Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πώς θα βγάζουμε δίπλωμα οδήγησης με τον νέο νόμο: Όλες οι αλλαγές που έρχονται

CC0 / / Οδηγός
Οδηγός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Βρείτε μας
Πώς θα γίνονται οι θεωρητικές και οι πρακτικές εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης.
Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο απόκτησης και εξέτασης για το δίπλωμα οδήγησης φέρνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή έχει τέσσερις στόχους:
1.
Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών, ώστε ο οδηγός να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να βγει στο δρόμο, από τη στιγμή που θα πάρει το δίπλωμα οδήγησης.
2.
Ενίσχυση της Διαφάνειας, ώστε να μπει «φρένο» σε φαινόμενα διαφθοράς.
3.
Διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας Εξέτασης.
4.
Προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας με πράξεις.

Οι αλλαγές στο νέο δίπλωμα οδήγησης

Μια από τις βασικές αλλαγές είναι οι 17άρηδες θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις και να αποκτήσουν προσωρινή άδεια οδήγησης μέχρι να ενηλικιωθούν, δηλαδή μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.
Παράλληλα, εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς και τις πρακτικές εξετάσεις, οι 17χρονοι υποψήφιοι οδηγοί θα μπορούν να οδηγούν έχοντας στο πλευρό τους κάποιο έμπειρο συνοδό.
Οι προϋποθέσεις για τον συνοδηγό θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση εντός 2 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Τέλος, θα δημιουργηθεί μητρώο επιλογής για τους επόπτες και τους εξεταστές που θα διενεργούν τη θεωρητική και την πρακτική δοκιμασία για το δίπλωμα οδήγησης αντίστοιχα, ενώ θα υπάρχει επιμόρφωση και αξιολόγησή τους.

Τι αλλάζει στις θεωρητικές εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η ύλη για τη θεωρητική εξέταση «αναδιαμορφώνεται και απλουστεύεται, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και την ενίσχυση της κριτικής σκέψης των υποψήφιων οδηγών και κατανόηση θεμάτων και καταστάσεων οδικής ασφάλειας».
Παράλληλα, προβλέπεται ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψήφιων οδηγών, όπως οι οδηγοί που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, οι κωφοί και οι βαρήκοοι και όσοι έχουν δυσλεξία. Τα άτομα αυτά θα εξετάζονται και με ειδικό τρόπο στο θεωρητικό κομμάτι.
Η κίνηση στην εθνική οδό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.10.2021
Ελλάδα
Οδύσσεια με το κυκλοφοριακό στην πρωτεύουσα: «Η Αθήνα πεθαίνει» προειδοποιούν οι ειδικοί
Τα ερωτηματολόγια για τις θεωρητικές εξετάσεις θα δίνονται και σε άλλες γλώσσες πέρα από την ελληνική, όπως επίσης και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Επιπλέον, γίνεται πιο αυστηρός ο έλεγχος κατά τις θεωρητικές εξετάσεις, καθώς θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία σε δύο στάδια ενώ η εξέταση θα γίνεται με τη χρήση ψηφιακών διαπιστευτηρίων.
Προβλέπεται ακόμη δειγματοληπτικός έλεγχος ταυτοπροσωπίας υποψήφιων οδηγών, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να προσέρχεται στις εξετάσεις άλλο άτομο και όχι ο υποψήφιος.

Πώς θα γίνονται οι πρακτικές εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Οι πρακτικές εξετάσεις θα γίνονται από έναν εξεταστή, ο οποίος θα κάθεται στη θέση του συνοδηγού, ενώ ο εκπαιδευτής του υποψηφίου θα κάθεται στο πίσω κάθισμα (και όχι το αντίθετο, όπως γίνεται μέχρι πρότινος).
Πριν από την πρακτική εξέταση, οι υποψήφιοι οδηγοί θα έχουν δικαίωμα να οδηγήσουν το όχημα για 5 λεπτά, χωρίς να υπόκεινται σε αξιολόγηση, για να εξοικειωθούν με αυτό.
Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι κατά την πρακτική εξέταση θα προβλέπεται η χρήση φορητής κάμερας, η οποία θα καταγράφει την όλη διαδικασία για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала