφάλεια πτήσεων σε αεροδρόμια, αλλά και άλλες σημαντικές ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2009/147/ΕΚ.
Στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, επισημαίνεται επίσης πως πριν από την έκδοση της ΚΥΑ προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με περιβαλλοντικούς και μη εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εξασφαλιστεί πως «η παρουσία θηρευτικών ιεράκων στο φυσικό ή ανθρωπογενές περιβάλλον θα είναι ελεγχόμενη και συμβατή με το γενικότερο πλαίσιο διατήρησης και προστασίας της άγριας πανίδας».
«Για την ιερακοτροφία και την ιερακοθηρία απαιτείται η χορήγηση σχετικής άδειας μετά από ειδική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που θα γίνεται με την εποπτεία των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, την καταβολή σχετικών τελών και την περαιτέρω αξιολόγηση για την αναβάθμιση της άδειας χειριστή», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала