Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Τι είναι η υψηλή χοληστερόλη και γιατί είναι επιβλαβής για την υγεία;

CC0 / / Αίμα
Αίμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.10.2021
Βρείτε μας
Η χοληστερόλη είναι ένας τύπος λίπους στο αίμα (λιπίδιο). Όλοι χρειαζόμαστε λίγη χοληστερόλη στο αίμα μας για να παραμείνουμε υγιείς, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η υψηλή χοληστερόλη παρουσιάζεταιόταν υπάρχει υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα σας. Αυτή μπορεί να φράξει τις αρτηρίες σας - τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα γύρω από το σώμα σας. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Πώς η χοληστερόλη φράζει τις αρτηρίες σας;

Η περίσσεια χοληστερόλη μπορεί να τοποθετηθεί στα τοιχώματα των αρτηριών σας. Μπορούν να σχηματιστούν λιπώδεις περιοχές γνωστές ως πλάκες, οι οποίες γίνονται πιο σκληρές με τον καιρό, καθιστώντας τις αρτηρίες πιο σφιχτές και στενότερες. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Στενεμένες αρτηρίες

Όταν οι αρτηρίες στενεύουν, είναι πιο δύσκολο για το αίμα να ρέει μέσα απ' αυτές. Αυτό επιβαρύνει την καρδιά σας επειδή πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να αντλήσει αίμα στο σώμα σας. Τελικά, η καρδιά μπορεί να γίνει αδύναμη και δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο θα έπρεπε.

Θρόμβοι αίματος

Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστούν πάνω από τα λιπαρά, σκληρά μέρη των αρτηριών. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να μπλοκάρουν εντελώς την αρτηρία, διακόπτοντας τη ροή του αίματος. Τα κομμάτια των θρόμβων αίματος μπορούν να σπάσουν και να κατατεθούν σε μια αρτηρία ή φλέβα σε άλλο μέρος του σώματος, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο καθένας μπορεί να έχει υψηλή χοληστερόλη - ακόμα κι αν είστε νέοι, αδύνατοι, τρώτε καλά και ασκείστε. Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκληθεί από διαφορετικούς παράγοντες. Μπορεί να προκληθεί από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, αλλά μπορεί επίσης να είναι γενετικός.
Η υψηλή χοληστερόλη είναι πολύ συχνή, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι την έχουν επειδή συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Γι' αυτό όλοι πρέπει να κάνουν έλεγχο χοληστερόλης.
Ένας άλλος τύπος λίπους στο αίμα που ονομάζεται τριγλυκερίδια μπορεί επίσης να αυξηθεί και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, κατά συνέπεια πρέπει να την ελέγξετε.
Εάν η χοληστερόλη σας είναι αυξημένη, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, εφόσον τις χρειάζεστε. Αλλά είναι συνήθως δυνατό να μειωθεί η χοληστερόλη φυσικά με αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής.
Εάν οι αρτηρίες σας φράξουν με λίπη αίματος, το αίμα σας δεν μπορεί να ρέει εύκολα γύρω από το σώμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ασθενειών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
Αυτές οι ασθένειες είναι γνωστές μαζί ως καρδιαγγειακές παθήσεις - το καρδιο αναφέρεται στην καρδιά και το αγγειακό αναφέρεται στα αιμοφόρα αγγεία.

Στεφανιαία νόσος

Συμβαίνει όταν οι αρτηρίες έχουν φράξει και σφίγγουν με αθηροσκλήρωση. Το αίμα δεν μπορεί να ρέει γύρω από το σώμα και πίσω στην καρδιά εύκολα και μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά επεισόδια.

Στηθάγχη (πόνος στο στήθος)

Πρόκειται για έναν πόνο στο στήθος που μπορεί να εξαπλωθεί στο αριστερό χέρι, το λαιμό, το σαγόνι ή την πλάτη. Αυτό συμβαίνει όταν οι αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά έχουν στενέψει και η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από άσκηση ή δραστηριότητα, καθώς η καρδιά χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Καρδιακή προσβολή

Πρόκειται για ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συμβαίνει όταν μια αρτηρία που οδηγεί στην καρδιά μπλοκάρει εντελώς, συχνά από έναν θρόμβο αίματος, κόβοντας την παροχή αίματος. Μέρος του καρδιακού μυός πεθαίνει γρήγορα, αλλά αν αντιμετωπιστεί πολύ νωρίς το μπλοκάρισμα μπορεί να αφαιρεθεί.

Τα σημάδια μιας καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:

έντονο πόνο στο στήθος
ιδρώτα
δυσκολία στην αναπνοή
αίσθημα ή αδιαθεσίας
αίσθημα αδυναμίας ή λιποθυμίας

Συγκοπή

Η καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει συνήθως όταν οι αρτηρίες είναι φραγμένες και η καρδιά πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να εξαναγκάσει το αίμα στο σώμα. Αρχικά, ο καρδιακός μυς μεγαλώνει για να αντιμετωπίσει την επιπλέον προσπάθεια, αλλά τελικά γίνεται πολύ αδύναμος και δεν μπορεί να σπρώξει αίμα στο σώμα σας.
Δεν σημαίνει ότι η καρδιά σας πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων, επειδή το αίμα δεν μπορεί να ρέει εύκολα στους πνεύμονές σας.

Εγκεφαλικό

Πρόκειται για ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συμβαίνει όταν μια αρτηρία μέσα ή που οδηγεί στον εγκέφαλο μπλοκάρει, κόβοντας την παροχή αίματος. Μέρος του εγκεφάλου πεθαίνει κάτι που μπορεί να προκαλέσει αναπηρίες. Η άμεση θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων.
Εάν παρατηρήσετε τα σημάδια ενός εγκεφαλικού, στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλο, καλέστε αμέσως το 166.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα:
Το πρόσωπο γέρνει από τη μία πλευρά.
Θολή ομιλία ή αδυναμία να μιλήσει ή να χαμογελάσει.
Αδυναμία στα χέρια ή αδυναμία ανύψωσής τους.

Μίνι εγκεφαλικά επεισόδια (TIA)

Τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν επίσης να προκαλέσουν μικρά εγκεφαλικά επεισόδια γνωστά ως TIA (παροδική ισχαιμική προσβολή). Αυτά είναι προσωρινά και τα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου περνούν μέσα σε 24 ώρες, συνήθως μετά από λίγα λεπτά. Τα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι θα μπορούσατε να πάθετε ένα πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε υποβληθεί σε TIA, ώστε να λάβετε θεραπεία και υποστήριξη για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD)

Αυτό συμβαίνει όταν μία ή περισσότερες από τις αρτηρίες που οδηγούν στα πόδια μπλοκάρουν ή στενεύουν, οπότε δεν μπορεί να φτάσει αρκετό αίμα σε αυτές. Αυτό μπορεί να κάνει τα πόδια σας να είναι κρύα και να πονάνε ειδικά όταν περπατάτε. Μπορεί να είναι δύσκολο να περπατήσετε και το χειρότερο σενάριο είναι ότι πρέπει να ακρωτηριαστεί το πόδι.
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.10.2021
Θρόμβωση στο πόδι: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

Αγγειακή άνοια

Υπάρχουν διάφοροι τύποι άνοιας και η αγγειακή άνοια είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη μνήμη, τη σκέψη και την ομιλία. Προκαλείται από προβλήματα με την παροχή αίματος στον εγκέφαλο - είτε από εγκεφαλικό ή από μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, είτε επειδή τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου έχουν γίνει πολύ στενά.

Τι προκαλεί υψηλή χοληστερόλη;

Πολλά διαφορετικά πράγματα παίζουν ρόλο στα επίπεδα χοληστερόλης σας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής σας, άλλων προβλημάτων υγείας και των γονιδίων σας. Και όλα αυτά μπορούν να προστεθούν για να αυξήσουν τη χοληστερόλη σας και τον κίνδυνο νόσησης.
Ο τρόπος ζωής σας
Μια σειρά από πράγματα που κάνετε μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή χοληστερόλη:
Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι γενετική, δηλαδή να την κληρονομήσετε από τους γονείς σας: Η οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία (για συντομία FH) μπορεί να προκαλέσει πολύ υψηλή χοληστερόλη, ακόμη και αν έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Υπάρχουν και άλλες γενετικές αιτίες της υψηλής χοληστερόλης .
Η συνολική σας υγεία
Συνοδά προβλήματα υγείας
Να είναι κάποιος υπέρβαρος
Να πονάει η μέση
Ο υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας
Ο διαβήτης τύπου 2
Η ηπατική νόσος
Νεφρική Νόσος
Ορισμένα φάρμακα
Η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό σας ιστορικό
Υπάρχουν άλλα παράγοντες που δεν μπορείτε να αλλάξετε και μπορεί να σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακές παθήσεις:
Η ηλικία σας: η αυξημένη χοληστερόλη και οι κατεστραμμένες αρτηρίες γίνονται πιο πιθανές με την ηλικία.
Είστε άνδρας: οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή χοληστερόλη και καρδιακή προσβολή από τις γυναίκες.
Οικογενειακό ιστορικό: ένα στενό μέλος της οικογένειας, όπως γονέας, αδελφός ή αδελφή, είχε υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μειώνοντας τη χοληστερόλη σας

Τα καλά νέα είναι ότι όταν κάνετε βήματα για τη μείωση της χοληστερόλης σας, όλες αυτές οι αλλαγές αθροίζονται. Θα μειώσετε επίσης τον κίνδυνο άλλων ασθενειών ή θα τις βοηθήσετε να μην επιδεινωθούν όπως αναφέρει το heartuk-org-uk
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο χοληστερόλης σας και πώς να το μειώσετε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала