Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πούτιν: Η παγκόσμια κούρσα για τον εξοπλισμό όπλων έχει επιταχυνθεί εξαιτίας των ΗΠΑ

© Sputnik / Alexey DruzhininΒλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Βρείτε μας
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι άνοιξαν το Κουτί της Πανδώρας.
Σφοδρά πυρά εναντίον των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι έχουν επιταχύνει την παγκόσμια κούρσα για τον εξοπλισμό όπλων, εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη «Συνθήκη των Αντιβαλλιστικών Πυραύλων» με τη Ρωσία το 2002, ωθώντας τη Μόσχα να «ξεσκονίσει» τα σχέδια της σοβιετικής εποχής για τη δημιουργία τεχνολογίας υπερηχητικών όπλων.
Η Ρωσία αποκάλυψε έτσι πολλές νέες υπερηχητικές τεχνολογίες το 2017, αναμένοντας ότι αυτά τα όπλα θα βοηθήσουν στη διατήρηση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Κόσμος
Πούτιν: Συστημικά λάθη έφεραν ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Δεν μπορεί να κατηγορείται η Ρωσία
Μιλώντας στο 4ο ετήσιο Διεθνές Φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας (REW), που διεξάγεται στο εκθεσιακό κέντρο Manege της Μόσχας από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αποχώρησή τους από τη συνθήκη «ABM», υπογραμμίζοντας ότι αυτή τους η κίνηση οδήγησε σε επιτάχυνση της κούρσας για τον εξοπλισμό όπλων παγκοσμίως.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι άνοιξαν ένα «Κουτί της Πανδώρας» στην παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών, σημειώνοντας ότι ενώ αρχικά προσποιούνταν ότι δεν νοιάζονταν για τα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας, τώρα εκφράζουν ανησυχίες για τις δυνατότητες αυτών των συστημάτων.
«Είμαστε πρόθυμοι να συνομιλήσουμε απευθείας με το ΝΑΤΟ. Όσον αφορά στους στρατιώτες μας, βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος. Πραγματοποιήσαμε τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις Zapad-2021 στο έδαφός μας. Οι Αμερικανοί ομόλογοί μας συμμετέχουν επίσης σε ασκήσεις παρόμοιας κλίμακας, αλλά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την επικράτειά τους», πρόσθεσε ο Πούτιν, κληθείς να σχολιάσει την «έλλειψη εμπιστοσύνης» που έχει αναπτυχθεί στις ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις.
«Δεν είμαστε εμείς που ήρθαμε κάπου κοντά στην Ουάσινγκτον ή τη Νέα Υόρκη για να διεξάγουμε στρατιωτικές ασκήσεις. Το κάνουν αυτό πολύ κοντά στα σύνορά μας και πρέπει να αντιδράσουμε και να κάνουμε τις δικές μας ασκήσεις - αλλά θα ήθελα να το επαναλάβω – στη δική μας εθνική επικράτεια και δεν πρόκειται να δώσουμε αναφορά γι΄ αυτό σε κανέναν», κατέστησε επίσης σαφές.
Κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «υπονόμευσε όλες τις συμφωνίες που είχαμε συνάψει στο παρελθόν», ο Πούτιν επεσήμανε ακόμα ότι δεν ήταν η ρωσική πλευρά που αποχώρησε από την «ABM», εγκατέλειψε τη «Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας», αλλά και τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί».
«Οι Αμερικανοί ομόλογοί μας το έκαναν αυτό. Αλλά απλώς μεταθέτουν το φταίξιμο σε άλλους και τα ΜΜΕ αποκρύπτουν αυτό το γεγονός προς συμφέρον όσων τα πληρώνουν», εξήγησε.
Ερωτηθείς να σχολιάσει τη ρωσική ανάπτυξη «υπερηχητικών κατευθυνόμενων πυραύλων Mach 3», ο Πούτιν δεν δίστασε να διορθώσει τον συνομιλητή του. «Όχι, όχι, όχι. Mach 3 νομίζω ότι είναι αυτό στο οποίο δουλεύουν οι ΗΠΑ. Οι υπερηχητικοί πύραυλοί μας πετούν με περισσότερα από 20 Mach, και δεν είναι μόνο υπερηχητικά όπλα, αλλά διηπειρωτικοί πύραυλοι. Αυτό είναι ένα πολύ πιο σοβαρό όπλο από αυτό που μόλις αναφέρατε. Και είναι ήδη σε υπηρεσία στη Ρωσία», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, παρόμοια όπλα αναπτύχθηκαν και σε άλλες χώρες, ωστόσο η Ρωσία δεν πρόκειται να καταχραστεί την ανωτερότητά της σε αυτόν τον τομέα ούτε να απειλήσει κανέναν.
«Επιπλέον, είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις για τη μείωση των επιθετικών όπλων, με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας θα λάβουν υπόψη το γεγονός ότι διαθέτουμε τέτοια συστήματα, και να το μετρήσουν αυτό στη διαπραγματευτική διαδικασία», συμπλήρωσε ο Πούτιν.
«Η Ουάσινγκτον» πρόσθεσε, «φαίνεται να μπαίνει σε πορεία για την έναρξη ουσιαστικής συνομιλίας» σε αυτόν τον τομέα, ενώ «νέοι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν αναπτυχθεί μετά τη Σύνοδο της Γενεύης» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του ότι μια κούρσα εξοπλισμού όπλων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ξεκινήσει μετά την αποχώρηση της αμερικανικής πλευράς από τη Συνθήκη ABM.
Υπενθύμισε, δε, πώς είχε παροτρύνει τον τότε Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως «ακρογωνιαίο λίθο της διεθνούς ασφάλειας», σημειώνοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συνθήκη «δεν αφορούσε μόνο την άμυνα, αλλά μια προσπάθεια απόδειξης στρατηγικής υπεροχής, εξαλείφοντας ουσιαστικά το πυρηνικό δυναμικό ενός δυνητικού αντιπάλου».
«Τι έπρεπε να κάνουμε ως απάντηση; Έχω μιλήσει γι΄ αυτό το θέμα πολλές φορές. Αν σας ενδιαφέρει, θα το επαναλάβω. Θα μπορούσαμε είτε να δημιουργήσουμε ένα παρόμοιο σύστημα, το οποίο θα κόστιζε τεράστια ποσά και θα ήταν ασαφές αν θα λειτουργούσε αποτελεσματικά ή όχι. Ή θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό σύστημα που σίγουρα θα ξεπεράσει τα αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα του εχθρού», εξήγησε ο Πούτιν.
«Είπα ότι θα το κάνουμε», τόνισε ο Πούτιν, προσθέτοντας: «Η απάντηση από τους Αμερικανούς εταίρους μας ήταν ότι "οι πυραυλικές μας άμυνες δεν στρέφονται εναντίον σας, κάντε ό,τι θέλετε. Θα προχωρήσουμε από το γεγονός ότι οι δράσεις σας δεν είναι εναντίον μας". Κατασκευάσαμε τα συστήματά μας. Τι κατηγορίες έχουν εναντίον μας; Τώρα δεν τους αρέσει».

Τι είναι η Συνθήκη ABM

Η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν την Αντιβαλλιστική Συνθήκη το 1972. Η συμφωνία περιόρισε την ανάπτυξη της τεχνολογίας αντιβαλλιστικών πυραύλων των δύο χωρών, επιτρέποντας σε κάθε πλευρά να αναπτύξει μόνο ένα περιορισμένο αντιπυραυλικό σύστημα σε μία τοποθεσία.
Η ΕΣΣΔ επέλεξε την τοποθεσία της γύρω από τη Μόσχα και οι ΗΠΑ στη Βόρεια Ντακότα.
Οι βάσεις της συμφωνίας κλονίστηκαν τη δεκαετία του 1980, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν ανακοίνωσε τη δημιουργία της «Στρατηγικής Αμυντικής Πρωτοβουλίας» ή του συστήματος πυραυλικής άμυνας «Star Wars».
Αυτό ώθησε την ΕΣΣΔ να ξεκινήσει να εργάζεται σε σχέδια για υπερηχητικά όπλα ικανά να σπάσουν τις πυραυλικές άμυνες.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала