Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μπορούμε όντως να καταλάβουμε την αλλαγή του καιρού από τον πόνο στα κόκαλά μας;

CC0 / Unsplash / Πόδια
Πόδια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.10.2021
Βρείτε μας
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που όταν αλλάζει ο καιρός, νιώθουν πόνο στις αρθρώσεις ή στα οστά τους και, μάλιστα, σχετικές μελέτες έχουν ερευνήσει το ζήτημα.
Ενδεχομένως να έχετε ακούσει τη φράση «με πονάει το πόδι μου οπότε αλλάζει ο καιρός» και έτσι μερικοί άνθρωποι συνδέουν τον πόνο στα οστά ή στις αρθρώσεις με τις μετεωρολογικές μεταβολές.
Οι ρίζες αυτές της φράσης χάνονται στα βάθη των αιώνων, καθώς ανάλογες αναφορές εμφανίζονται στο έργο του Ιπποκράτη και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, υποστηρίζοντας ότι οι ρευματικές παθήσεις επιδεινώνονται από το κρύο ή τον άνεμο.
Ύπνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.10.2021
Ύπνος: Πώς το μαξιλάρι που κοιμάστε, επιταχύνει τη γήρανση - Ο τρόπος για να τη σταματήσετε

Πώς συνδέεται ο καιρός με τον πόνο στα κόκαλα

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Conversation», η εξήγηση για τη σύνδεση του καιρού με τον πόνο στα κόκαλα και στις αρθρώσεις θα μπορούσε να είναι η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση, καθώς οι πιο κρύες και υγρές μετεωρολογικές συνθήκες ενδέχεται να επιδεινώσουν τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών.
Ως εκ τούτου, προκαλείται επέκταση και συστολή στους ιστούς που βρίσκονται στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα τον πόνο όχι μόνο σε μηχανικά ερεθίσματα, αλλά και σε θερμικά.
Συγκεκριμένα, το κρύο επηρεάζει υγρό που λιπαίνει τις αρθρώσεις και συνεπώς έτσι προκαλείται μεγαλύτερη ακαμψία.
Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που έχουν αναλύσει τη σχέση της μετεωρολογίας και του πόνου στο οστεοαρθρικό σύστημα.
Μάλιστα, μια από τις παλαιότερες σχετικές επιστημονικές μελέτες που έγινε το 1948, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ξηρό και ζεστό περιβάλλον βελτιώνει τα οδυνηρά συμπτώματα τέτοιων ασθενειών.
Ωστόσο, η ψυχολογία και η διάθεση παίζουν, επίσης, έναν λιγότερο σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα, καθώς ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεαστεί η ένταση ή η συχνότητα με την οποία αντιλαμβανόμαστε τον πόνο.
Η καλή διάθεση θα αυξήσει την αντίσταση του σώματος σε ορισμένα συμπτώματα, ενώ η κακή αυξάνει την ευαισθησία σε επώδυνα και δυσάρεστα συμπτώματα.
Αν και η σχέση μεταξύ πόνου στα οστά ή στις αρθρώσεις και των καιρικών μεταβολών δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά, φαίνεται ότι η δημοφιλής φράση έχει κάποια αλήθεια.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала