Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Καρκίνος: Η φαινομενικά «υγιεινή» τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο «επιθετικής μορφής» κατά 70%

CC0 / / Καρκινικά κύτταρα
Καρκινικά κύτταρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Βρείτε μας
Το πρόβλημα του καρκίνου μπορεί να παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα της σοβαρής καθυστέρησης του NHS, αλλά οι διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη της νόσου μπορεί να είναι αντικρουόμενες. Μια φαινομενικά υγιεινή τροφή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου έως και 70%.
Μια καλή διατροφή είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη διαχείριση του καρκίνου σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου.
Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να είναι βοηθητικές για τον οργανισμό και σίγουρα μια υγιεινή διατροφή συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, αλλά υπάρχει ένα τρόφιμο που ενώ δείχνει αθώο και υγιεινό, μπορεί να αυξήσει τον θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη έως και 70%.
Τα χέρια ενός ηλικιωμένου άντρα (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Πάρκινσον: Τα συμπτώματα που «δείχνουν» την πάθηση
Πολλοί ερευνητές, ωστόσο, δεν πείθονται με έρευνα που υποστηρίζει τη σημασία της χολίνης στην πρόληψη του καρκίνου.
Στην πραγματικότητα, ορισμένοι έχουν προειδοποιήσει ότι ορισμένες δίαιτες που δίνουν έμφαση στην πρόσληψη αυγών θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο «επιθετικού» καρκίνου του προστάτη.
Μπουκάλια με αναψυκτικό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.10.2021
Καρκίνος: Δύο είδη τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε για να έχετε μακροβιότητα και υγεία

Βλαπτική η χολίνη στον καρκίνο του προστάτη

Μια μελέτη σε 47.896 άνδρες διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη χολίνης είχε«70% αυξημένο κίνδυνο για θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη».

Οι συνιστώμενες ποσότητες χολίνης

Η υψηλή πρόσληψη ορίστηκε ως κατανάλωση 500 mg την ημέρα, η οποία είναι η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη για τους άνδρες.
Οι γυναίκες, στον αντίποδα, συνιστάται να καταναλώνουν 424 mg χολίνης την ημέρα.
Άλλες διαιτητικές πηγές χολίνης περιλαμβάνουν κρέας, γάλα και πουλερικά. Οι ερευνητές της μελέτης εξήγησαν: «Η χολίνη βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και οι συγκεντρώσεις της χολίνης στο αίμα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη».
Σχολιάζοντας εξ ονόματος του Βρετανικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Αυγών, η διαιτολόγος Carrie Ruxton εξήγησε ότι η μελέτη του 2012 ήταν «παρατηρητική» και μετρούσε μόνο την πρόσληψη χολίνης μόλις οι άντρες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

«Δεν έχουμε ιδέα τι έφαγαν τα 10-15 χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονταν πραγματικά. Πιθανώς κατανάλωναν πολύ αλκοόλ ή έτρωγαν λίγα φρούτα και λαχανικά - είναι αδύνατο από αυτή τη μελέτη να ρίξουμε το φταίξιμο σε ένα μόνο τρόφιμο».

Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα, η χολίνη θεωρείται «απαραίτητο θρεπτικό συστατικό» και ως εκ τούτου συνιστάται για βέλτιστη υγεία.
Ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι η εν λόγω θρεπτική ουσία είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική ανάπτυξη, ενώ σχετίζεται με τον εγκέφαλο του εμβρύου.
Η Ruxton πρόσθεσε: «Το αυγό είναι γενικά χαμηλό σε λιπαρά και υψηλό σε πρωτεΐνες, επίσης είναι πηγή βιταμίνης D που προστατεύει τον καρκίνο. Η χολίνη, που βρίσκεται σε πολλές διαφορετικές τροφές ζωικής προέλευσης, δεν είναι επιβλαβής και, αντίθετα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους».
Η χαμηλή πρόσληψη της θρεπτικής ουσίας έχει στο παρελθόν συνδεθεί με την ανάπτυξη λιπώδους ήπατος και ηπατικής βλάβης.
Η Emma Derbyshire, υποστήριξε πρόσφατα στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health, ότι η έλλειψη χολίνης μπορεί μελλοντικά να είναι μια αναδυόμενη κρίση δημόσιας υγείας.
Αλλά τα τρόφιμα πλούσια σε χολίνη δεν είναι τα μόνα που συνδέονται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Πορίσματα μελέτης συνδέουν την υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών με τον αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση φυτικής διατροφής θα μπορούσε πιθανόν να είναι η πιο προστατευτική για την εν λόγω θανατηφόρα ασθένεια.

«Δεν υπάρχει θαυματουργή δίαιτα για τον καρκίνο του προστάτη»

Ο γιατρός Μπράντλεϊ ΜακΓκρέγκορ, ογκολόγος από το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber που συνδέεται με το Χάρβαρντ, εκτιμά ότι η φυτική διατροφή είναι η πιο προστατευτική. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχει θαυματουργή δίαιτα για τον καρκίνο του προστάτη.
Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην πρόληψη των ασθενειών, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι οι φυτικές δίαιτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και ακόμη και να επιβραδύνουν την εξάπλωσή του.
Έρευνες δείχνουν ότι μια φυτική διατροφή θα μπορούσε να είναι η πιο προστατευτική επειδή περιλαμβάνει λιγότερες τροφές υψηλές σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.
Δεν είναι σαφές εάν ορισμένα τρόφιμα ή συνδυασμοί, συγκεκριμένες ποσότητες και άλλοι παράγοντες όπως η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι οι πραγματικοί λόγοι», εξηγεί ο γιατρός ΜακΓκρέγκορ.
Διατροφικά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με υψηλότερες ποσότητες χοληστερόλης στο αίμα.
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν: «Η υψηλή συνολική πρόσληψη κορεσμένου λίπους συσχετίστηκε με αυξημένη επιθετικότητα του καρκίνου».
«Η συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης χοληστερόλης προσαρμοσμένης στο λίπος και της επιθετικότητας του καρκίνου ήταν πιο έντονη».
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλάζουν το μικροβίωμα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση των προ-φλεγμονωδών οδών.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος μετά τον καρκίνο του δέρματος ως ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των ανδρών.
Η κακοήθεια χαρακτηρίζεται από ανώμαλα κύτταρα που αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και σχηματίζουν όγκους που μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της express.co.uk.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала