Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Το κενό για την προστασία ΑΟΖ – Τι υποστηρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas/ SOOC / Ο Γιώργος Κατρούγκαλος
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.10.2021
Τελικά, τι ακριβώς προβλέπει η αμυντική σύμπραξη Αθήνας-Παρισιού που προκάλεσε τη δριμεία αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι είναι οι στόχοι της; «Στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα, η συμφωνία δεν παρέχει προστασία» υποστηρίζει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας ανέβασε εκ νέου τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα, μετά το επεισόδιο που προκάλεσε η αποπομπή του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνου ύστερα από τα ακραία σχόλιά του.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαλεί τον πρωθυπουργό για τη «λάθος συμφωνία», όπως χαρακτηριστικά είπε στη Βουλή, πριν από την υπερψήφιση της συμφωνίας από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «φουσκώσατε τον αμυντικό προϋπολογισμό με πάνω 10 δισ. ευρώ χωρίς σχεδιασμό και εισηγήσεις» και «οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία», προβλέποντας δε ο κ. Τσίπρας ότι «πολύ σύντομα μία προοδευτική κυβέρνηση θα διορθώσει αυτή τη λάθος επιλογή».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή, όταν οι τόνοι ανέβηκαν, κατά τις δευτερολογίες ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο να εξηγήσει στον κ. Τσίπρα όσα αγνοεί και ως εκ τούτου θέτει ερωτήματα χωρίς βάση.
Και το Sputnik απευθύνθηκε στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, συνταγματολόγο, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Τομεάρχη Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αμέσως μετά την επιστροφή του από τον Έβρο, για να εξηγήσει τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία.
Φρεγάτα Belharra - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.10.2021
Ελλάδα
Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Τα διδάγματα της Ιστορίας και τα όπλα που έμειναν στις «αποθήκες»
- Εάν το τουρκικό πλοίο παραβιάσει την κυριαρχία μας, δηλαδή τα χωρικά μας ύδατα, το «γράμμα» της συμφωνίας προβλέπει παρέμβαση της Γαλλίας, κύριε Κατρούγκαλε; Θα ήθελα να το κάνουμε σαφές γιατί είναι ένα ερώτημα που θέτουν οι πάντες και οι απαντήσεις είναι αντικρουόμενες;
Το άρθρο 2 προβλέπει σαφώς στρατιωτική αρωγή σε περίπτωση επίθεσης εντός της επικράτειας και τα χωρικά ύδατα αποτελούν τμήμα της τελευταίας.
- Με την ΑΟΖ τι ακριβώς ισχύει; Μπορεί να συμπεριληφθεί στο περιεχόμενο μιας συμφωνίας ένα ζήτημα άλυτο, που συνιστά πεδίο διαρκούς αντιπαράθεσης μεταξύ δυο γειτόνων και προκειμένου να επιλυθεί πρέπει οι δυο μεριές να προσφύγουν σε Διεθνές Δικαστήριο;
Αυτό που θέτετε είναι ένα από τα βασικά σημεία της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εκεί που ασκείται το κυρίως τελευταίο διάστημα η πίεση της επιθετικότητας της Τουρκίας, στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα, η συμφωνία δεν παρέχει προστασία. Ρητά διευκρίνισε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας σε γραπτή απάντηση στο EURACTIV ότι η συμφωνία αφορά αποκλειστικά στο έδαφος και τα χωρικά ύδατα, δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει αποχή από επιθετικές ενέργειες ακόμη και εκεί που δεν έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Άλλωστε, οι τελευταίες επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στην Κρήτη γίνονται εντός των ορίων της οριοθετημένης με την Αίγυπτο ΑΟΖ.
Κυριάκος Μητσοτάκης - Εμανουέλ Μακρόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Ελλάδα
Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας
- Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας συνιστά ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία εντός της ΕΕ ενός αμυντικού πυλώνα συμπληρωματικού προς το ΝΑΤΟ, εξού και ο Στόλτενμπεργκ αντιδρά; Αν και βεβαίως είναι αμφίβολο εάν η Γερμανία θα ήθελε κάτι τέτοιο...
Με τη Γαλλία και άλλες χώρες προωθούμε από κοινού την ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, όπως και την ιδέα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας -που όταν ολοκληρωθεί, όχι αύριο- θα κατοχυρώνει τα σύνορα κάθε χώρας ως σύνορα της ΕΕ.
Η Γερμανία έχει τις δικές της θεωρήσεις, δεν είναι όμως αντίθετη στην ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και μάλιστα για τον σκοπό αυτό έχει συνάψει με την Γαλλία τη διμερή συμφωνία του Άαχεν.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала