Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αιγυπτιακοί θησαυροί κλέβουν την παράσταση σε διεθνή έκθεση

© Φωτογραφία : expo2020dubaiΤο αιγυπτιακό περίπτερο στο Dubai Expo 2020
Το αιγυπτιακό περίπτερο στο Dubai Expo 2020 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Βρείτε μας
Η μακροχρόνια ιστορία της Αιγύπτου αποκαλύπτεται.
Πάνω από 50 χιλιάδες ενδιαφερόμενοι έχουν επισκεφθεί το περίπτερο της Αιγύπτου στην Expo 2020 Dubai.
Η εκδήλωση αναμένεται να δεχθεί σχεδόν 25 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που θα διαρκέσει.
Το Expo 2020 Dubai ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2022. Περισσότερες από 190 χώρες, διεθνείς οργανισμοί, εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα συμμετέχουν ήδη.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός από την εμφάνιση της πανδημίας και το πρώτο στο είδος του στη Μέση Ανατολή.

Αρχαιολογικοί θησαυροί στο αιγυπτιακό περίπτερο

Το τεράστιο περίπτερο της Αιγύπτου έχει στοιχεία αρχαίου φαραωνικού πολιτισμού, με ιερογλυφικά γραπτά στους τοίχους του και μια εικόνα που ενσωματώνει μια μορφή του Τουταγχαμών.
Η κύρια είσοδος στο περίπτερο γίνεται από μια τριγωνικά χτισμένη πύλη που μιμείται το σχέδιο των πυραμίδων. Μέσα στο αιγυπτιακό περίπτερο, υπάρχουν περισσότερες από 14 διαφορετικά σημεία που σχεδιάστηκαν για να απεικονίσουν τις διαφορετικές περιόδους του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.
© Φωτογραφία : expo2020dubaiΤο αιγυπτιακό περίπτερο στο Dubai Expo 2020
Το αιγυπτιακό περίπτερο στο Dubai Expo 2020 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Το αιγυπτιακό περίπτερο στο Dubai Expo 2020
Το περίπτερο πρόκειται να φιλοξενήσει περισσότερες από 103 εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εννέα εργαστηρίων, συναντήσεων συζήτησης, επιχειρηματικών συναντήσεων και πολιτιστικών σαλονιών.
Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών είναι: πόλεις και αστική ανάπτυξη, τουρισμό, ανάπτυξη, νεολαία και βιώσιμα μέσα διαβίωσης, γεωργία και βιώσιμα μέσα διαβίωσης, επενδύσεις σε ακίνητα. Θα πραγματοποιηθούν ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για την προσέλκυση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού επισκεπτών στο περίπτερο.
Η μεγάλη δημοτικότητα του αιγυπτιακού περιπτέρου οφείλεται επίσης στο μοναδικό του περιεχόμενο, κυρίως τα αρχαιολογικά αντικείμενα που εκτίθενται, καθώς και στο σχέδιο του περίπτερου, το οποίο απεικονίζει διαφορετικές περιόδους του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.
Υπάρχουν επίσης διαδραστικές οθόνες που δείχνουν τις εξελίξεις που γνώρισε η Αίγυπτος σε όλους τους τομείς, ειδικά στη βιομηχανία, τις υποδομές, τις έξυπνες πόλεις και τα εθνικά έργα.

Η σαρκοφάγος που κλέβει την παράταση

Κεντρικό στοιχείο του περιπτέρου είναι η περίτεχνα διακοσμημένη σαρκοφάγος του ιερέα Psamtik.
Η σαρκοφάγος του ιερέα Psamtik, που ήταν ο γιος του Pediosir, είναι μια από τις ξύλινες σαρκοφάγους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην περιοχή της Σακκάρα από την αρχαιολογική αποστολή του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
Είναι διακοσμημένη με ένα μεγάλο κολιέ που τελειώνει στο κεφάλι ενός γερακιού, με τη θεά του ουρανού τη Nut να εμφανίζεται και να ανοίγει τα δυο της φτερά. Τα φτερά ονομάζονται «Maat» και αποτελούν σύμβολο της θεάς αλήθειας και της δικαιοσύνης.
Το κεντρικό τμήμα της σαρκοφάγου είναι διακοσμημένο με θρησκευτικά μυστήρια. Γύρω από τις πλευρές του υπάρχουν δύο σειρές θεών «Was» που κρατούν ένα σκήπτρο της θεάς. Στο κάτω μέρος του φέρετρου, δύο φιγούρες του θεού Άνουβις της μετά θάνατον ζωής στέκονται μπροστά σε έναν νεκρό.
Στις 4 Οκτωβρίου 2020, το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη 59 αρχαιολογικών σαρκοφάγων, συμπεριλαμβανομένης και του Psamtik, στην περιοχή Σακκάρα της Γκίζας. Οι σαρκοφάγοι χρονολογούνται από την 26η δυναστεία της Αιγύπτου, η οποία ήταν περίπου πριν από 2.600 χρόνια.
Επίσης, μια ομάδα σύγχρονων αντιγράφων του βασιλιά Τουταγχαμών έφτασε στην Dubai Expo 2021 για να προβληθεί στο περίπτερο της Αιγύπτου.
Η συλλογή των αντιγράφων του βασιλιά Τουταγχαμών περιλαμβάνει τη χρυσή μάσκα του, τη δική του σαρκοφάγο, τον φύλακα «Ka» του βασιλιά, τον εορταστικό Θρόνο του, καθώς και τον χρυσό βασιλικό θρόνο του.
Δύτες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.07.2021
Κόσμος
Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα στον βυθό της Μεσογείου: Ελληνικοί τάφοι και κουφάρι πλοίου
Η έννοια των σαρκοφάγων στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό έχει μεγάλη σημασία από θρησκευτική και συμβολική άποψη, καθώς είναι η πιο σημαντική φάση στη διαδικασία ταφής και ο τόπος όπου το σώμα του νεκρού προετοιμάζεται για τη διαδικασία της κρίσης, δηλαδή της μεταθανάτιας ζωής.

Το μεγάλο στοίχημα της Αιγύπτου

Η μεταφορά αυτών των αριστουργημάτων έρχεται να διασφαλίσει την προθυμία όλων των αιγυπτιακών κρατικών υπηρεσιών να μεγιστοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους για την επιτυχία της αιγυπτιακής συμμετοχής στο Expo Dubai 2020 και να δηλώσουν ένα δυναμικό παρών.
Με αυτόν τον τρόπο, η Αίγυπτος προβάλλει τα αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς της χώρους, κατατάσσοντας την ως μια από τις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού.
Η έκθεση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Expo 2020 Dubai, προσελκύει Άραβες και ξένους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται ναούς, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Ο στόχος της Αιγύπτου είναι να προσελκύσει τουρίστες από τον Κόλπο, ειδικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και να τους μυήσει σε αρχαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας.
Τα κράτη του Κόλπου είναι από τις σημαντικότερες χώρες από τις οποίες εξαρτάται ο αιγυπτιακός τουρισμός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμμετοχή της Αιγύπτου στην Expo 2020 Dubai είναι σημαντική, καθώς συγκεντρώνει συμμετέχοντες από όλες τις αραβικές χώρες, τον Κόλπο και τις δυτικές χώρες.
Στις 21 Ιουλίου, το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι οι Σαουδάραβες τουρίστες στην Αίγυπτο κατέχουν την υψηλότερη θέση μεταξύ των αραβικών χωρών, ακολουθούμενοι από το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ.
Το υπουργείο πρόσθεσε: «Ο αραβικός τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την Αίγυπτο και αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνολικού αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο».
Το αιγυπτιακό περίπτερο είναι ένα από τα πιο σημαντικά που συμμετέχουν στην έκθεση καθώς βρίσκεται δίπλα στο περίπτερο των ΗΑΕ, αντικατοπτρίζοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών χωρών.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала