Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Γρίπη - κορονοϊός: Τι ισχύει σε περίπτωση ταυτόχρονης μόλυνσης – Πώς αποφεύγεται ο κίνδυνος θανάτου

© Sputnik / Pavel Lisitsin / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΕμβολιασμός
Εμβολιασμός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.10.2021
Βρείτε μας
Επιστήμονες από το Ισραήλ ανέλυσαν περιστατικά ασθενών που μολύνθηκαν ταυτόχρονα με γρίπη και COVID-19 και στη συνέχεια διεξήγαγαν εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια. Η πιο σημαντική προϋπόθεση για την επιβίωση σε περίπτωση ταυτόχρονης μόλυνσης αποδείχθηκε ότι είναι η ανοσία έναντι της γρίπης.
Παρόλο που ο κορονοϊός SARS-CoV-2 και η λοίμωξη COVID-19 που προκαλεί έχουν μελετηθεί αρκετά καλά, δεν είναι ακόμη αρκετά σαφές πώς επηρεάζει τη σοβαρότητα της μορφής και τη θνησιμότητα η ταυτόχρονη συνύπαρξη με άλλες λοιμώξεις, όπως, για παράδειγμα, της εποχικής γρίπης.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ μελέτησαν τα αποτελέσματα 30 δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.834 ασθενείς με COVID-19 και διαπίστωσαν ότι το 7% από αυτούς είχαν βακτηριακή συμμόλυνση και το 3% ιογενή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν ο ιός της γρίπης Α (IAV) και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο οποίος προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Πόδια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.10.2021
«COVID toe»: Η άγνωστη μέχρι σήμερα παρενέργεια του κορονοϊού

Το πείραμα σε ποντίκια

Οι συντάκτες της μελέτης αποφάσισαν να δοκιμάσουν σε ποντίκια πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσα στα κύτταρα ο ιός IAV και ο κορονοϊός. Για το πείραμα, χρησιμοποίησαν μεταλλαγμένα ποντίκια ευαίσθητα στον SARS-CoV-2. Τα κύτταρα αυτών των γενετικά μεταλλαγμένων ζώων δημιουργούν το μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης 2 (hACE2), έναν υποδοχέα μέσω του οποίου ο κορονοϊός εισέρχεται μέσα σε υγιή κύτταρα και αναπαράγεται.
Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ποντικιών μολύνθηκε μόνο με κορονοϊό, η δεύτερη μόνο με τον ιό της γρίπης IAVενώ η τρίτη και με τους δύο ιούς ταυτόχρονα. Μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες από τη μόλυνση, όλα τα ζώα από την τρίτη ομάδα πέθαναν, ενώ η θνησιμότητα στις δύο πρώτες ομάδες δεν ξεπέρασε το 38%.
Τεστ που αναπτύχθηκε στο ρωσικό κέντρο Vector για να εντοπιστεί το RNA του κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.05.2021
Κόσμος
Το ζώο που έχει ανοσία στον κορονοϊό "πρωταγωνιστεί" σε πειράματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τι συνέβη μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και της γρίπης

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα. Πρώτα όμως, 30 ημέρες νωρίτερα τα ποντίκια ανοσοποιήθηκαν έναντι του SARS-CoV-2 με το εμβόλιο κατά της COVID-19. Στην ομάδα των ζώων που μολύνθηκαν μόνο με κορονοϊό, η θνησιμότητα μειώθηκε στο μηδέν, ενώ στην ομάδα με τα συμμολυσμένα ζώα, προς έκπληξη των επιστημόνων, δεν άλλαξε τίποτα!
Ωστόσο, τελείως διαφορετική εικόνα παρατηρήθηκε όταν τα ποντίκια 30 ημέρες πριν από τη μόλυνση έλαβαν το εμβόλιο κατά της γρίπης. Η διαδικασία αυτή προκάλεσε κυτταρικές και χημικές επιδράσεις έναντι του IAV και οδήγησε στην πλήρη πρόληψη της θνησιμότητας στην ομάδα των συμμολυσμένων ζώων.
Γρίπη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Γρίπη και κρυολόγημα: Οι δύο βασικές διαφορές για να τα ξεχωρίζετε
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανοσία κατά της γρίπης είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης στις περιπτώσεις της συμμόλυνσης με κορονοϊό και γρίπη. Χωρίς αυτήν, η συνδυασμένη επίδραση των ιών IAVκαι SARS-CoV-2 σε όλες τις περιπτώσεις προκαλεί σοβαρή μορφή της λοίμωξης.
Όποτε, κατά την άποψη των επιστημόνων, το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του κινδύνου θανάτου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό «Nature Communications».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала