Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μέλι ή ζάχαρη: Τα οφέλη και η αλήθεια για το ποιο είναι το πιο υγιεινό

© Φωτογραφία : Pixabay/CCOΜέλι και ζάχαρη
Μέλι και ζάχαρη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.10.2021
Βρείτε μας
Ένα «κρας τεστ» ανάμεσα στη ζάχαρη και το μέλι, αποκαλύπτουν τα διατροφικά οφέλη τους. Τι πρέπει να προσέξετε κατά την κατανάλωσή τους.
Η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι είναι μία επιλογή που συχνά συστήνεται όταν πρόκειται για μια πιο υγιεινή ζωή. Ποιες όμως είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο γλυκαντικά και πόσο αξίζει τελικά να κάνουμε αυτήν την αλλαγή;
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.10.2021
Διαβήτης τύπου 2: Το τρόφιμο που μειώνει σημαντικά το σάκχαρο σε 30 λεπτά
Το μέλι φτιάχνεται από τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη. Περιέχει επίσης νερό και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Ωστόσο, υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες μελιού, που κάνουν την ακριβή διατροφική σύνθεση αυτής της τροφής να ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή της.
Η ζάχαρη, φτιάχνεται επίσης από γλυκόζη και φρουκτόζη, που ενώνονται για να σχηματίσουν σακχαρόζη. Ωστόσο, δεν έχει βιταμίνες ή θρεπτικές ουσίες.

Μέλι

Λόγω του ότι είναι πιο πλούσιο σε φρουκτόζη απ' ό,τι σε γλυκόζη, το μέλι είναι πιο γλυκό. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερο από το συγκεκριμένο προϊόν για επιπλέον γλυκύτητα, σε σχέση με τη ζάχαρη.
Το ακατέργαστο μη παστεριωμένο μέλι, περιέχει ίχνη γύρης, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση αλλεργικών αντιδράσεων.
Aντηλιακό στο δέρμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.10.2021
Έξι τρόποι για να καταπολεμήσετε το ξηρό, αφυδατωμένο δέρμα
Επιπλέον, το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, πολλά από τα οποία κατηγοριοποιούνται ως φλαβονοειδή, θρεπτικά συστατικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ικανές να παρέχουν οφέλη για την υγεία.
Το μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, επομένως μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση των μικροβίων και στην ανακούφιση από βήχα και πονόλαιμο.
Γενικότερα, το μέλι θεωρείται μία πιο φυσική τροφή, καθώς έχει υποστεί μικρότερη επεξεργασία σε σχέση με τη ζάχαρη. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι πλήρως επεξεργασμένη.
Από την άλλη πλευρά, το μέλι μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών κάτω του ενός έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει βακτηριακά σπόρια που μπορούν να προκαλέσουν αλλαντίαση στα μωρά.

Η ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι μία άμεση πηγή ενέργειας. Επιπρόσθετα, προσφέρει μια σχεδόν στιγμιαία βελτίωση της διάθεσης.
Αυτό συμβαίνει επειδή ενεργοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας και προκαλεί απελευθέρωση ντοπαμίνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αίσθημα άμεσης ευφορίας.
Άγχος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.10.2021
Άγχος: Τα έξι σημάδια στο σώμα μας που το φανερώνουν
Ένα ακόμα όφελος από την κατανάλωση ζάχαρης, είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ είναι εύκολα διαθέσιμη και οικονομική.

Τι να διαλέξετε

Το μέλι μπορεί να έχει καλύτερη φήμη αλλά τόσο αυτό όσο και η ζάχαρη, μπορεί να έχουν και αρνητική επίδραση στην υγεία μας όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Και οι δύο τροφές, είναι πλούσιες σε θερμίδες, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους ενώ ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά τους.
Όσον αφορά τους διαβητικούς ή όσους προσπαθούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με το μέλι, καθώς και τα δύο επηρεάζουν τον συγκεκριμένο δείκτη.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала