Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Sputnik Light VS Μετάλλαξη Δέλτα: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από το ρωσικό μονοδοσικό εμβόλιο

Βρείτε μας
Αποτελεσματικό 70% έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και κατάλληλο για ενισχυτική δόση είναι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ρωσικό μονοδοσικό εμβόλιο Sputnik Light.
Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να «επελαύνει» σε ολόκληρο τον κόσμο, καθοδηγώντας το τελευταίο κύμα της πανδημίας, και σε μία εποχή που η επιστημονική κοινότητα αναζητά ολοένα και περισσότερους «συμμάχους» στον αγώνα κατά του κορονοϊού, στη δημοσιότητα έρχονται στοιχεία για το μονοδοσικό εμβόλιο της Ρωσίας, Sputnik Light.
Σημειωτέον ότι το Sputnik V φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) -ενδεχομένως ακόμα και εντός του 2021. Στο «προσκήνιο» έχει έλθει, όμως, και το Sputnik Light, γνωστό ως η νέα εκδοχή του Sputnik V.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται παγκοσμίως για την αναχαίτιση της πανδημίας και καθώς το τελευταίο διάστημα, γίνεται πολύς λόγος για το κατά πόσο τα σημερινά εμβόλια προστατεύουν από το υπερμεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια ανακοίνωσαν, σήμερα (13/10), τα αποτελέσματα έρευνας για την αποτελεσματικότητα του Sputnik Light.
Τα συμπεράσματα σχετικά με την προστασία που παρέχει το ρωσικό μονοδοσικό εμβόλιο απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα αναλύονται επίσης και σε άρθρο που συντάχθηκε για το medRxiv, για προδημοσίευση αυτήν την εβδομάδα.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια Ντένις Λογκούνοβ, αναφερόμενος στο επικίνδυνο στέλεχος Δέλτα, παρέπεμψε στα τελευταία στοιχεία για το Sputnik Light που δείχνουν ότι το εμβόλιο «παραμένει σημαντικά αποτελεσματικό, μήνες μετά τον εμβολιασμό», συμπληρώνοντας ότι η μονοδοσική φύση του το καθιστά «ισχυρή λύση για χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως ενισχυτική δόση».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του RDIF Κίριλ Ντμιτρίεφ παρατήρησε ότι το Sputnik Light παρουσιάζει υψηλότερες επιδόσεις, έναντι άλλων εμβολίων, σε ό,τι αφορά τα επίπεδα προστασίας από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Ποια είναι, αναλυτικά, τα τελευταία συμπεράσματα που προκύπτουν, για το Sputnik Light; Ιδού τι δείχνει η ανάλυση που έρχεται στη δημοσιότητα.

Στο 70% η αποτελεσματικότητα του Sputnik Light έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποιήθηκε με βάση στοιχεία που συλλέχθηκαν (τον Ιούλιο του 2021 στη Μόσχα) από 28.000 συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο, το Sputnik Light παρουσιάζει αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 70% έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, κατά τους τρεις πρώτους μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 75%, σε ό,τι αφορά τις ηλικίες κάτω των 60 ετών.
Δεδομένου αυτού, το εμβόλιο εμφανίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, σε σχέση με άλλα εμβόλια δύο δόσεων, στα οποία παρατηρήθηκε σημαντική πτώση στην αποτελεσματικότητά τους έναντι της Δέλτα πέντε μήνες μετά τη χορήγησή τους.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, το Sputnik Light, ως «αυτόνομο» εμβόλιο, από μόνο του δηλαδή, μπορεί να προστατέψει περισσότερο από τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Αποτελεσματικό και ως ενισχυτική δόση

Το Sputnik Light, πέρα από την ευκολία που προσφέρει λόγω της μονής δόσης, μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία και όταν χορηγείται ως ενισχυτική δόση.
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, όταν χορηγείται ως ενισχυτική δόση μαζί με άλλα εμβόλια, αναμένεται να αγγίξει αντίστοιχα ποσοστά με εκείνα του Sputnik V, ήτοι πάνω από 83% έναντι της λοίμωξης και πάνω από 94% έναντι της νοσηλείας.

Ενθαρρυντικά στοιχεία για συνδυασμό του Sputnik Light με άλλα εμβόλια

Το Sputnik Light βασίζεται στον ορότυπο ανθρώπινων αδενοϊών 26, που αποτελεί και το πρώτο συστατικό του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, το οποίο έχει εγκριθεί σε συνολικά 70 χώρες (με συνολικό πληθυσμό πάνω από 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων).
Όσον αφορά στις χώρες που έχουν ανάψει «πράσινο φως» για το Sputnik Light, το ρωσικό μονοδοσικό εμβόλιο έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 15 χώρες, ενώ η διαδικασία καταχώρισης βρίσκεται σε εξέλιξη σε ακόμα 30 χώρες.
Το εμβόλιο αναμένεται να παραχθεί σε περισσότερες από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, το Βιετνάμ, το Μεξικό, η Αργεντική, η Σερβία, αλλά και η Ινδία (Serum Institute of India).
Όπως τονίζεται, τα στοιχεία από διάφορες χώρες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Στην Αργεντινή, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα μεταξύ των ηλικιωμένων κατά 78,6% - 83,7%, ενώ η Παραγουάη έκανε γνωστό ότι η αποτελεσματικότητα ανήλθε στο 93,5%.
Το Sputnik Light χρησιμοποιείται από μια σειρά χωρών, αλλά ερευνάται η χρήση του και σε συνδυασμό με άλλα εμβόλια.
Ήδη, άλλωστε, το RDIF έχει αναλάβει πρωτοβουλία για συνεργασίας με άλλους παραγωγούς εμβολίων για τη διεξαγωγή κοινών ερευνών για τον συνδυασμό του πρώτου συστατικού που χρησιμοποιήθηκε και για το Sputnik V (τον ορότυπο ανθρώπινων αδενοϊών 26) με άλλα εμβόλια.
Ενδεικτικά, το RDIF και οι υγειονομικές Αρχές της Αργεντινή πραγματοποιούν μελέτη, προκειμένου να αξιολογήσουν την ανοσολογική απόκριση σε ένα «κοκτέιλ» του Sputnik Light και άλλων εμβολίων των AstraZeneca, Sinopharm και Moderna, με τα πρώτα αποτελέσματα να παραπέμπουν σε υψηλά επίπεδα προστασίας χωρίς σοβαρές παρενέργειες.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала